Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Поредна наредба за менюто в училище


Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските градини и училищните столове, задължително трябва да са произведени по Български държавен стандарт. Това определя Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, която влезе в сила на 13 февруари. Според документа е допустимо децата да получават мляно месо и лютеница, но само ако са произведени според браншовите стандарти. Айрянът за децата трябва да е само от кисело мляко и вода без добавка на сол. Според новата наредба храните, приготвени за децата, не трябва да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.

Въпреки множеството нормативни документи, снимки в социалните мрежи продължават да показват лошо качество на храната, която получават децата в училище. Поражда се въпросът - наредбите ли са написани лошо или никой не ги спазва, защото липсва контрол? За коментар потърсихме Богомил Николов от асоциация "Активни потребители":

Наредбите, дори и да са съвършени, не струват нищо, ако не се прилагат правилно. За да се прилагат, ние трябва да имаме гаранции от страна на контрола, а хората, които приготвят и доставят тези храни, трябва да имат респект от този контрол. Знаем, че от години контролната дейност в тези заведения не е прозрачна – нито имаме информация за броя и вида на проверките, нито има възможност за участие на заинтересованите страни – родителски комитети, представители на медиите и на гражданските организации. Ако в проверките участват такива представители, то ще има по-голямо доверие в контрола.

Богомил Николов смята, че трябва да има елемент на непредвидимост и непредсказуемост:

В уречен ден и час се събираме и ние посочваме къде да бъде направена проверката. Не виждам проблем този подход да се използва за училищата и детските градини.“

Има множество вредни съставки, които не са видими след лабораторен анализ, коментира нутриционистът Ивелина Любомирова:

Кой следи за стойностите на млечно-киселите бактерии, питам аз, защото е необходимо определена пропорция между тях, за да се постигне точно тази киселинност, тази ферментация и тази полезност. Всички млекари знаят, че не става въпрос толкова за консерванти, колкото за ензими. Когато ги вложиш в производството на кисело мляко, те си свършват работата, но лабораторно не могат да бъдат хванати, тъй като не са видими.“

Любомирова, която е собственик на занаятчийска фабрика за веган и безглутенови продукти, задава въпроси за контрола, за да няма корупция и порочни практики в целия процес:

Когато искаш да произвеждаш определен продукт, отиваш в Агенция по храните, показваш си продукта и търговската документация, подготвена от технолог, който задава какви параметри да изследва агенцията. Не трябва ли държавата да каже какви да са допустимите граници?!

Сигнали към Българска агенция по безопасност на храните може да се подават на тел. 0700 122 99.  

Чуйте повече в прикачения файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичката Деси от кв. "Аспарухово" с поредна кауза в помощ на болно дете

10-годишнатта Десислава Костадинова от кв. "Аспарухово", която неотдавна изработваше гривнички, за да ги продава и да събере пари за изследване на своята приятелка Димана в Турция, сега се е посветила на друга благородна кауза. С радост Деси съобщи, че резултатите на Димана са отлични и тя е здрава. Сега ученичката иска да помогне на 4-годишната Гери ,..

публикувано на 01.07.25 в 17:28

Улица „Преслав“ връща духа от началото на 20. век с добре реставрираните си сгради

На улица „Преслав“ във Варна можем да открием примери за добре извършена реставрация на много от емблематичните сгради, знакови за края на 19. и началото на 20. век. Те успяват да запазят историческата атмосфера на тази епоха. Това коментира Християн Облаков, изследовател на архитектурата на Стара Варна и жител на район „Одесос“. През..

публикувано на 01.07.25 в 13:39

Близо 20 на сто увеличение на туристопотока в Двореца - Балчик

За първите шест месеца на годината повече от 73 хиляди са посетителите в Държавен културен институт Двореца - Балчик. На първо място са румънските гости, обобщава директорът на културния център Жени Михайлова.   Общият им брой е около 40 хиляди души, следвани от българите, които са близо 24 хиляди. Гостите за същия период на миналата година..

публикувано на 01.07.25 в 11:55

Варна посрещна Джулай морнинг (СНИМКИ)

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция „Джулай морнинг“ символизира желанието за свобода на личността.  Стотици варненци и гости посрещнаха юлското слънце. Джулай морнинг започва именно във Варна преди повече от 40 години, за да се превърне в символ на зареждащия се..

публикувано на 01.07.25 в 08:05

Варненският свободен университет с официално становище по предложените промени в Закона за висшето образование

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ внесе официално становище до Комисията по образованието и науката в Народното събрание във връзка с предложението за законодателни промени в Закона за висшето образование, което предвижда таксите за платено обучение в държавните университети да могат да бъдат ограничени до 75% от бюджетната издръжка..

публикувано на 30.06.25 в 16:44

Лесна работа: Към първото юлско утро

Днес, докато помахвах на юни за довиждане, приятели се обадиха, че тръгват и ще посрещат първото юлско утро, където според тях му е мястото. Пожелах им приятно пътуване и се замислих за мястото, за изгрева, за посрещането. Юни беше чудесен. И юли ще бъде такъв. Стига да искаме и да го направим. Прелистих много изгреви от живота си. В първото..

публикувано на 30.06.25 в 15:24

Европейският младежки парламент се събира във Варна

Националната селективна конференция на Европейския младежки парламент у нас ще се проведе във Варна. Събитието започва с тиймбилдинг игри и дейности между организаторите на събитието, и продължава до 4 юли. Събрание на всички комисии ще се проведе на 4 юли в аулата на Икономическия университет във Варна, а официалното откриване ще бъде на 1 юли,..

публикувано на 30.06.25 в 11:15