Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петрова: Законът трябва да пази повече диви орхидеи у нас

В България се срещат над 70 вида диворастящи орхидеи. Малко повече от половината са в Червения списък, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. Има нужда още някои видове да бъдат защитени. Това каза пред БГНЕС директорът на Ботаническата градина на БАН доц. д-р Антоанета Петрова.

В света има 22-25 000 вида орхидеи, не скри специалистът и добави, че това е някъде около 7% от разнообразието на растенията в света. Доц. Петрова обясни, че орхидеите са едно от двете най-големи семейства в растителният свят. Те имат много особености в сравнение с останалите растения и това ги прави интересни както за биолозите, така за природозащитниците, тъй като много от тях са редки. „Орхидеи са първите защитени растения и в Европа – това е Венерината пантофка, която се среща и в България. Орхидеите са защитени в древна Индия още около храмовете. И в същото време са най-известни реално с красотата си, с много необичайните цветове при много видове, и това вече ги прави едни от предпочитаните растения за колекционерите“, каза доц. Петрова.

Въпреки, че у нас има малко над 70 вида диворастящи орхидеи, страната ни, по думите на експерта, не е от най-богатите в Европа по наличието на тези красиви цветя. Доц. Петрова разкри, че най-богатите са Южните средиземноморски страни като Гърция, Италия, Испания, но и нашата страна е доста богата в това отношение и е непосредствено след тях. „Тук има както реликтни, т.е. древни растения, които имат широко разпространение, навлизат южни елементи от Средиземноморието, и в същото време във високите ни планини има видове, които се срещата и доста на север. От тази гледна точка съставът е разнообразен. Имаме и видове, които са разпространени на Балканите, тоест няма ги в останалата част на Европа, а основното им разпространение е на нашия полуостров“, каза доц. Петрова.

Малко повече от половината орхидеи у нас са в Червената книга, и малко повече от половината са защитени от Закона за биоразнообразието. „Определено има нужда още някои видове да бъдат защитени. Трябва да кажем, че в редица страни на Европа всички видове диворастящи орхидеи са защитени, защото те имат специфична биология и от тази гледна точка са уязвими, необходимо е местообитанията да са с добро качество, да няма резки промени в тях“, посочи Антоанета Петрова.

Нашите орхидеи иначе са само тревисти, многогодишни растения. „Те живеят в условията на сезонен климат, затова през зимата нямат надземно развитие, а се съхраняват като подземни органи – грудки или коренища. Имаме всъщност една единствена орхидея, която е зелена и през зимата – това е един реликтен вид - древен вид, който в България се среща на няколко места в Родопите, има и едно находище в Стара планина. Има орхидеи, които голяма част от живота си изкарват под земята и такава е орхидеята „Духче“. Тя пак е древен вид, запазен на места с вековни, първични гори – буковите в района на Рилския манастира, горите в района на Триград, в района на Добростанския масив. Това е много интересен вид, който в години, в които има обилни летни валежи се развива над земята, но има години, в които цъфти и под земята и се опрашва от подземни насекоми. Така, че имаме и такава изключително интересна като биология орхидея“, разказа доц. Петрова. Тя посочи, че в Австралия има два вида орхидеи, които никога не се развиват над земята. „Докато нашата все пак в добри години се развива над земята, но има години, в които се развива и под земята“, сподели директор на Ботаническата градина на БАН.

А иначе е колекция на Ботаническата градина на БАН има орхидеи от различни краища на света. Тя наброява над 450 вида и сорта. Включва запазени от Царските ботанически години, както и около 100 образеца, дарени от Главната ботаническа градина в Москва. Попълването в последните години е и благодарение на дарени от посетители и фирми в България растения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37