Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво следва с казуса Камчийски пясъци

| обновено на 10.02.21 в 12:53
Камчийски пясъци са най-големият дюнен комплекс и най-дългата пясъчна ивица в България.

Протест в защита на Камчийски пясъци организираха днес от Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”, пред Министерски съвет в София.

Причината за протеста е пропусната забрана за строителство в района на защитената местност Камчия, чиято заповедта за обявяване беше обнародвана в "Държавен вестник" на 19 януари.

След като от „Зелени закони” алармираха за отпаднала забраната за строителство в района, който е част от европейската мрежа "Натура 2000", последва проверка на екоминистерството, която според съобщение от него от миналия петък – на 5 февруари, е установила, че става въпрос за технически проблем при обявяването на заповедта за защитената местност.

В резултат със заповед на министърът на околната среда и водите Емил Димитров процедурата за обявяване на защитена зона "Камчия" ще започне отново.

Според зелените сдружения обаче, в съобщението на МОСВ, никъде не пише, че ще бъде върната забраната за строителство в защитената местност „Камчия”, а само, че процедурата за обявяването ѝ започва отначало. Това коментира за Радио Варна Иван Радев от „Зелени закони”.

Още за аргументите на днешния протест, в който ще бъдат посрещнати министрите преди днешното си заседание, чуйте от Иван Радев в звуковия файл.


Едва 4 от общо 132 заменки, датиращи още от времето на кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев", подобни на казуса Камчийски пясъци са развалени, и то по инициатива на собствениците им, а не на държавата, посочва Радев и допълва, че зелените сдружения настояват за отмяна на всички заменки.

Механизъм това да стане има, но няма воля.

Протестът е свързан с желанието да се опази от застрояване това място – най-големият дюнен комплекс в България, да се намери трайно решение. Заповедта за защитена местност е първата стъпка, но това е само временно, а не окончателно разрешаване на въпроса, посочи Радев. Развалянето на заменките, които по думите у са в противоречие с конституцията, защото тези земи са изключителна държавна собственост, ще спаси крайбрежието.

Според него с процедурата за нова заповед само се хвърля пясък в очите на хората, а целта е да се протаква и стъпка по стъпка да се върви към отпадане на забраните и да се реализират сериозните финансови интереси на инвеститорите.

Заради натиска на Брюксел и заплахата от финансови санкции страната ни миналата година издаде много спешно заповеди за обявяване на защитени зони, а това крие и много рискове, обясни още природозащитникът.

Залагат се мини, които по-късно могат да гръмнат. Оставят се вратички в текстовете за хора с възможности, които могат да реализират своите намерения, убеден е Радев.

„Основният механизъм, който държавата пропусна да използва, е да поиска реални обезщетения по пазарни цени. Да поиска от собствениците да върнат незаконната държавна помощ, каквото е решението на ЕК, т.е. да върнат разликата от цената, на която са получили заменката и пазарната цена“, посочи Радев. Той е на мнение, че държавата се е провалила в това, защото е възложила оценката на фирма, която е дала твърде  твърде ниски цени на земите, а с реалната цена собствениците със сигурност ще са склонни да ги върнат.

Развитието на казуса и започването наново на процедурата за обявяване на защитена зона "Камчия" може да видите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05