Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Христова: Няма жена, която да не е красива, облечена в носия!

| обновено на 24.06.21 в 15:38
3
Деница Христова
Снимка: личен архив

За Еньовден Валерия Василева разговаря с Деница Христова - старши учител в начален етап в СУ "Св. Климент Охридски" - Варна. В своята работа с децата от първи до четвърти клас приема за своя мисия да им даде знание и любов към народните ни традиции и музикалния фолклор чрез собственото им преживяване. "Много често говоря на децата, че не се знае дали ще останат в България, когато пораснат, но където и да отидат трябва да могат да разказват за природните ни забележителности, за историята ни, за народните обичаи и традиции. За традициите смятам, че мога много да им дам, но е достатъчно само да се изучават - трябва да се преживеят и почувстват." 

Още с постъпването си в училище "Климент Охридски" започва да събира деца, учители и родители в клуб "Хоротека". Народни танци играят с децата и всеки петък в училище. "Интересът ми към фолклора е закодиран от раждането ми. В рода ми - и от двете страни, всички пееха, танцуваха, баща ми беше дълги години читалищен деец, един от първите хореографи във Варна, самоук. Откакто се помня е тази любов към народната музика, танца, носиите, празниците, с него съм си дошла, може би както е с всяко нещо в човека, свързано с изкуството, с творчеството - или го има, или го няма." 

От 2012 година Деница Христова създава и традиция всеки юни заедно да празнуват Еньовден като пресъздават всички обичаи, свързани с празника на лятното слънцестоене. "Първите ни празници бяха в Парк-музея "Владислав Варненчик", а по-късно ги пренесохме при Вас - на прекрасната поляна пред Радио Варна." - споделя Деница Христова. - "За мен Еньовден е много специален празник, макар и до ден днешен да не мога да обясня какво ме привлича толкова много, но след двугодишно прекъсване животът ми даде някои знаци, че трябва да го подновя."

Моравата в Морската градина се оказа невероятен фон за красивите обичаи - минаването за здраве под венеца от билки, изпълнението на празничните песни, наричането на китките на младите момичета от Еньовата буля, гадаенето за годината, която ни очаква. Дори и през трудната 2020 година на пандемия успяхме да спазим обичая, макар и с малко участници и много ограничения, а Еньовата буля предрече, че ще преборим коварната болест, която промени целия свят. През 2021 година празникът ни ще е на 26 юни, събота, от 10.30 часа, отново през Радио Варна. Заповядайте и Вие! Да минем заедно под венеца от билки за здраве!


На въпроса какво е най-същественото в представата за човека в нашия фолклор отговаря без колебание: "Човекът в нашия фолклор има ценностна система. Точно на нея искам да науча децата през обичаите, танците, красивите носии. Тази ценностна система, ако трябва да съм честна, често се "бие" с всичко, което навлиза в живота ни в момента и съм имала моменти на разколебаване и почти съм се отказвала, но не мога, по-силно е от мен." 

Най-голямо удовлетворение и носят моментите, в които децата - вече запалени по фолклора, увличат своите родители, защото обратното - от родителите да тръгне интересът, се случвало все по трудно с всяко следващо поколение. Много майки, благодарение на децата си са отворили старите ракли и гардероби и са извадили бабините автентични носии, обличат ги и то далеч преди да започне масовото възраждане на интереса към носията, което наблюдаваме днес. "Носията пази - от болести, от зло, от лоша енергия. За мен няма жена, която да не е красива, облечена в носия - няма значение нито възрастта и, нито теглото и фигурата ти, тя се преобразява съвършено и добива едно невероятно излъчване. Децата също вярват, че носиите ги пазят и много се радвам, че тази година успяхме да им поръчаме прекрасни носии! Те ще ги облекат на Еньовден, а особено ме изненадаха по  време на дистанционното обучение моите четвъртокласници - един петък им предложих, който желае да се включи в разговор за народния бит, фолклорните области и какво мислите? Повечето застанаха пред камерите, облечени в носиите си и беше прекрасна среща!"

За празника Еньовден разказва с удоволствие и подробности за всеки задължителен елемент: "В някои краища го празнуват по три дни като кулминацията е на 24 юни. Вярва се, че в утрото на Еньовден Слънцето трепти по особен начин, "играе" във водоемите и им дава своята енергия, а те стават лечебни. Ранобудните, които тачат празника, стават рано, изкъпват се в реките и така отмиват всяка болест, пречистват се физически и духовно. Росата също е много целебна на тоя ден. Обединяват се силите на двете много мощни стихии - Слънцето и водата. Всек иможе и днес да изпълни този ритуал, защо не. Билките са следващият елемент - и тяхната сила е в апогея си на Еньовден - билкарите цяла година лекуват с еньовски билки, брани по изгрев. Еньовският венец се сплита от 77 билки и половина. Половинката е за тази незнайна болест, дето нито името и се знае, нито каква е. Може би и за ковид трябва да намерим тази половинчица-лек за болестта. Добре е и стопанката на дома да си набере билки и да си направи венец. Дори домът и да е модерен, може да си има едно кътче за българщината и за всичко, което вярва, че ще донесе хубаво в дома, здраве и благополучие за всички нейни близки."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45