Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф готвачът Артур Ашрафян: Младите готвачи трябва да научат първо националната кухня и след това да надграждат с чуждестранната

Дисциплината и отдадеността в кухнята са най-важни за един готвач


Мнозина определят кулинарията като изкуство, а готвачите като художниците, които рисуват в чинии. И в двете неща могат да се получат шедьоври, както и не особено апетитни и вкусни ордьоври. Всичко зависи от изпълнителя. От дълги години, че сигурно и от векове, се водят спорове дали мъжете или жените са по-добрите кулинари. Един мъдър човек е дал отговор на този въпрос – мъжете са най-добрите готвачи, а жените – най-добрите готвачки. България винаги се е гордяла с изключителни професионалисти в този занаят. И немалко успехи.

Навръх Международния ден на главните готвачи ви срещаме с един обещаващ млад шеф-готвач. Неговото име е Артур Ашрафян. Мнозина го познават добре като един от най-успешните участници в кулинарното шоу “Hell’s Kitchen”, където защити повече от достойно честта на Варна. Когато е бил на 10 години, Артур е напуснал своята родина Армения заедно със семейството си, бягайки от ужаса на войната. Днес, 34-годишния Артур се е отдал напълно на професията. Срещнахме се в ресторанта на плажната алея във Варна, където е шеф готвач.

От свинските пържоли с много масло вкъщи до професионалната кухня

"Сравнително късно започнах да готвя. В по-голямата част от живота ми съм бил спортист. Родителите ми бяха тези, които ме насочиха към кулинарията", сподели Артур. Първо започва да приготвя ястия вкъщи за семейството си. 

"Някои неща се получваха, някои не толкова добре", каза с усмивка Артур. Той си спомни и за първия път, в който е посегнал към тигана.

"Първото ми готвене беше голям ужас (смее се). Бях решил да приготвя едни свински пържоли. Сложих им и масло. Даже много масло. Баща ми не искаше да ми казва, че не стават за нищо, но ме посъветва да не салагам толкова много масло на свински пържоли, защото те и така са си иначе мазнички", разказа Артур. 

Въпреки неуспешния опит, младият Артур не се отказва да готви. Напротив. След известно време се записва на готварски курс във Варна, решен, че неговото място е в професионалната кухня.

"Първото нещо, което приготвих в професионалната кухня беше елементарно, но се получи много вкусно. Беше пиле с два-три вида гъби и пармезан, което се хареса много на шефа ми и това ястие му го приготвях всяка седмица", спомни си Артур.

Спортът и готвенето

Дълги години младият шеф-готвач се е занимавал активно със спорт. Според него, между двете неща има много допирни точки.

"Спортът те учи на дисциплина и да не се отказваш, каквото и да става. Дисциплината е всичко. Тя е в основата на всяка една професия", заяви Артур. Именно дисциплината му помага да върви смело напред по пътя към успехите в кулинарното изкуство. И като главен готвач очаква същото от своя екип. Той сподели, че не е от най-строгите шефове, но е много взискателен.

"Работя с много хора. През лятото екипът ми достига 26-27 човека. Трябва да има баланс в отношенията. Не крия нищо от хората си. Уча ги и им показвам. Като едно семейство сме. Много съм взискателен. Мога да повторя едно нещо един-два пъти, но на третия път ще си кажем довиждане, защото гостите в заведението идват да се наслаждават на хубава храна. И ако нещо не е наред - отговорност поемам първо аз, а след това екипа. Така че, няма как да не съм взискателен", поясни Артур.

На дисциплина и упоритост иска да възпита и своята малка дъщеря. С усмивка сподели, че вкъщи готви повече неговата съпруга, но когато се хване той да готви, не обича да има никой около него и прави всичко сам.

Младите и кухнята

Артур е доволен от факта, че има много младежи и девойки, които искат да се занимават с кулинария. Има обаче още какво да се желае откъм дисциплината на младите. Има и глад за кадри в бранша, въпреки че заплащането е добро, смята Артур. Затова според него трябва да се разчита на младите и да се обучат добре. Неговият съвет към тях е да бъдат дисциплинирани, да се раздават в кухнята и да не се отказват, въпреки трудностите, с които се сблъскват. А трудностите и предизвикателствата в една кухня са много.

"Сега има голям интерес към нашата професия. Има много блогъри, които пускат снимки и видеа в социалните мрежи. Без да ми се обиждат, нямам нищо против това, но едно е да приготвиш една хубава чиния, да си я снимаш и да си я качиш примерно в Instagram, но в професионалната кухня реалността е друга. Представете си когато в заведението между 20.00 и 22.00 часа примерно влязат 350 човека", подчерта Артур Ашрафян.

"Най-голямата награда за един готвач, след тежкия и изморителен работен ден, който понякога може да продължи 20 часа, е когато излезеш от кухнята и видиш доволни и усмихнати хора и празни чинии", каза още шеф-готвача.

Любимите вкусове

Любимите вкусове и рецепти на Артур Ашрафян са от неговата родна кухня.

"В Армения използваме много билки като кориандър, естрагон, магданоз, копър и други. Хапваме и много неща, които се приготвят на жар. Вкусът на огъня ми е любим. Обичам да приготвям и много морска храна. Все пак съм израстнал във Варна", сподели Артур и подчерта, че българската и арменската кухня имат много допирни точки. Говори с носталгия за своята родина, която е напуснал преди 24 години. Тогава той и семейството му са избягали от военните действия и намират спасителен пристан във Варна. В началото когато идва в България му е било трудно да свикне с българските гозби, но постепенно започва да харесва и тях. Обича в своите ястия да вкарва и вкусове от арменската кухня и култура като коняк или пък традиционния хляб лаваш. В момента Артур работи и по свое авторско меню, в което е подготвил много интересни изненади и наслади за небцето. Надява се с него да помогне за това българите да бъдат по-отворени към различните вкусове.

"Дано българите да се отворят малко повече към различните вкусове и по-модерната кухня и да опитват нови неща, а не да си поръчват вратни пържоли или шопска салата когато отидат на ресторант. Защото тях могат да си ги приготвят и вкъщи", коментира Артур.

От чуждестранните, Артур Ашрафян харесва френската кухня, която по думите му е в основата. Най-важното нещо за него обаче е вкусът, без значение от каква националност е ястието.

Перфектната чиния

Със сигурност когато човек влага сърце в това което прави, няма как да не се получи добър резултат. Според Артур Ашрафян добрият резултат в една чиния се изразява с ястие, което съчетава вкус и визия.

"Понякога ястието може да е с хубава визия, но да не е вкусно. И обратното. Двете неща вървят ръка за ръка. За мен обаче вкусът е на първо място", каза Артур.

Неговият съвет към младите готвачи е да научат първо традиционната кухня, а след това да надграждат с чуждестранните.

"Първо трябва да си научиш родната кухня. Да можеш да приготвиш една мусака, леща, един хубав боб или пиле с ориз. И вече след това да надграждаш с другите кухни. В днешно време, повечето млади готвачи преминават първо през по-изисканите кухни и чуждестранни ресторанти, обаче като се върнат и не могат една супа да сготвят. Трябва да се върнат назад и да учат основата", коментира Артур.

За него по-важен е трудът, отколкото таланта.

"Трудът даже трябва да е над 100%. Яко работа има в нашата професия. Когато човек е отдаден и се труди, резултатите рано или късно идват", каза още Артур Ашрафян.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48

Масово хора от по-малки градове купуват жилища във Варна с готови пари

65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна.  63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..

публикувано на 13.02.25 в 08:05

Клубът на варненските краеведи очаква своите нови членове

23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед".  Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..

публикувано на 12.02.25 в 08:30