Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диамантена сватба - едно от чудесата в живота

Семейство Колеви от Варна празнува 60 години съвместен живот на 5 февруари. Никола е роден през 1935 година, а Ганка - 1942-а. И двамата са от село Хърсово, Шуменско. Съдбата ги среща през 1959 година, въпреки че имат лек спор кога точно са се видели за първи път. Все пак Никола си спомня:

"Тя бягаше от мен в началото като дявол от тамян. Забава ли имаше някаква, кино ли имаше, такива работи си правехме, забави. И оттогава почнахме вече да се срещаме. И две години се срещахме преди да се оженим, защото тя нямаше още 18 години."

Две години са заедно и идва време за годежа. Както е било редно, близките на Никола са дошли при бащата на Ганка:

"Баба ми каза, Гани свидиш ми се, баба, нали защото съм била малка, 18 години бях навършила де, а пък преди това въобще не съм мислила за женитба. И даже съм си казвала, без мъж ходя, ама Никола не го взимам. Пък баба казваше: Гани, голяма хапка хапни бабо, голяма дума не казвай."

И така в снежния 5 февруари 1961 година си дават дума и пред Народната република, и пред родата. Никола работел в Градския транспорт, Ганка била счетоводителка. От задължения почти не са се виждали докато били млади. Пише ли си бележки - децата да са нахранени, да учат и да спят повече.


Така с бележки Никола и Ганка отгледали две дъщери, днес се радват на три внучки, внук и три правнучки. Казват, че не са усетили как са излетели тези 60 години заедно.

За общото им дълголетие Никола казва:

"Аз вярвам в нея, тя вярва в мен. Досега не сме се карали, имах дружба със стари хора, от тях научавах много работи. Един неин чичо казваше така – с баба Жека 55 години живеем, без да се караме. Тя като каже „Тодоре“, заставам мирно като войник; донеси дърва, нося дърва, нахрани кокошките, храня кокошките, прибери овцете, ще прибера овцете, иди за хляб, ходя за хляб. Като слушам, защо да се караме? Ние си повишаваме тон, ама защото единия глух, другия не чува, единия склероза, другия забравя. Аз ще ѝ кажа Ганке, тя ми вика - за коя Иванка приказваш".

Диамантената сватба ще празнуват вкъщи, заобиколени от най-близките си.

Чуйте целия репортаж:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

публикувано на 14.09.24 в 15:50

Над 120 ретро автомобила участват в конкурс за елегантност във Варна

Националният конкурс за елегантност на ретро автомобили , носещ името на доайена и вдъхновителя на ретро движението в България - варненеца Николай Колев-Бижуто, ще се проведе на 14 септември в морския град. Откриването е в 11:00 часа на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. Събитието се организира с подкрепата на Община Варна. За..

публикувано на 13.09.24 в 17:47

За книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла": Никой така детайлно не е описвал топонимите от Дуранкулак до Кранево

„Всеки от нас е в триадата на времето - минало-настояще-бъдеще. Защото в настоящето и бъдещето винаги има и част от миналото. Тази книга е за миналото, но е написана с взор насочен към настоящето и бъдното. Тя е резултат от многогодишни проучвания с прилагане методите на научното дирене. Същевременно сме се постарали да избегнем сухотата на чисто..

публикувано на 13.09.24 в 16:35

Пожарната в Балчик: Пожарът на кораб е от сложните

Обгазен работник на пристанището в Балчик е евакуиран след пожар в битовата стая на докерите, при който горяща печка възпламенява и облицовката на стената. Такъв бе сценарият на днешното пожаро-тактическо занятия на порта в Белия град, организирано в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, която се провежда от 9 до 15 септември. Точно в 10.00..

публикувано на 13.09.24 в 14:10

Отговорно инфлуенсърство? Що е то

Покрай казуса с чалга певицата, която рекламираше енергийни напитки под формата на прах се заговори за отговорно инфлуенсърство. Всеки може да бъде инфлуенсър в днешно време, казва маркетологът Иво Илиев. Ето наскоро видяхме две млади момчета с китари, които свирят и изведнъж от улични музиканти станаха инфлуенсъри. Това, което е..

публикувано на 13.09.24 в 13:00

Седмична прогноза за времето от 13 до 19 септември

В петък денят ще започне със слънчево време, но впоследствие облачността ще се увеличи и към края на деня на изолирани места ще превали слаб дъжд. Вятърът от юг-югоизток ще се усили. Минимални температури 12°-17°, по крайбрежието 15°-20°, максимални между 27° и 32°, по брега на морето 24°-29°. От събота до понеделник облачността ще е по-често..

публикувано на 13.09.24 в 06:41

Варненец: Да се глобява общината за счупена кола от дупки по пътищата, парите за благотворителност

Да налагат глоби на община Варна за некачествено изпълнение на пътен ремонт, а средствата да бъдат вкарвани във фонд и използвани за благотворителни цели. Това предложение отправя варненецът Йордан Йорданов. Той посочи, че всекидневно шофьорите в морската столица се сблъскват с естествени препятствия като дупки и хлътнали шахти, които нанасят материални и..

публикувано на 12.09.24 в 12:55