Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Кузманов от нулата до Амазон Топ 20

Илиян Кузманов е първият български писател, съумял с първата си книга „Ако срещнеш Буда, убий го!“ да влезе в Топ 20 по продажби на Амазон. 

Да чуем каква е тайната на успеха на книгата: 

Той е и първият български писател с престижна литературна награда зад океана - Литературни Титани, като е и финалист на най- комерсиалния конкурс за литература Readers Favourites с награден фонд $100, 000. 

Илиян бе избран между стотици писатели като Най-привлекателен писател за 2021 година, от списанието за популярна култура FilmDaily, четено от над 2 милиона души дневно. Класацията бе съвместно с Бостънския вестник - The Boston Courier.


Но историята на Илиян Кузманов е многопластова, като използвам думите на колегите от бостънското радио CIAO USA Radio Italia, които го определят като един от най-интересните и мистериозни майстори на перото.

Важно е да се подчертае, че Илиян определено в момента е медийна сензация зад океана, като вече бройката на медиите отбелязали неговите успехи е доста над хиляда, сред които са NBS, USA Today, CBS, FOX, Market Watch….

Илиян е въплъщение на Американската Мечта, човек започнал от нулата, получил житейските си уроци по най-суровия начин, въпреки турбуленциите успял да покори не един търговски връх. В неговата история присъстват много пътешествия, има „добри учители“ както се изразява той, и напълно липсват богати и влиятелни родители, като всичко постигнато той дължи на себе си.  

Илиян между другото е един от най-интелигентните хора в света, член на Международната МЕНСА. Завършил право в България, а от студентската скамейка поема към Канада, там работи, за да се издържа и сам плаща образованието си, достигайки до помощник на един от кандидат кметовете на Монреал. Следва Великобритания, където Кузманов създава мулти милионен бизнес, както и първия български социален бизнес с многобройни чужди отличия.

В момента той е в България, основател е на Фондация Арт Ангел и е на път да реализира най-мащабния и всеобхватен социален проект у нас, съвместно с Министерството на Правосъдието. 

Илиян смята, че инициативата за всичко трябва да е в наши ръце. Предците му са от село Калугерово, Пазарджишко. 

В разговора му с Ваня Славова първо ще чуем на кого е кръстен: 

- На дядо ми Илия съм кръстен. Прапрадядо ми е бил първият кмет на селото. Шансът и късметът също са знакови за случването на повечето неща в живота ми, твърди авторът.
В Англия започва своя бизнес от нулата. 
Чуйте подробности: 
- Въпросът е какво правиш на местата, на които си; какво реализираш на най-лошото място в Лондон, дали даваш и на хора, които нямат възможност да си позволят.

Какво смятате за благотворителността по време на празници?
- Опитвам се нещата, които правя да останат във времето. Не бих искал да бъде нещо само спонтанно. Около Коледа и Великден всички правим добри неща, но хората, които имат проблеми, ги имат през цялата година. Ако им помогнем еднократно, не само че не решаваме проблема, а залъгваме и обществото. Въпросът не е да ги нахраним веднъж, а да насочим вниманието на институциите, да насочим прожекторите към проблемите, а не да създадем грешна илюзия за тяхното решаване. Това е и основата на социалното предприемачество, защото когато имаш един социален продукт той може да бъде всичко, да кажем един хляб, една вода. Те могат да носят постоянен приход, който да помага на определени хора. В крайна сметка не можем само да събираме пластмасови капачки. Трябва от сока или от минералната вода да има постоянен приход за дадена кауза.

- Как лавирате между бизнеса и книгите, писането?
- Не мисля, че в случая има огромна разлика. Даже една книга може да бъде социален продукт. Започвайки даже от самото заглавие. Когато сме успели навън, можем да мислим за хората у нас, в България. Много от чуждите общности като испанци и италианци милеят за родините си и правят много за сънародниците си там. 
Чуйте подробности:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49