Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 тон опасни отпадъци са предали варненци за година. Мобилният пункт идва отново.

Снимка: Георги Корнейков, БНР


Мобилен събирателен пункт за безвъзмездно обезвреждане на опасни отпадъци от домакинствата, ще бъде разкрит отново във Варна. В дните от 23 до 26  септември пунктът ще бъде разположен в определени точки във всеки район в града, съобщиха от Община Варна. За поредна година варненци ще могат да изчистят домовете си от опасни отпадъци, които по правило не трябва да се изхвърлят в общите контейнери за смет.

Преди да бъдат изхвърлени опасните отпадъци трябва да бъдат сортирани в отделни торбички по вид, каза за Радио Варна Ралица Ангелова, изпълнителен директор на фирмата, която се занимава с тази дейност.  Живачният термометър трябва да бъде предаден отделно от лекарствата, защото той има различни опасни свойства от старите лекарства, уточни тя. Боите и лаковете може да са заедно, но разредителите трябва да бъдат отделно от тях.

В мобилния пункт не се приемат вещества с неизвестен състав, газови бутилки и болнични и инфекциозни отпадъци.

В пунктовете се приемат  лекарства с изтекъл срок на годност; живачни термометри и живак; почистващи препарати, дезинфектанти, белина, препарати за растителна защита и борба с вредители, киселини, основи и реактиви; замърсени опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества; бои, политури и лакове, праймери и разредители за боя, терпентин,  лепила.

Мобилният пункт ще бъде разположен, както следва:

23.09.2020 г. - от 09:00 до 12:45 часа на адрес:  Район „Приморски“, пазар „Чаталджа“, паркинга на ул. „Цар Асен“ и от 13:45 до 17:30 часа на адрес: Район „Приморски“, кв. Виница, бившия пазар срещу магазин Макао с GPS координати 43.245332, 27.981444;

24.09.2020 г. - от 09:00 до 12:45 часа на адрес: Район Аспарухово, пазара на ул. „Моряшка“ и от 13:45 до 17:30 часа на адрес: Район „Одесос“, площад „Лаврентий“ и ул. „Коста Тюлев“;

25.09.2020 г. - от 09:00 до 12:45 часа на адрес: Район „Младост“, паркинга до газостанцията на ул. „Вяра“ срещу бл.138 и от 13:45 до 17:30 часа на адрес: Район „Владислав Варненчик“, паркинга до „Супермаркет 5“, срещу бл.302;

26.09.2020 г.  - от 09:00 до 14:00 часа на адрес: сградата на Община Варна, до бариерата в близост до бул. „Осми приморски полк“.

За информация: Община Варна, тел. 052/820 330 и на уебстраницата на Община Варна www.varna.bg

1 тон опасни отпадъци са събрани от Варна за 2019 година, каза още Ралица Ангелова. Варненци са предали най-много лекарства с изтекъл срок на годност, бои и лакове, както и замърсени опаковки.

От 2012 година до сега в цялата страна са събрани 39 тона опасни отпадъци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 19.09.24 в 10:21
Снимката е илюстративна

По старо мостче преминават хора и коли в местността Св. Никола, притесняват се от инциденти

Хора и коли имат проблем с преминаването по стар малък мост в местността Св. Никола във Варна, който се намира до ул. "Арх. Костадин Яръмов". Съоръжението е в непосредствена близост до бившата спирка "Почивка" и спрения и впоследствие - пуснат, светофар в района.  Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности..

публикувано на 19.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Община Варна: Хиляди фишове са съставени за паркиране в нарушение

24 хиляди фиша за неправилно паркиране са издадени от началото на годината досега в синята зона във Варна. Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Илия Коев, заместник-кмет по обществен ред и сигурност в община Варна. Минималната стойност на глобата е 20 лв. , а размерът на събраните средства е близо половин милион лева, допълни..

публикувано на 19.09.24 в 10:08

Ремонтират основно пристройката към музея "Георги Велчев" във Варна

Около 544 хиляди лева с ДДС са предвидени за реконструкцията на пристройката към Художествен музей „Георги Велчев“ с цел приспособяването за фондохранилище и в арт-център. Община Варна предстои да обяви обществена поръчка следващата седмица. Ще се изградят нов покрив, допълнителни конструктивни елементи, разпределителни зидове, подови покрития,..

публикувано на 19.09.24 в 10:06

Сдвояват пациентските досиета с приложението "еЗдраве" в Балчик

Дейности по сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство ще има днес и утре (19 и 20 септември)  в сградата на Община Балчик. Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

ДАНС: През България не са извършвани митнически операции с взривените пейджъри

Във връзка с медийни публикации, в които се твърди, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация "Хизбула" пратки с комуникационно оборудване (пейджъри), които са взривени на територията на Ливан и Сирия, Държавна агенция "Национална сигурност" съобщава, че през територията на България не са реализирани митнически операции с..

публикувано на 19.09.24 в 09:50