Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флотилен адмирал Коста Андреев:ТУ-Варна участва с експертиза в значими публични и частни инфраструктурни и индустриални проекти

Коста Андреев, флотилен адмирал, мениджър "Морско образование и квалификация в ТУ-Варна
Снимка: Валерия Василева

Флотилен адмирал Коста Андреев има зад гърба си 35 години внушителна кариера във Военноморските сили на Република България. завършва ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", по-късно - ВА "Г. С. Раковски" - София и специализира във Военноморския команден колеж на САЩ в Нюпорт. Служил е като командир на минно-артелерийска бойна част, преминава през помощник-командир на кораб и щабен офицер в Дивизион миночистачи, офицер по кадровите въпроси и старши помощник-началник по кадровите въпроси в „Личен състав“ на Военноморска база - Варна. По-късно е  бил началник-щаб и командир на 18-и дивизион кораби. След завръщането си от САЩ е назначен последователно за заместник-началник и началник на направление „Бойна готовност и оперативна съвместимост“ в щаба на Военноморска база - Варна. Две години е началник на управление „Външно сътрудничество“ в операцията на ЕС "Алтеа" в Босна и Херцеговина. От 2011 до 2012г. е и.д. командир на Военноморска база Варна, а по-късно няколко години е началник-щаб на ВМС. От 2015г. е заместник-командир на ВМС. От 2016 година е аташе на Република България по отбраната  във Великобритания и Северна Ирландия. Мандатът му като военен аташе изтича през лятото на 2019г., в началото на януари 2020г. е освободен от военна служба и преминава в запаса.

Първата цивилна длъжност в кариерата си адмирал Коста Андреев заема през месец февруари т.г. като мениджър "Морско образование и квалификация" в Технически университет – Варна.

С адмирал Андреев разговаряме за включването на академичните ресурси на университета в значими публични и частни инфраструктурни и индустриални проекти. Възможностите на ТУ-Варна за изготвяне на експертни оценки на риска и въздействието върху околната среда при подобни проекти - особено такива, свързани с морско и речно корабоплаване и експлоатация на водни съоръжения са много големи, благодарение на модерното технологично и софтуерно оборудване на Морския квалификационен център и на университетските лаборатории.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05