Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Инфлацията стимулира търговията с евтини и некачествени стоки

Не се очаква поскъпване на храните поне до края на лятото

Политическите изказвания нагнетяват напрежението на пазара и търговците се презастраховат като поддържат високи цени, смята Владимир Иванов от Държавната агенция по стоковите борси и тържищата

След пикa при цените на хранителните продукти в България през пролетта, от юни насам се наблюдава запазване на равнищата. Това се дължи на добрата реколта от зърно у нас и по света, която успокои цените на пшеницата, царевицата и фуражите, каза за Радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. 

"Цената на олиото на световните борси е спаднала с над 50%. По време на пика цената му беше 2500 долара на тон, а сега е около 1400 долара на борсата в Ротердам", коментира Иванов. Специално при олиото, спадът се дължи на няколко фактора - намаленото търсене, достатъчно запаси и очаквания за добра реколта.

Това поевтиняване обаче все още не се усеща на пазара у нас. В момента цената му е под 5 лева за литър на едро и се очаква да продължи да върви надолу. При пазара на дребно цените не са се променили особено. Според Владимир Иванов това се дължи на несигурността на енергийния пазар.

"Пазарът у нас е зареден с много негативни очаквания. Това води до едно презастраховане от страна на търговците, което задържа нивата на цените. Постоянно се нагнетява напрежение на пазара от всякакви политически и други изказвания. В момента имаме паразитно влияние, влседствие на негативни очаквания. Друг е въпросът, че никой не знае какво ще се случи с енергийния пазар през октомври, ноември и декември", каза още Владимир Иванов.

Той прогнозира запазване на сегашното равновесие на цените на храните в България поне до края на лятото.

"Ако на енергийния пазар нещата се стабилизират и са плавни, то и на хранителния пазар сегашните тенденции ще се запазят", коментира Иванов.

"Ако анализираме и наблюдаваме икономическите взаимодействия и процеси по света и се абстрахираме от политиката, би трябвало да сме свидетели на една висококонкурентна есен дори и с дефлационни процеси. И в момента, в който влезе нестабилната политическа обстановка и неяснотата с доставките на енергийни ресурси, всички тези положителни очаквания се променят", каза още експерта.

Млечните продукти запазват високи равнища, брашното и захарта поевтиняват

"Разликата спрямо равнищата от 2021 година достигна 36% при кашкавала, 43% при сиренето и 44% при маслото. При млечните продукти в момента не се наблюдава намаление на цените, но няма и покачване. Бърз скок на цената имаше и при брашното, но след данните за добра реколта, имаме намаление с около 15 стотинки през последните няколко месеца. Стабилизира се и цената на захарта. Това се дължи на данните за добра реколта в Индия и оттеглянето на Бразилия от етаноловия пазар и производството на повече захар", каза още Владимир Иванов.

Инфлацията стимулира търговията с некачествени стоки

Според Владимир Иванов, инфлацията у нас е стимулирала търговията с храни и продукти с ниско качество, тъй като хората търсят повече евтините стоки.

"Максимално ниската цена винаги води до компромиси в технологичните параметри. Това го наблюдаваме при млечните и при месните продукти, както и при бисквити, вафли и в консервната промишленост", коментира експерта.

Българската продукция

"България се радва на добра реколта от пресни плодове и зеленчуци и пазарът е зареден с достатъчно родна продукция", коментира Владимир Иванов.

"Много се спекулира напоследък, но със сигурност мога да кажа, че българското земеделско производство не е умряло. Напротив. Пазарът е доста добре зареден с българска стока. Има добра конкурентна среда, което държи и поносими равнища на цените", каза Иванов. Според него, държавата трябва да помага повече на земеделските производители да пласират своята стока, която е далеч по-качествена от вносната.

Много посредници - висока цена

При някои плодове и зеленчуци се наблюдават лоши търговски практики, когато стоката преминава през няколко посредници и това я оскъпява.

"Това е недобра практика при търговията на дребно. Ако във всеки по-голям търговски център имаме нужда от 10 "играча", при нас присъстват поне 20-30, което "изяжда" пазара и се компенсира през висока цена. Подобни практики се наблюдават на много малки пазари във Варна, София, Пловдив и Бургас. Проблем е нашата народопсихология. Земеделските производители трудно се обединяват и това води до наличието и потребността от повече търговски посредници. Така се удължава и разширява веригата, стоката стига до супермаркета по-бавно и всичко това я оскъпява", поясни Владимир Иванов.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Владимир Иванов:




 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият треньор на Иван Иванов: Тренировките бяха забавление с впечатляващи резултати

Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев.   Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..

публикувано на 16.07.25 в 09:00

Шампионът на "Уимбълдън" Иван Иванов: Да играя и да постигна успех на този корт е нещо уникално

Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон.  Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи.  Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..

публикувано на 16.07.25 в 08:16

Andreas Kisser (SEPULTURA): 40 години са красива история

Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..

публикувано на 15.07.25 в 19:57

Картината след вот на недоверие: Стабилност или временно решение?

Серията от вотове на недоверие е по-скоро форма на услуга към управляващите. Това подчерта за Радио Варна  политологът Димитър Ганев.   Опозицията - "Продължаваме промяната - Демократична България", е в непрекъсната политическа дилема, допълни той.  Не е добро послание за града случващото се с кмета на Варна Благомир Коцев, коментира още..

публикувано на 15.07.25 в 10:00

Магистри, завършили специалността "Космическо инженерство": Няма спирка, ако имаш мечта

Първите магистри по специалността „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ защитиха своите дипломни работи. Това са капитан Филипа Александрова (летец от авиобаза „Чайка“), Емил Райчев (КБС), Димитър Димитров  (катедра „Информационни технологии“) и Кристиян Панайотов (Математическа гимназия „Д-р..

публикувано на 15.07.25 в 08:05

Френският пекар на Варна

14 юли е националният празник на Франция – денят, в който страната чества превземането на Бастилията с военни паради, балове на пожарникарите и фойерверки. Но далеч от цялата тази суета, днес един французин ще прекара деня по съвсем различен начин – във Варна, до пещта на собствената си пекарна. Грегори Шарниге е от Брест и в продължение на 18..

публикувано на 14.07.25 в 08:05
Емил Радев

Емил Радев: След поправките в доклада за напредъка на Северна Македония показахме на нашите съседи, че не може да се лобира по този безобразен начин

Тази седмица  Европейският парламент прие поисканите от България три поправки в доклада за напредъка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Така от доклада ще бъдат заличени всички референции за "македонски език и идентичност". Новият текст беше приет с 461 гласа "за", 121 "против", а 107 евродепутати гласуваха "въздържал се". Това..

публикувано на 12.07.25 в 16:05