Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Varna Jazz Days 2020 - октомври ще бъде май

| обновено на 17.10.20 в 15:23

Поради извънредната обстановка, която 2020 г. донесе със себе си, културният календар на Варна претърпя основни промени. Много от събитията бяха пренасрочени за есента, като изключение не направи и Varna Jazz Days - фестивал, който по традиция се провежда през май. Началото му е поставено преди няколко години, когато по идея на варненския тромпетист и композитор Нейко Бодуров в града започва да се чества Международният ден на джаза - инициатива на ЮНЕСКО, която определя 30 април като празник на най-свободния стил в музиката.

Всяка година Varna Jazz Days среща талантливите български музиканти с изявени имена от европейската сцена, но това издание ще бъде посветено на младите независими артисти на България, чиято дейност беше засегната в най-голяма степен от рестрикциите, причинени от пандемията. Организаторите са заложили на четири авторски проекта, като и тази година форумът запазва традицията всяко издание да се отличава от предходните от стилистична гледна точка - основната характеристика на това издание ще бъде българският фолклор, преплетен със съвременните изразни средства на новата музика. Фестивалът ще се проведе на 17 и 18 октомври в Народно читалище "Отец Паисий - 1934 г." - Варна.

Ето какво сподели Нейко Бодуров за програмата и за концепцията на Varna Jazz Days 2020 в предаването "Улица "Събота":


17.10 | 19:30 ч. ROSSITZA MILEVSKA TRIO

Арфата такава, каквато не сме я чували, с нов модерен облик и с достойно място в света на джаза. Зад уникалното за Европа френско трио стои българката Росица Милевска. Лекотата, с която музикантитесъчетават своите гласове и инструменти, правят изпълненията им енергични и емоционални, а в композициите и интерпретациите си използват влиянията на класическата музика, фолклора и джаза. През годините печелят публиката на много фестивали по света, откъдето си тръгват и с редица награди.

Росица Милевска - арфа и глас
Фредерик Лакроа - бас
Седрик Льо Дон - ударни

……………………………………………………………………….

17.10 | 21:00 ч. NEYKO BODUROV QUINTET

Варненският тромпетист Нейко Бодуров събира своите „partners in crime“, за да представят отново албума NIKOBO (2019 г.), който бе издаден от холандския лейбъл Optomusic. Джаз имровизации, бийтове и електроника, вплетени в оригиналните композиции, носят духа на Nu Jazz стила.

Нейко Бодуров - тромпет
Димитър Льолев – алт саксофон, тенор саксофон
Димитър Горчаков - клавишни инструменти
Михаил Иванов - бас
Димитър Семов - ударни инструменти, ел. перкусии

………………………………………………………………………

18.10 | 19:30 ч. LINA NIKOL LIVE

Лина Никол съчетава със собствен почерк стиловете R&B, Pop, Soul. Нейната авторска музика и стил са повлияни както от легендарни артисти като Стиви Уондър, Принс, Майкъл Джаксън, така и от много нови вдъхновяващи изпълнители като Сноу Алегра, НАО, Шанейд Харнет и много други.

Лина Никол - вокал
Алекс Васев – пиано
Радослав Славчев-Riverman – бас
Богомил Енчев – барабани

…………………………………………………………………….

18.10 | 21:00 ч. OUTHENTIC

Аутентик (в превод от англ. - "извън автентичното") е българска етно-джаз формация, която избира да търси и развива своя индивидуален стил отвъд определени музикални граници. Създадена през 2012 г., групата основава и фондация със същото име, чиято цел е да съхранява, разпространява и утвърждава българския фолклор и традиции извън рамките на България. Имат издадени два авторски албума: “YesToday” и “Transparent”.

Живко Василев - кавал, пиано
Райна Василева - вокал, перкусии
Виктор Джоргов - китара
Борислав Илиев - китара
Стоил Иванов - ударни инструменти

…………………………………………………………………..

19.10 УЪРКШОП

"Отвъд фолклора с кавала на Живко Василев"

 НУИ „Добри Христов“

Фестивалът Varna Jazz Days се реализира с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44