Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Равна

| обновено на 28.08.21 в 15:41
48
с.Равна
Снимка: Димитрина Дончева

Днес гостуваме на жителите на село Равна. Намира се в Провадийска община, на платото срещу Крепостта Овеч. Стотина души живеят в селото. Предимно българи. Има и две семейства чужденци от Англия и Швейцария, но те така и не се вписват в живота на местните, не се научават да говорят български и рядко излизат от къщите си.

Селото е известно с две забележителности –  останките на средновековен манастир съществувал от края на IX до края на XI в. и скалният феномен Пробитият камък.

Манастирът е бил разкрит северно от Равна в дефилето на Провадийска река през 1978 година. Над 30 години е бил водещ обект сред учените, защото за първи път в целия славянски свят се откриват на едно място над 280 надписи за чието изписване са ползвани пет графични системи - глаголица, кирилица, гръцки и латински език. Днес мястото е запустяло и занемарено, споделят местните хора. Пробитият камък, обаче, привлича много хора. Вижда се от крайните къщи в северната част на селото, където се намира и първата къща, в която влязох при гостуването си в село Равна на Николай и Надежда Георгиеви. Малко са историческите факти за произхода на селото. За пръв път името на село Равна се споменава в данъчен регистър на Джелепкешаните в Провадийска кааза през 1573 г., сочи справка в архивите на Историческия музей в Провадия. Местните жители знаят легенда за името на селото. Разказа я кметският наместник Росица Георгиева.

Росица Георгиева



Семейство Николай и Надежда Георгиеви са първите хора в село Равна, с които се запознах. Посрещнаха ме с радост и усмивка, поканиха ме на двора – голям, чист и пълен с всичко, за каквото си помислиш. Направили са си капково напояване, продукцията им е чиста без торове и вкусна, както се убедих сама. Имат малко стадо от козички и овце, кокошки, магаренце, четири котки и две кучета. Едното куче само дошло преди няколко дни и приютили и него. Сядаме в двора и приказката започна.

Николай и Надежа Георгиеви



Две етърви трудно живеят заедно, че и да се разбират, казва българинът. Винаги, обаче, има изключения. Следващата среща е в къщата на Иванка Стоянова. И тя има чудесии в двора си – зеленчуци, плодни дръвчета и т.н. Сама живее, но децата й почти всеки ден пътуват до село, за да й помагат. Съседите също се отбиват редовно. И при нея седнах под асмата на двора.

Иванка Стоянова


И когато разговорът с Иванка Стоянова свърши и понечих да тръгна, дойде Снежа – нейната етърва. Жени на двама братя, които вече не са на този свят, двете си остават близки. Снежа живее в Провадия, но през лятото е на село. Не отказа да разкаже за себе си и за връзката си със село Равна.

Снежа


Два пъти месечно в село Равна идва лекар. За местните жители тези дни са много важни и се събират в беседката до кметството, за да го чакат. Трудно се пътува от Равна до Провадия. Който има транспорт е добре, а при спешни случаи помага и кметският наместник, като извозва нуждаещия се. Случи се така, че бях в селото в деня, в който идва лекарят. И разговарях с някои от хората, които чакаха доктора в беседката край главния път. Единственият мъж, който пожела да говори беше Иван Иванов.

Иван Иванов



Охотно за живота в село Равна се впусна да разказва и Живка Драгиева.

Живка Драгиева


В центъра на селото, току до кметството се намира и сградата на читалището. Читалище "Светлина-1911"  в село Равна  е строено с доброволен труд и пари през 1911 година. На 5 юли тази година навърши 110 години и посрещна гости в обновена и ремонтирана сграда, също с дарителски средства. Негов секретар от 17 години е Ивалина Горанова.
Ивалина Горанова

Жителите на Равна милеят за две сгради останали в селото – църквата и читалището. В началото на тази година започнаха да събират средства за ремонт на църквата.  Храмът „Света Великомъченица Марина“ е строен през 1929 година и е завършен през 1938 г. До днес не е бил основно ремонтиран, но дори и в това състояние отваря по празници, а за службите  идва отец Владимир Велков. Благодарение на дарителската кампания сега има събрани средства, за да започне поне ремонт на покрива, разказа кметският наместник Росица Георгиева.

Село Равна е разделено от голям парк, в който има три чешми. Близо до тях на една полянка има каменен кръст. Никой не знае от коя година е, но легендата за него е свързана с красивата мома Драгана.

Каменен кръст и легендата за Драгана


И от каменния кръст към чешмите, където Драгана е наливала вода, а днес се събират мъжете от ловната дружинка на селото. Чешмите в средата на селото


Селото днес все повече се връща и в живота на младите. През седмицата няма много млади семейства в Равна, но през почивните дни се завръщат да помагат на родителите си и да си отдъхнат от суетата на големия град.


Няма как да отиде човек до село Равна и да не види скалния феномен Пробития камък. Мястото е любимо на местните жители и примамливо за туристите. За него се разказват различни легенди.


Така е на село – красиво, тихо и спокойно, с шума на птичките, без стрес и без часовник в гонене на работното време. Най-ценни са хората. А жителите на село Равна са гостоприемни, усмихнати, помагат си, подкрепят се и въпреки и напук на всичко, остават весели. Да са здрави, за да ги срещнем пак – това им пожелавам.

И ако минете през Равна, отбийте се на поляната откъдето се вижда Пробитият камък. Може да видите и чичо Кольо или поне неговото малко стадо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#782 ТОП 20 (25.10-08.11.2024)

публикувано на 25.10.24 в 20:32

В „Гравитация нула“ на 25 октомври

„Гравитация нула“ – 25 октомври 2024 година с Мартин Николов -   Летописът „75 години Варненска опера“ – гост в студиото Виолета Тончева; -   Биенале на илюстрацията - разговор с Милена Радева; -   Юбилейна изложба по повод 80-годишнината на професор Стоимен Стоилов в Градската художествена галерия във Варна; -   Графити..

публикувано на 25.10.24 в 13:04
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 25 октомври с Иван Барбов

„Ех, че е хубаво да станеш рано сутрин от топлото легло, да изпиеш чаша силно кафе и после ... да си легнеш отново за да си доспиш до обяд“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Ако обаче не обичате да си лягате пак след кафето, непременно си пуснете Радио Варна. Така денят гарантирано ще започне с усмивка и няма да ви се ляга..

публикувано на 25.10.24 в 05:52

На 21 октомври в "От другата страна" по Радио Варна

На 21октомври в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с A.J. Mills (KK’s PRIEST, HOSTILE). Завръщането на ТЪМНО и новия сингъл "All About The Fear" – разговор с Васил Русев "Чайката". В "Мазето на Вакашински" – Христо Красимиров и Ясен Вакашински представят концерта на KHIRKI и VRANI VOLOSA (23 октомври, София). В..

публикувано на 21.10.24 в 14:25
Грациозните лебеди във Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 21 октомври

С най-високото отличие  „Лекар на годината 2024“ за особени заслуги в сферата на здравеопазването за Област Варна бе удостоена проф. д-р Диана Петкова ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“, а обученията ще се проведат в периода до 25 октомври и ще обхванат 120 педагогически специалисти, преподаватели и..

публикувано на 21.10.24 в 11:48

Радио Варна представя: Лулите като част от изкуството

Първата по рода си изложба на лули се проведе във Варна съвсем скоро. Благодарение на ентусиазма на варненски любители на лули, които организираха тази изложба, за да отпразнуват първия си рожден ден като клуб, успяхме да обърнем внимание на лулите, не само като средство за пушене, но и като произведение на изкуството.  Повечето хора, които..

публикувано на 19.10.24 в 11:00
Chart

#781 ТОП 20 (18.10-25.10.2024)

публикувано на 18.10.24 в 18:44