Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево

Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра стигаме до местната винарна. Затова, мисля си, е уместно да наречем Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока. В края на септември, когато бе най-активното време за гроздобера, посетихме избата, затова сега завиваме наляво, следвайки главния път,  и спираме в читалище „Отец Паисий – 1941”.  Председател на читалището е кметът на селото, но понеже него го няма, ни посреща секретарят Петка Димитрова: „Това е новопостроеното ни читалище. Тук е кметството, имаме сцена, а библиотеката разполага с фонд от над шест хиляди книги. Една от книгите разказва за историята на селото."  В разговора се намесва Васил Тодоров. Обяснява, че селото е кръстено на генерал-майор Тодор Кантарджиев, който е влязъл първи в населеното място след изтеглянето на румънските войски. Предстои да бъде издигнат паметник на патрона на селото. Бюстът вече е готов, но има още работа.



В селото има лекарски и стоматологичен кабинет, но няма лекари. Те идват и си отиват, защото пациентската листа на село е малка. Затова личните лекари на хората са във Варна, Кранево или Оброчище. Няма училище и детска градина. Има поща и два магазина.
Автобусът за Варна пътува веднъж седмично - във вторник тръгва от село в 7.30 сутринта и вечерта обратно в 19.30 ч. При повече курсове превозвачът не може да си покрие разходите, защото пътниците са малко. Не е рентабилно, обяснява Златка Атанасова, секретар на кметството. Цената на билета е 5 лева в едната посока. 
Строителството в района е замряло. Има перспектива цехът за преработка на свинско и говеждо месо да стане по-голямо предприятие като разшири дейността си. В него сега работят двайсетина души. 
Заради африканската чума в село прасета не се гледат, предимно кокошки, кози и овце. Поминъкът в земеделската кооперация е добив на зърнени култури. Рентите се раздават в края на ноември. 




Много легенди за заровени съкровища и за лековитата сила на отглежданото грозде се носят из аксаковското село Генерал Кантарджиево разказва Петранка Николова от певческа група „Настроение”. Тя не пропуска да се оплаче, че заради пандемията вече не се събират и не им се пее. Налага се да си стоят вкъщи на топло и с плетките. 




Животът на село се стяга от година на година,  споделят хората от аксаковското село Генерал Кантарджиево. 
"Колко пенсии получаваме и с толкоз пари как смогват тези хора, те си знаят. Рядко хора имат животни да гледат - кокошки, овчица, мляко...Пенсиите 350 - 400 лева, за Европа е срамота. Заплатите на депутатите - 12 хиляди лева. Как ще се сравняват с 350 лева?! Ние ги избираме тези депутати, те само обещават, но нищо не изпълняват и става, че магаретата се ритат, а атовете страдат".

В Генерал Кантарджиево са готови да дадат вота си и на тези избори. Ще гласуват по същия начин, както и на предишните избори. И макар всеки да има своите партийни пристрастия, политиката не ги разделя. Признават, че живеят в мир и сговор.





Селото е оживено. В Генерал Кантарджиево постоянно живеят 280 души. Останалите са по настоящ адрес. Млади семейства с малки деца имат къщи и вили, които посещават през почивните дни. Не са само от Варна, има от София, Пловдив и други райони на страната.  Англичани, руснаци, германци и белгийци са избрали да живеят в селото заради чистия въздух, спокойствието, панорамните гледки и близостта до морето, което е само на седем километра. Няма ромско население в Генерал Кантарджиево, обяснява секретарят на кметството Златка Атанасова

Празникът на селото е на втори юни. Запазена е традицията на коледуването - група момчета всяка година обикалят домовете на 24 и 25 декември. На 15 февруари отбелязват празника Богородична пита. 





Генерал Кантарджиево е село на високо. На баира се намира къщата на Димитричка и Тодор Тодорови. Посрещат ни с усмивка, с гостоприемство и с убеждението, че животът им на село дава смисъл и стойност. 



Могат да се похвалят с трудолюбие и богата реколта. До магазина отиват единствено за хляб.  Гледат кокошки, зайци и едно прасе за Коледа. Радост са им трима внуци и една внучка. Падне ли сняг, брашното - в тенджерата, фризерът - пълен, бурканите - наредени, разказва леля Димитричка и философски отсъжда "да му мисли който го мързи". 


Цял ден прекарва в градините си. Нарекла ги е морска, зоологическа и ботаническа градина. Не се притеснява да сподели, че обича да си говори с животните, защото ги чувства като свои деца. 

Талисманът на къщата е кучето Жорко

Снимки - Румен Сарандев
Вижте галерията в публикацията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от заснимането на „Не затваряй очи“

НОВИЯТ ДЕН на 19 септември с Мариела Димитрова

Тротоар в центъра на Варна беше преграден с метална верига , захваната с катинари за близките пътни знаци. За случая на ул. "Ангел Кънчев" 10 в редакцията ни сезираха пешеходци, чийто път ежедневно минава оттам. Има ли санкции за самоуправство, имаше ли реакция от община Варна – разказваме в 8.10 часа. Трябва промяна в летния ни туристически..

публикувано на 19.09.24 в 06:10

НОВИЯТ ДЕН на 18 септември с Иван Барбов

„Колко захар искаш в кафето? Повечко. Нека да е хрупкаво“. Разговор дочут в ранните часове на поредното септемврийско утро. Ако искате и вие да подсладите сутрешното си кафе с усмивки и добро настроение, просто посрещнете утрото на честотите на Радио Варна. Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Добромир Мързов проследяват..

публикувано на 18.09.24 в 05:50

НА СВЕТЛО на 17 септември с Валерия Василева

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Ключова комисия към варненския Общински съвет - ПК „Собственост и стопанство“, проведе днес дванайсетото си заседание, а основна тема бяха годишните финансови отчети, баланс и отчет на приходи и разходи за 2023 г. ИУ - Варна започна днес..

публикувано на 17.09.24 в 13:55

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 16 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Vegard Sverre Tveitan – Ihsahn (EMPEROR). Специално интервю с Chen Balbus (ORPHANED LAND). Разговор с Васил Свиленов Георгиев a.k.a. Васко Кръпката от ПОДУЕНЕ БЛУС БЕНД – част 1. "Истории от земите на АЕГОНИЯ - Приказка в музика и жест" (23 септември, София) – Ясен..

публикувано на 16.09.24 в 14:45
Варна, морето и регатата

НА СВЕТЛО в понеделник, 16 септември

Репортаж от  Морската градина във Варна, където ученици от 5 до 12 клас, заедно с приятели и родители ще влязат в света на технологичните иновации чрез събитието "ТЕХНОСТАРТ", организирано от ИКТ Клъстер - Варна с финансовата подкрепа на Община Варна; Репортаж  от старта на новата акдемична година в  Медицински университет "Проф. д-р..

публикувано на 16.09.24 в 12:07
396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

НОВИЯТ ДЕН на 16 септември с Мариела Димитрова

Малко над 58 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг тази година в цялата страна, информират от Министерството на образованието и науката. Във Варна в общинските училища над 3 100 първокласници започват обучението си днес. В 8.10 часа – репортаж от варненското основно училище „Добри Чинтулов“. В 10.20 часа ще добавим още от картината на..

публикувано на 16.09.24 в 06:14
ПЛОСКОСТИЧНО, 
Франция, 2024, 16’50’’, 2D анимация
режисьор Алис Сае

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 13 септември със Светлана Вълкова

20-ти Световен анимационен фестивал Варна – разговор с артистичния директор на форума проф. Анри Кулев „Време-пространствени полета“ – изложба на Огняна Серафимова в ГХГ „Б.Георгиев“ В очакване на „Златна роза“ – фестивала на българския филм Йончо Цолов от Врачанско е най-дълголетният българин, живял е 130 години – разказ за една..

публикувано на 13.09.24 в 11:25