Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Викторова: В драмата съм!

Обичаната актриса Даниела Викторова е родена е на 11 ноември 1971 година в град Варна.

Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов.От 1997год. до 2000год. е актриса в ДТ "Сава Огнянов" Русе.

От същата година е част от състава на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". 

Предстои скоро да я гледаме в ролята на ЕКАТЕРИНА в „ПОРАЗЕНИТЕ“ от Теодора Димова, реж. Стоян Радев.

Чувства колегите си като част от своето театрално семейство. Обича работата си и душата й е в това, което прави. Стреми се да търси различното и провокацията във всяка нова роля, не се поставя в рамка и има самочувствието, че притежава голям диапазон.

  С Даниела Викторова разговаря Светлана Вълкова. Може да чуете интервюто в прикачения звуков файл:


- Как един актьор става любимец? Търсено ли е, или се получава от само себе си?

- Ако това ти е цел, много вероятно е да я изпуснеш. Тоест не трябва да е на всяка цена и  самоцелно. Процесът е много по-сложен. Има една думичка, която може да превърне всеки един актьор в любимец. И тази думичка е искреност. Чистота и неподправеност, вяра и наивност, ако щеш и детинска. Това е подходът към театъра и отношението в професията.

- На кого искаш да си любимец? Може и да бъде само на един човек.

- Нямам такива стремежи, важното е аз да съм доволна от себе си.

- В какви роли играеш в момента?

- Репетираме със Стоян Радев "Кървава сватба" на Лорка. Спектакълът трябва да излезе в средата на януари месец. Последното заглавие, в което участвах беше "Амадеус" на Питър Шафър с режисьор Стайко Мурджев. Горе-долу това е за началото на този сезон. И от предишния играем "Само за жени", "Поразените"- изключителен текст на Теодора Димова, който те праща в други измерения. Макар и действието да се развива веднага след края на Втората световна война и началото на новата власт, като си направиш равносметката, си казваш: "Господи, нещата не са се променили 70 години по-късно!".

- Как издържате ти и твоите партньорки в тези тежки роли?

- Много често спирахме по време на репетициите. През половин час, през 45 минути спирахме, за да си вземем въздух. От нервно напрежение ни изтръпваха устните, ръцете. Това са четири женски монолога на жени, чиито мъже са застреляни от новата власт. Страхотни текстове за силата на човека, за вярата, за слабостите му.

- Имаш ли време за занимания извън театъра?

- Все по-рядко ми остава такова време, но, да, ако успея да напиша някое стихотворение. Обичам да слушам музика. Но не ходя на риба.

- Как вървят нещата със стиховете?

- Напоследък не пиша много, но продължавам да чета поезия.


Даниела Викторова е автор на лиричните книги „Среднощен блус” изд. „Книгата”, 2011 и „Писма без подател”, изд. „Колор Принт”, 2012.
За поетичния си талант получава Първа награда от Националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени…” – Яворови дни, Поморие 2013 и наградата „Любимец 13“ - Димитровград 2017.

НОМИНАЦИЯ за награда АСКЕЕР 2006 за женска роля - Ангустиас в "Домът на Бернарда Алба" на Ф. Г. Лорка. Режисьор Стоян Радев - Ге.К.

НОМИНАЦИЯ АСКЕЕР 2013 за поддържаща роля - Тереза в "Паметта на водата" от Ш. Стивънсън, режисьор Стоян Радев - Ге. К.
 

Награда "Варна" 2013 за екипа на "Паметта на водата" от. Ш. Стивънсън, режисьор Стоян Радев Ге. К., хореография и костюми Мира Каланова, помощник-режисьор Петя Куртева и актьорите Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов и Николай Божков
 

Роли:

  Катрин в "Осем жени" от Робер Тома, реж. Бончо Урумов
  Елмира в "Тартюф" Ж.Б.Молиер, реж. Александър Беровски
  Жаклин във "Вечният април", авторски спектакъл на Камен Донев

И множество други на сцената на Варненския драматичен театър.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37