Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чети във влака" - една кампания на БДЖ за модерните четящи хора

Инициативата "Чети във влака" предлага безплатни електронни и аудио книги

БДЖ, съвместно с български издателства, стартира кампанията "Чети във влака" с цел да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, които притежават смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. За Радио Варна на въпроси за акцентите в кампанията отговори Петко Александров от отдел "Връзки с обществеността" в "Холдинг БДЖ" ЕАД.

- Как възникна идеята за кампанията "Чети във влака"?

Може би всеки, който пътува с влак, е забелязал, че повечето хора си носят нещо за четене. Дали вестник, списание или книга... Чрез "Чети във влака" решихме и ние да предоставим четива на нашите клиенти с помощта на съвременните технологии. Основната идея на инициативата "Чети във влака" е да популяризираме млади български автори и не много популярни книги за масовия читател.

- Как четем във влака, т.е. какви са техническите изисквания към устройствата, за да четем?

За достъп до заглавията в "Чети във влака" е достатъчно да имате изтеглено приложение за разчитане на QR код на Вашите мобилни устройства. Доближавате приложението до специалния стикер, разпространен във влаковете, сканирате го и можете да разгледате виртуалната ни библиотека и да си изберете книга, която да прочетете докато пътувате.

- Има ли безжичен безплатен интернет във всички влакове?

Това е проект, върху който все още работим и предстои да бъде реализиран.

- Какво се случва като слезем от влака и не сме си дочели страницата, респективно - книгата?

Страницата или книгата можете да си дочетете и след като слезете от влака, книгите са достъпни в сайта на БДЖ. Все пак не искаме клиентите ни да пропускат да слязат на гарата, до която пътуват, залисани в някоя от книгите във виртуалната ни библиотека.

- Има ли аудио книги, адаптирани за пътници с увредено зрение и може би за най-малките деца, които още не могат да четат сами?

От близо месец "Чети във влака" вече разполага с раздел "Аудио книги", където вече имаме няколко издания и очакваме още желаещи да се присъединят към инициативата и да го обогатят. Има и електронни детски книжки, които родителите биха могли да четат на най-малките, а по-големите деца - да ги ползват и самостоятелно.

За аудио книгите, предоставени безплатно за кампанията и за пазара на този вид литературни издания у нас Валерия Василева разговаря със Светослав Тодоров от "Иком медия" - един от партньорите на инициативата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55

"Трън в очите" ли са хората с увреждания във Варна?

Доколко хората с увреждания у нас са интегрирани в обществото, имат права като всички останали, имат достъп до обществени места и въобще могат да живеят нормално?   Потърси ни редовният ни слушател Красимир Вълев, който живее в кв. „Аспарухово“ и който е загубил единия си крак при инцидент и се придвижва трудно с патерици. Решил да отиде..

публикувано на 12.09.24 в 09:11

Варненци газят в наводнени и кални подлези

"Снимаш ли?", ме пита възрастен мъж с колело, който видимо се прибира от Морската градина през подлеза до Детския кът.  "Да.", отговорих.  "Снимай, а след това качи в интернет, че да го видят всички.", отвърна той и мина през подлеза карайки колелото си. Така си спести калните обувки и мокрите крака. Но не и хората, които вървят пеша...

публикувано на 11.09.24 в 18:20

Умения за спасители демонстрираха варненски младежи

Състезание по водно спасяване "Млад спасител - 2024" се провежда на Южния плаж във Варна, под басейн „Приморски“. В това 11-то издание на издание на националното състезание участват 86 деца и младежи  на възраст от 11 до 17 години , разпределени във възрастови групи. Дисциплините са четири -  200/400 метра  плуване в открити води, плажни..

публикувано на 11.09.24 в 12:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Норвежки журналисти подготвят предаване за Варна и Българското Черноморие

Норвежки журналисти са на обиколка на  Българското Черноморие, за да съберат материал за предаване и печатни издания, които ще рекламират страната ни на север, като атрактивна туристическа дестинация, съобщават от общинския пресцентър. Заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова посрещна гостите във Варна.  Посещението е организирано от..

публикувано на 10.09.24 в 16:30

Няма основание да се повишава цената на кафето

Ритуалът с пиенето на кафе, свещен момент за милиони хора по света, става все по-скъпо удоволствие.  През последните години цената на кафето се повиши значително, предизвиквайки безпокойство както у потребителите, така и сред компаниите в сектора.  Опасенията са, че тази възходяща тенденция ще продължи заради климатичната криза, която..

публикувано на 10.09.24 в 09:35