Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учения за действия при радиационни аварии провеждат в Балчик

Щабна тренировка за действия при ядрена авария се организира и в Балчик. Това е единственото бедствие, при което не напускаме сградата, защото се предполага, че въздухът е заразен, обясни пред служителите на Общинската администрация Валентин Попов – секретар на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, първите действия за намаляване на последиците при ядрен инцидент. А такъв може да възникне при използване на ядрено оръжие или в ядрена централа. Досега разработвахме ситуации за нашата АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Черна вода” – Румъния, но положението в Украйна ни дава повод да вземем мерки в случай на инцидент с изтичане на радиоактивни вещества там, заяви той.

Най-важно и на първо място е укриване на населението. „Трябва да се насочите към най-добре изолираното помещение в сградата. В община Балчик няма годни за употреба колективни средства за защита.Навремето във всеки жилищен блок и обществена сграда имаше, но за съжаление, тези укрития се ползват за всичко друго, но не и по предназначението си“ – коментира Попов, посочвайки, че в страната положението е по-добро, в по-големите градове. При тази ситуация се използва наличното. „Когато сме на работа, не излизаме от сградата, а слизаме в приземния етаж, който е най-изолиран от замърсения въздух отвън“ – разясни водещият обучението.

Вторият елемент е йодната профилактика. Тя е подходяща за лица до 40 години и се прави само след разпореждане на Министерство на здравеопазването – приемат се таблетки калиев йодид, които да противодействат на йода, който се отделя при радиационното замърсяване. „През лятото в община Балчик е доставена нова партида йодни таблетки, които се съхраняват в болницата“ – уточни Попов.

Всеки служител трябва да бъде снабден и съхранява на работното си място третия елемент – индивидуални средства за защита(противогаз). През лятото се прави техническо обслужване на индивидуалните средства за защита, за да се провери целостта на лицевата част и се талкира, за да се запази – обясни още специалистът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ромската махала във "Владиславово" се надяват да се краде по-малко

В ромската махала в кв. "Владислав Варненчик" цари настроение в изборния ден, някои дори отидоха да гласуват за ..... царя, разказа репортер на Радио Варна. Музика от различни места оглася улиците. Отишлите да дадат своя глас отиват с надеждата да не са вече по улиците и да ровят в контейнерите, а да има работа и за тях. Гласувам за по-добро бъдеще за..

публикувано на 27.10.24 в 15:33
Снимката е илюстративна

Без "синя зона" в деня на изборите във Варна

Както и през миналата неделя, когато във Варна гласувахме за кметове на районите "Одесос" и "Приморски", и днес зоната за кратковременно паркиране - т.нар. "синя зона" във Варна няма да работи и тази неделя. Причината е в провеждането на извънредните парламентарни избори за Народно събрание и балотажът на частичните местни избори в двата района, и..

публикувано на 27.10.24 в 09:24

Каква България искаме? Из един отговор от ...1933-та година

Както на всички избори в последните няколко години, и днес екипът на Радио Варна ви е приготвил малка разходка из литературата и публицистиката. Днешната е от отпреди малко повече от 90 години. Приликите и разликите оставяме на Вас! През 1933 г. във вестник „Щурец“ излиза статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие“. За неин автор е..

публикувано на 27.10.24 в 06:45

Смяната на времето може да доведе до сърдечносъдови и психологически проблеми

На 27 октомври часовниците в много страни в Европа ще се върнат с един час по-рано, с което се отбелязва краят на лятното часово време. Тази сезонна смяна на времето се извършва два пъти годишно - през пролетта, когато часовниците се преместват с един час напред, се преминава към лятното часово..

публикувано на 26.10.24 в 16:18

Селин Дион призова тежките болести да се лекуват и с надежда

Певицата Селин Дион, която от 2022 г. се бори с рядка нелечима болест , изнесе реч за това как да се справим и да се държим, ако се разкрие ужасна диагноза, предаде Page Six.  Според Дион най-важното е да не губим надежда, особено днес, когато всеки ден се появяват нови съвременни методи за лечение.  „Качествената помощ осигурява най-ценната..

публикувано на 26.10.24 в 09:36

Празнуваме Димитровден!

Днес православната църква почита един от най-обичаните християнски светци - Солунския чудотворец, великомъченик Димитър. Освен голям църковен празник, денят, популярен като Димитровден, е с ключово място и във фолклорната традиция. Народната памет и обичаи го свързват с идването на зимата, края на стопанската година, разплащането със..

публикувано на 26.10.24 в 09:20

Комфорт - фирмата, която строи най-емблематичните сгради на модерна Варна

В годината на своя 35-ти рожден ден и в навечерието на професионалния празник на строителите, фирма Комфорт ООД естествено прави равносметка на извървения път, постигнатите цели, преодолените предизвикателства. Компанията се гордее с десетки построени сгради на територията на страната, с множество професионални отличия и награди, а сред..

публикувано на 26.10.24 в 08:00