Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Тасков: Добрият лекар печели пациента с доверие

| обновено на 24.10.22 в 10:09

На 19 октомври почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, който посвещава живота си на другите, изцелява душите и телата, вдъхва надежда и сила, подкрепя и обича сънародниците си. За своя свят и чист живот и всеотдайната подкрепа към хората е наречен „небесен закрилник на българския народ" и е избран за покровител на българските лекари.

Да си лекар винаги е било трудно. Да си лекар винаги е било призвание и мисия, които изискват посвещение - до края на живота. Медицината не е само образование, специалност, непрестанно надграждане на постигнатото - тя е начин на живот, огромен дълг, отговорност, човеколюбие, изкуство.


Хипократовата клетва от столетия носи морално-етичните послания, които приемат всички млади лекари за своя пътеводна светлина по трудния път на професията: за почитта и благодарността към учителя, за спазването на тайната, за работа в интерес на болния и лечение според знанията и силите, както и обещание да не му се вреди. И не на последно място стои заявеното от лекаря да запази чисти и свещени както живота си, така и изкуството си.

Д-р Камен Тасков бе отличен на специална церемония в столицата “Лекарите на, които вярваме 2022”. Чуйте още от разговора на Ваня Славова с него:


Медицината се развива постоянно.
И лекарите у нас не пропускат новостите в науката в световен мащаб. Променят се методите на лечение. Чуйте още:
В България за разлика от много други държави лекарите често са на разположение 24 часа в денонощието и са готови да реагират на всяка ситуация.

 Това ни отличава от специалистите в Англия например, каза д-р Тасков и допълни:
Стоматологът съветва всички наши слушатели на възраст над 18 години да посещават профилактично зъболекарския кабинет на всеки 6 месеца, за да са спокойни за здравето на своите зъби, за да използват манипулациите, които им се полагат по Здравна каса. Последните важат само за една календарна година и изгарят, ако не бъдат ползвани:  
Избелването на зъбите е процедура, която е най-добре да бъде направена при стоматолог, и то след почистване на зъбен камък. Не е желателно хора, които имат пломби на предни зъби да правят избелване.

Хубаво е да знаете и за ползата от силантите. Силанизирането на зъбите представлява профилактично покритие на здрави дълбоки фисури, ямки и бразди със силанти. Целта на силанизирането на детските зъби е да се запълнят фисурите и да се предпазят от действието на околната кариесогенна среда, която причинява ранното развитие на кариес: 

Красивата усмивка е свидетелство за добра грижа и е признак както за поддържани зъби, така и за общо здравословно състояние. Хубавата усмивка се дължи на нашата грижа към нея:

Лекарите са съработници на Бог в свещената мисия за подкрепа на живота и  участват в сбъдването на големите чудеса не само чрез своя безкомпромисен професионализъм, но и чрез вярата, надеждата и любовта, които носят всеки миг!
По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал. Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Зеленият морски двор на Варна

Д-р Явор Ченков: Доброто развитие на детето е програмирано още преди раждането от начина на живот и взаимоотношенията на родителите

„Зеленият морски двор на Варна“ e финалист в международния конкурс за наградите Triple E за 2024 г. Екипът от специалисти в ранното детското развити е един от петте финалисти в категорията „Инициатива за ангажиране на общността на годината“ и са единствените номинирани в целия конкурс от Източна Европа и Балканите!  Triple E са глобално..

публикувано на 10.09.24 в 07:00

Дует Ритон представят концерт-спектакъла "Елате ни на гости" във Варна

Легендарният дует Ритон гостува във Варна на 9 септември. Концерт-спектакълът ще е в Летния театър от 20 часа с групата "Ангелите на Ритон". Събитието е част от турнето им "Елате ни на гости" , което започна през март и ще продължи до 16 октомври. Цялото интервю с дует Ритон чуйте в прикачения звуков файл.

публикувано на 09.09.24 в 08:00

Кристиана Димчева: Идеите в името на нашите деца ни обединяват днес

С „Празничен разказ“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна, отбелязва две знаменателни дати в историята ни – Съединението на Източна Румелия с Княжество България (6 септември) и Независимостта на България (22 септември). Изложбата се откри на 4 септември 2024 г. Тя проследява знакови събития от изграждането на българската държавност...

публикувано на 06.09.24 в 08:05

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 05.09.24 в 09:05