Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибар: Риба къща няма, но с продължаващото затопляне тя мигрира навътре в морето

2
Ченгене скеле
Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Най-новата туристическа атракция в Бургас - Етнографският комплекс рибарско селище „Ченгене скеле“, става част от програмата по честването на празника на града - Никулден. За целта в 13 часа специално корабче ще потегли от Морската гара в Бургас, за да извози всички желаещи да се включат в празника. В рибарското селище тази година ще се освети и раздава рибен курбан за здраве и берекет, а местни рибари ще разкриват тънкостите на занаята. Основната цел на етнографския комплекс е да запази духа и традициите на хората, които живеят в рибарското селище и на стария рибарски занаят, информира БНР-Радио Бургас. Три са музейните експозиции на различни теми, разположени в три къщички, наподобяващи рибарски колиби.

Ченгене скеле означава цигански пристан, обясни в предаването на БНР-Радио Варна Димитър Янчев от Рибарско сдружение „Морски сговор“. Лодкодстоянките на рибарите от Сдружението са в близост до „Ченгене скеле“. На 6 декември всеки има приятел Николай, освен това е празникът на града ни, а каним официалните лица, които днес не могат да дойдат, затова празнуваме на 19 декември, когато е Никулден по стар стил. Всеки от рибарите дарява риба и правим голям казан с нашата традиционна рибена чорба, която след това раздаваме. Тайната на хубавата чорба е в това - в нея да има много видове риба. Става хубава, защото всяка риба дава от своя вкус. Ние предпочитаме морските риби. Често за празника ни гостуват и танцови състави, които изнасят програма. Това разказа в предаването на БНР-Радио Варна Димитър Янчев от Рибарско сдружение „Морски сговор“. Според Янчев се наблюдава изменение на миграционните пътища на рибата, може би заради температурните разлики във водата, която т.г. беше доста топла. Рибата като че ли следваше 70-метровата изобата или 70-метровата дълбочина. Можем само да гадаем. Паламуд почти не видяхме, но имаше малко повече чернокоп. Но не бива аз да го казвам, има хора които трябва да се произнесат след задълбочени изследвания и наблюдения, да кажат дали е това, сподели още рибарят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 17.07.24 в 17:28

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40