Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Георгиева: Никога не е късно да започнеш начисто

Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и личен брандинг, обединител на общност от осъзнати жени. Работи по изпитана, авторска методология, която развива от 2015-а насам, базирана на вече 20 годишния й опит в работата с хора. В книгата "Започни начисто" дава насоки как да променим нагласите си.

"Осъзната кариерна промяна е важна тема, хората се обръщат към мен с желанието да направят завой, в посока нещо, което да ги удовлетворява, да се чувстват в собствени води. Но продължават да имат същите нагласи към работата си и към себе си в работата, без значение какво и къде работят. Книгата  "Започни начисто"  е точно за това - да променим нагласите и да си изградим едни здравословни модели на мислене и поведение по отношение на работата", казва авторката/ 

Пътеводител за промяна  отвътре – навън  „Започни начисто“  може ли да се ползва като средство за самопомощ. Може ли без консултант човек да се справи сам?

Да това е целта човек да започне сам. Не мога да гарантирам обаче, че ще завърши процеса сам.

Първата част се фокусира върху работата като концепция: "Защо работим?"  Как преди години работата е била само с цел прехрана и това е било естествено предопределено от средата.

Как има вече и други фактори.  Дори и ако погледнем йерархията на Маслоу* – себереализация, себеосъществяване (бел.ред.* – Пирамидата на потребностите – теория американския психолог Ейбрахам Маслоу). Вече гледаме е в тази посока, особено за хора,  които  имат работа и не мислят само как да оцелеят.

Втората част е насочена към нас като личности и професионалисти. Тук работим със синдром на „самозванеца“ , на „отличничката“. (…)

Третата част вече събира работата и човека. Тогава работата е съобразена с живота ни и с ценностите ни.

Първата книга подхожда по-рационално към проблема, а тази се опитва да насочи погледа навътре, така ли е?

Първата книга е доста конкретна - кариерна промяна, видове промяна и т.н. Втората се възприема и разбира по-трудно от хората поне по наблюденията ми. В тази книга задаваме въпроси: "Как мисля? Как подхождам? Какви убеждения имам?" Това е в основата на всичко - ако не стъпим върху здрава основа, къщата, която градим, рухва. Често ме питат: "Коя е подходящата работа за мен?" Хората искат да им се посочи рамка и те да влязат в нея. Но аз работя не с опаковката, а със съдържанието на човека, в посока "Кой съм аз!" като ценности, силни страни, универсални умения, които могат да бъдат пренесени във всяка една сфера на дейност. Първата стъпка е безкрайното отлагане, т.е. от психолозите "анализа-парализа" - много анализираме и не правим избор, защото се тревожим, че този избор може да не е най-добрият. Или опасението, че ако сега го направим, след няколко месеца може да дойде по-добро предложение и ще сме се "прецакали". Така че работим и със себепознание, и с преглед какво има навън като възможности, и с убежденията. Всичко съвместно, за да има ефективност, а не само разсъждение.

Може ли тази идея да бъде пренесена в други сфери на живота?

Да, мои приятели споделиха как са направили промяна, благодарение на осъзнаванията от книгата, но не в кариерен план. Може да се заместиш кариера с партньор, ремонт на апартамент, план за здраве, макар и всички примери в книгата да са свързани с работата, може да се абстрахираме от тях и да ги подменим с друго. Принципите са универсални.

Има и страхове. Понякога има и клинични проблеми.  Може да има някакво състояние на депресия, може да има и нещо друго, което да налага друг специалист да консултира. При всеки с различно темпо започва този процес на започване начисто. Поставяте ли времева рамка, когато дойде при вас човек?

Задължително правим диагностика и виждаме откъде тръгва човек. Може да е човек, който има идеи, но просто не може да избере. Който е работил вече над себепознание и има доста информация за себе си. А може и да е човек, който е тотално объркан и дори не знае от каква промяна има нужда. Даже не знае в коя сфера от живота си има нужда от промяна.

Сигурно има и такива, които нищо не искат да правят в този момент?

Има и такива. Тях ги пренасочвам към терапевт, ако са били в бърнаут, нормално е да им е апатично. Тогава могат да си поработят с терапевта, да си почиват,  да презаредят и тогава да продължим нататък

Първо питам каква е вътрешната времева рамка. Какво му говори вътрешният глас. (…)



Цялото интервю на Лили Георгиева за предаването "Златното сечение" с водещ Валерия Василева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да видиш света през призмата на фотографията

Кино-Фотоклуб ВАРНА е клуб с дълга и славна история, мястото в морската столица, където се събират хора с интереси в областта на киното и фотографията. Това е уникален за страната ни клуб, чиято дейност е свързана с изложби, благотворителност, проекти с други варненски творци, пленери, участия и награди от конкурси. Ангел Ненов ръководи..

публикувано на 12.10.24 в 17:10

След интервю по Радио Варна, ЦИК разпореди машините за гласуване да бъдат почистени

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..

публикувано на 11.10.24 в 14:26

Психолог: Това, което ни се случва, е проекция на нашия вътрешен свят

Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07

Rob Franssen (BORN FROM PAIN): Групите не рискуват, защото се страхуват, че няма да ги харесат

Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..

публикувано на 09.10.24 в 07:25

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59

Арх. Станчо Веков: Светът е толкова голям, че не би стигнал един живот да научим това, което искаме

Три експозиции с рисунки на различна тематика ще бъдат открити в различни художествени пространства във Варна от доц. д-р Станчо Веков. Поводът е Световният ден на архитектурата, 7 октомври, но и 75-годишнината на архитекта.  Експозициите под наслов „Къщата (от Българското Възраждане)“, „Лятото, морето...“ и „Скални структури“, ще бъдат открити..

публикувано на 07.10.24 в 08:00