Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

| обновено на 25.10.20 в 11:02
2
Снимка: БГНЕС

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени отпадни води, излели се във Варненското езеро от скъсан тръбопровод.

В интервюто Спасов коментира, че ако "държавата плаща на медии чрез бюджети за публичност по програми на Европейския съюз може да бъде контролирано и видимо за хората, това, което се случва в градове като Севлиево, Ловеч, Враца, Смолян - остава невидимо за гражданите. А там местните администрации харчат около един процент от бюджетите си всяка година, за да купуват буквално всички медии. По този начин няма как проблемите на града да станат ясни на широката аудитория - няма кой да ги направи публични. Картината, която създават купените медии е фалшива".

Радио Варна припомня, че това е второ отличие за Спасов от Програма "Достъп до информация". През 2016 г. той получи наградата „Златен ключ“ за разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети бе отличено в категорията журналистически материал, подготвен с използването на Закона да достъп до обществена информация.

Политическият натиск над журналистите се увеличава - това показва и петото годишно проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Нейният председател Ирина Недева, журналист в БНР, коментира за Радио Варна, че "външният натиск от политически лица върху медиите не само че не си е отишъл, не е намалял, но и е сравнително двойно по-голям от другите центрове на влияние върху медийното съдържание".  
От вчера голяма част от журналистите в общественото радио обявиха в Отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и дипломатическия корпус у нас, че ще реагират остро при всеки опит за подмяна и вмешателство в журналистическата свобода. "Няма да допуснем медията ни да бъде зависима от политически или икономически интереси и хвърляна в нов колапс", се казва в Отвореното писмо до институциите. Тя е и в подкрепа на позицията на Генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков да не се допуска вмешателство в независимостта на общественото БНР. 
Пропомняме, че в сряда Балтаков поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление, както и оставката на министъра на културата Боил Банов.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.  "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30