Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На училище с маска. Какви промени въвежда гимназията в Провадия?

Учителите с шлемове, учениците с маски през междучасията – така ще започне новата учебна година в Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия. Това каза за Радио Варна директорът на учебното заведение Йордан Михалев, като уточни, че мерките са съобразени със заповедите на здравното министерство. Промените са съобразени и с насоките за работа, които бяха изпратени съвсем скоро то министерството на образованието до директорите на всички училища в страната.

Близо 495 ще са учениците през новата 2020/2021 учебна година, като всеки от тях ще трябва да отива на училище с лични предпазни средства. Същото важи и за учителите. Ако ученик няма маска при влизането си в училище, учебното заведение ще трябва да му осигури такава, според последните препоръки на образователното министерство, каза още Михалев и допълни, че има закупени 500 маски за тази цел. В час децата ще свалят маските, но при излизане в коридора ще трябва задължително да бъдат с тях.

Учителите и помощния персонал ще бъдат с предпазен шлем през целия си престой в сградата на училището, уточни директорът.

Не е възможно да се осигури дистанция между учениците в класните стаи, коментира още той. По едно дете на чин има само в стаите на първи и втори клас, останалите са с чинове за двама. Но и при малките дистанцията от метър и половина е невъзможна.

Пропускателният режим в училището ще е през няколко входа, обособени за децата от различните етапи на обучение. Температура ще се измерва на входовете от медицинско лице, но само при съмнение за неразположение на ученика. 

На учителите е възложен ангажиментът да следят за здравословното състояние на децата по време на час и да измерват температурата им, ако се наложи, каза още Михалев, като посочи, че това задължение е вписано в новите правила подадени от министерството на образованието.

Във всички санитарни помещения е осигурена топла вода и течен сапун за измиване на ръцете, каза още директорът. Всички стаи и коридори ще се дезинфекцират три пъти на ден – по време на голямото междучасие преди обяд, по обед и вечер, когато учители и ученици си тръгнат. Коридорите ще се дезинфекцират по-често и във времето, в което децата са в час.

На този етап училището поема разхода за дезинфектанти на сградата, но в бюджета на учебните заведения не са предвидени средства за такива големи количества почистващи препарати, които се налага в сегашната ситуация да бъдат използвани, каза още Михалев. Разходът за дезинфектанти месечно е изчислен на около 800 лева, уточни той. До сега училището е похарчило 2000 лева над планираните,  за началото на новата учебна година, заради епидемиологичната обстановка.

Михалев посочи като основен проблем и липсата на учители, които биха заместили свои колеги, ако те се разболеят.

На 15 септември първи в класните стаи ще влязат учениците от първи и осми клас. За тях ще има скромно тържество от 9.00 часа в двора на училището. В 10.00 часа в сградата ще влязат и останалите ученици.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 17.09.24 в 09:34

Жители на Пчелина на среща с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна ще се срещнат днес с кмета на града Благомир Коцев и с представители на ВиК-Варна и "Инжстрой". Началото е в 18 часа в сградата на Община Варна, зала "Пленарна" . По думите на кмета по време на последния протест на хората на срещата те ще могат „да удостоверят лично дали това обещание на фирмата е изпълнено и да..

публикувано на 17.09.24 в 09:30

Само за ден: Четири опита за телефонни измами в Балчик, Добрич и Каварна

Четири опита за телефонни измами в градовете Балчик, Добрич и Каварна са регистрирани за последното денонощие в полицията.  Сценариите постоянно се сменят, като снощи измамниците се представят за служители на комунални дружества ВиК и Енерго под предлог за оправяне на аварии, като следват и заплахи.  Препоръката на органите на реда към гражданите..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

76 хиляди лева е годишната заплата на директора на "Градски транспорт"-Варна

В 10 часа започва заседанието на Постоянната комисия „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет. Членовете на комисията ще приемат годишните финансови отчети на общинските търговски дружества и ще изберат одитори на: Дентален център I Варна“ ЕООД, „Дворец на културата и спорта” ЕАД, „Ученическо и столово хранене” ЕАД, „Обреди” ЕООД..

публикувано на 17.09.24 в 09:04

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25