Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Нова Шипка

Нова Шипка е малко кокетно селце в Община Долни Чифлик, намиращо се Камчийската долина и сгушено в прегръдката на красивите вековни гори. Намира се на 60 километра от Варна, а населението му наброява малко над 200 души.

За уникалната природа в Нова Шипка само бях чувал. Още с влизането в селото, се убедих с очите си колко е красиво. И зелено. Направи ми впечатление тишината и спокойствието по улиците, голяма част от които бяха асфалтирани. Така стигнах до сградата на кметството, в която се помещават още пощата, читалището и пенсионерския клуб „Нова Шипка”. Всъщност, клубът не е пенсионерски, а е за всички в селото. Това ми каза с усмивка кметският наместник Николинка Николова, която е на тази длъжност от близо 4 години. Тя беше и първият човек, с който разговарях там:

Докато разговаряхме с кметския наместник Николинка Николова, започна и традиционната седмична сбирка на клуб „Нова Шипка”. Заради пандемията, хората се събират пред кметството, въпреки че си имат голяма зала. На сладка раздумка, до отрупаната маса с вкусни мезенца и сладкиши, с кафенце, безалкохолни и не толкова безалкохолни наптики, хората си говореха и се забавляваха. Запитах се, колко му трябва на човек да е щастлив?

След като се почерпихме с хората от местния клуб „Нова Шипка” пред кметството, ме поканиха да вляза вътре в залата на клуба. Първоначално е бил клуб на жената, после е станал пенсионерски, но от известно време е само клуб „Нова Шипка”, който събира и стари и млади. Още на входа има голямо пано със снимки от празненствата и събиранията - с повод и без повод. Хората тук наистина умеят да се забавляват и да почитат всички традиционни български празници. Разговарях с настоящия председател на клуба Станка Божилова:


Освен с красивата си природа, село Нова Шипка се гордее и с богатата си история.Тя е свързана с Руско-турската освободителна война и епичните битки, които са се водили в село Шипка, област Казанлък. След неговото опожаряване, група шипченци тръгват на юг за да търсят земя, да работят и да изкарват прехраната си. Така стигат до плодородната земя по поречието на река Камчия в близост до днешното село Гроздьово, което се намира само на няколко километра. Там е имало черкезко селище, носещо името „Кесара”, а земята е била свободна. След като получават разрешение от местната власт, около 1880 година, шипченци основават село Нова Шипка. Малко след това, жителите решават да построят и православен храм. Той е съборен по време на комунизма, а през 2010 година на негово място е издигнат нов параклис. В двора на му виждам голяма камбана – единствното останало нещо от старата църква.


На входа на параклиса „Св. Св. Кирил и Методий ме посреща Иванка Неделчева. Дълги години тя е отговаряла за неговата поддръжка, преди да продаде къщата си в селото и да заживее във Варна. Чуйте какво ми разказа тя:


Една от иконите в параклиса е дело на Соня Димитрова, която е преподавател по изобразително изкуство в близкото село Гроздьово. В свободното си време тя се занимава с иконопис, а жителите на селото разказват че има златни ръце. Успях да разговарям и с нея, въпреки че посещението ни в Нова Шипка съвпадна с първия учебен ден:

По време на обиколката ми там се срещнах и с един от най-възрастните жители – 88-годишният Костадин, или както хората го познават като Дядо Дико.Той е роден в Нова Шипка. Бил е футболист и е играл рамо до рамо с легендарния Георги Димитров-Червения. За историята на своя род и трудностите през които е преминал, разказва дядо Дико:


Дядо Дико не е най-възрастният жител на селото. Той е роден през 1933 година, но каза че в Нова Шипка има двама човека, които са родени преди него. Както и кметският наместник Николинка Николова сподели по-рано, в селото преобладава предимно възрастно население. Дали заради красивата природа или чистият въздух и спокойствието, в последните две години, селото става все по-привлекателно за младите хора и за чужденците. В близост до кметството се намира къщата на двама руски граждани, които обаче са се върнали за малко в Русия заради визови проблеми. Виктор и Борис участват активно в подобряването на живота в селото, а едно от техните твоения е прекрасната пейка, която видях в близост до параклиса. Тя се нарича „Пейката на щастието”.


Пейката се намира във високата част на селото, а гледката оттам е пленяваща.Човек като седне и не му се става. Аз обаче станах и се срещнах с председателя на местното читалище "П.Р.Славейков" Стефан Стойчев. Именно той ми каза, че все по-често тук се заселват млади хора:


Жителите, с които се срещнах в Нова Шипка ме изпратиха по същия начин, по който ме посрещнаха – топло, с усмивки и обещание за нови срещи. Тръгвайки обратно към Варна, се сетих отново за онази симпатична пейка на щастието. Помислих си, че неслучайно е наречена така, защото хората тук са щастливи, въпреки трудностите и предизвикателствата в ежедневието. Щастливи са, защото са сплотени и задружни и умеят да се радват на малките неща.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#782 ТОП 20 (25.10-08.11.2024)

публикувано на 25.10.24 в 20:32

В „Гравитация нула“ на 25 октомври

„Гравитация нула“ – 25 октомври 2024 година с Мартин Николов -   Летописът „75 години Варненска опера“ – гост в студиото Виолета Тончева; -   Биенале на илюстрацията - разговор с Милена Радева; -   Юбилейна изложба по повод 80-годишнината на професор Стоимен Стоилов в Градската художествена галерия във Варна; -   Графити..

публикувано на 25.10.24 в 13:04
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 25 октомври с Иван Барбов

„Ех, че е хубаво да станеш рано сутрин от топлото легло, да изпиеш чаша силно кафе и после ... да си легнеш отново за да си доспиш до обяд“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Ако обаче не обичате да си лягате пак след кафето, непременно си пуснете Радио Варна. Така денят гарантирано ще започне с усмивка и няма да ви се ляга..

публикувано на 25.10.24 в 05:52

На 21 октомври в "От другата страна" по Радио Варна

На 21октомври в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с A.J. Mills (KK’s PRIEST, HOSTILE). Завръщането на ТЪМНО и новия сингъл "All About The Fear" – разговор с Васил Русев "Чайката". В "Мазето на Вакашински" – Христо Красимиров и Ясен Вакашински представят концерта на KHIRKI и VRANI VOLOSA (23 октомври, София). В..

публикувано на 21.10.24 в 14:25
Грациозните лебеди във Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 21 октомври

С най-високото отличие  „Лекар на годината 2024“ за особени заслуги в сферата на здравеопазването за Област Варна бе удостоена проф. д-р Диана Петкова ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“, а обученията ще се проведат в периода до 25 октомври и ще обхванат 120 педагогически специалисти, преподаватели и..

публикувано на 21.10.24 в 11:48

Радио Варна представя: Лулите като част от изкуството

Първата по рода си изложба на лули се проведе във Варна съвсем скоро. Благодарение на ентусиазма на варненски любители на лули, които организираха тази изложба, за да отпразнуват първия си рожден ден като клуб, успяхме да обърнем внимание на лулите, не само като средство за пушене, но и като произведение на изкуството.  Повечето хора, които..

публикувано на 19.10.24 в 11:00
Chart

#781 ТОП 20 (18.10-25.10.2024)

публикувано на 18.10.24 в 18:44