Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заливът Болата е заплашен от изчезване

Снимка: Димитрина Дончева

Брегоукрепителните съоръжения на залива Болата трябва да бъдат спешно ремонтирани, в противен случай единственият плаж за съседните села в община Каварна може да бъде залят от морето. За това алармира отново кметът на село Българево Георги Георгиев. От „Басейнова дирекция“ са извършили оглед на състоянието на буните, становището ще бъде изпратено до областния управител на Добрич до десет дни.

Проблемът със състоянието на брегоукрепителните съоръжения на залива Болата започва още през 2014 година. По думите на кмета на близкото село Българево Георги Георгиев, ако не се действа спешно, заливът ще бъде унищожен завинаги.

За да бъдат ремонтирани брегоукрепителните съоръжения на залива, те трябва да бъдат извадени чрез промяна на закона от обхвата на резерват „Калиакра“.

Подробностите чуйте от репортажа на Мая Щърбанова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48