Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера с TikTok профил или как да привлечем децата и младежите в оперния театър

| обновено на 19.07.22 в 17:30

Oперата като изкуство не е просто вдъхновение, не е просто интерес или психотерапия. В днешните тревожни времена тя е преди всичко намиране на смисъл. В това е убеден Ивайло Спасов, един от немалкото българи, влюбени в оперното изкуство.

За да бъдеш отдаден на операта, трябва да си много мотивиран, защото музиката във всичките ѝ форми е тази, която може да ни измъкне от депресията, усещането за икономическия натиск или безпокойството, породено от войната в Украйна. Говорим на много различни езици - вербални, невербални, емоционални... но музиката е най-универсалният от тях и докосва хората независимо от тяхната раса, етнос, политически или други пристрастия, казва Спасов и допълва, че го вижда при всяко посещение на оперен спектакъл.

Има много млади хора, много възрастни, което означава, че този катарзис, който всеки от нас всячески търси - осъзнато или не, го намира в музиката.

Всеки от нас има някаква страст, било то рисуване, танци, писане, градинарство, плетене, планинарство, а аз както и много други се осланям на талантите на великите композитори, посочва той.

Видимо е, че публиката по оперните спектакли се подмладява най-малкото, защото младите хора са любопитни. Операта е по-класическо изкуство, съчетаваща в себе си музика, театър, сценография, а включването на все повече и мултимедийни елементи е един от начините, които водят до повече деца и младежи. Разбира се, нужно е да подготвим най-младата публика - със спектакли за деца и юноши, с родителите като ролеви модели, които да доведат децата си на опера - така, както виждаме в операта във Варна, която става все по-мултижанрова и визуално-атрактивна, с нови визуални форми, 3D maping и пр, допълва Ивайло Спавов. 

В днешното време, в което царстват кратките форми, съобразени в голяма степен с бързата смяна на вниманието на по-младите хора, защо оперните театри да нямат профили в tiktok например и да покажaт колко прекрасно е това изкуство? За да привлечем младата публика трябва да говорим с нея на един език, да ѝ подадем ръка, убеден е още Ивайло Спасов.

Целият разговор за силата на операта и как можем да приобщим повече деца и младежи към този вид изкуство може да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47