Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлин Надворни със златния глобус „Кор Кароли“ за 2022 година

Автор:

Павлин Надворни спечели най-престижната ветроходна награда у нас – златен глобус „Кор Кароли“. Церемонията се състоя тази вечер, като другата номинация беше на Франсоа Боп и екипажът на яхта “Chocolate 3”. Номинацията на Надворни:

  • Павлин Надворни с яхта “Еспресо Мартини” за плаването му като едночленен екипаж  от Мраморно море до о-в Пантелерия и обратно до Варна, общо 2324 мили.
  • Номинацията на Боп:
  • Франсоа Боп с яхта “Chocolate 3” (Шоколад 3) и отличното им представяне в двете регати Rolex Giraglia (Ролекс Джиралия) и Rolex Middle Sea Race (Ролекс Мидъл Сии Рейс).Боп получи специална почетна грамота.



  • Павлин Надворни и Франсоа Боп

    Гости на тържеството бяха командващият ВМС на РБългария контраадмирал Кирил Михайлов и директорът на дирекция „Спорт“ Кристиан Димитров, които приветстваха присъстващите.

  • Почетни плакети получиха:
    1. Елисавет Иванов (Савата)

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за принос към българския ветроходен спорт като състезател и активен деятел Елисавет Иванов (Савата) във връзка с 90 годишния му юбилей

    Завършил ВИФ / НСА, специалност „ветроходство“, от 1958 г до средата на 90-те години работи в БСФС и като управител на Националната ветроходна база на язовир Искър. Състезател в класове Фин и шкотман в клас Летящ холандец в различни национални и международни състезания. През 1966 г. участва в „Балтийската регата“ в Талин като шкотман на Коста Никитов от Бургас, което дава начален тласък на “Летящ холандец” като олимпийски клас у нас. На Балканиада в Турция е шкотман на Никола Александров на „Летящ холандец”, заемат 3-то място, а на регата „Мамая“ през 1970 и 1971 г. заемат 1-ви места. Повече от 10 фодини е изпълнявал функции на хонорован треньор на националните отбори за класовете  „Финн“ и „Летящ холандец“. Активно спортува и участва в състезания по ски алпийски дисциплини. Многократно е член на ръководството на БФВ. Желаем му здраве и дълголетие. Плакета ще му бъде изпратен в София.

    1. д-р Васил Куртев  

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българското морско ветроходство и във връзка с 85 годишния му юбилей д-р Васил Куртев.

    Рекордьор по Златни глобуси, общо четири – 1982 с яхта Норд, 1984 отново с яхта Норд, 2010 с яхта Безоне и 2017 за околосветско плаване с яхта Одесос, д-р Васил Куртев е пределно известен за да има нужда отново да бъде представен. Пожелаваме му здраве и дълги години да бъде жив пример за морско активно дълголетие. За съжаление и тази година  д-р Куртев и съпругата му отлетяха при децата в САЩ, но ви представяме неговото видео обръщение към всички нас.

    1. Хенрих Кокончев    

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за значителен принос към българското ветроходство и ветроходен спорт и във връзка с 75 годишния му юбилей Хенрих Кокончев.

    Състезател на Фин в Черно море, участник и призьор в множество регати, зимното пресичане на Черно море с Димитър Генчев на яхта Аврора, основател на база Автостопанство Веслец, носител на Златен глобус от 1990 година за участието в Тустар с яхта Булкон стар, уважаван съдия по ветроходство и още много ветроходни изяви. Желаем му здраве, дълголетие и спортни успехи на внучките!

    1. Любен Христов      

    Фондация „Кор Кароли” награждава със специална награда плакет за съществен принос към българското ветроходство и във връзка с 75 годишния му юбилей Любен Христов.

    Любен Христов е от тихите мореплаватели. Той не вдига шум около своите плавания, но   няколкократните му прекосявания на Атлантика, както и плаванията му около Европа и     в Средиземно море го нареждат сред най-активните наши морски ветроходци. Едва   миналата година се “осмели” да кандидатства за Златния глобус и заслужено го спечели.

    В продължение на няколко години сигурността на участниците в регата Кор Кароли се обезпечава от кораб на Военноморските сили. Фондацията изказа благодарност на командването на ВМС и най-вече на екипажа с командир Андрей Петров за съпричастността и огромната помощ. На командир Андрей Петров беше връчена почетна грамота от Фондация Кор Кароли.

    Беше връчена и награда за проявено себеотрицание и мъжество при спасяване на човешки живот на море.

    На 17 септември по време на Държавното първенство за килови яхти в района на Бургаски залив яхтите попадат в шквал с ураганна сила – измерени са 37 м/сек. Станислав Попчев, шкипер на яхта “Шимазен”, е пометен зад борд, часът е 1724. По GSM чат е обявено “Човек зад борда”, което веднага е ретранслирано по всички способи и започва търсене. В търсенето се включват и средства от брега. В 1832 часа RIB от Поморие с екипаж

    1. Христо Гърков
    2. Красимир Карталов
    3. Щилиян Чернев

    намират и спасяват Станислав.

    На спасителите бяха връчени почетни грамоти.

    Награда за журналистика на морска тематика на името на Тинко Трифонов получи тази година  Валентин Димитров за издаденаа книга “Четвъртият адмирал” – сборник “разкази и други четива” .

  • Почетени бяха „морски“ хора, които ни напуснаха през тази година.
  • к.д.п. Николай Йовчев Павел Шулга   

    Петър Енчев   

    Борислав Цончев   

    Леополд Лудвиг Гловня   

    Ангел Първанов 

    Поклон пред светлата им памет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков: Мечтата ми е световна титла (ВИДЕО)

Максим Стойков е варненски състезател по културизъм. Той спечели бронзов медал на Световното първенство в Иран. Освен това Максим има четвърто и пето място на същото първенство. Това е най-големият успех в неговата кариера. Твърди, че продължава да се готви и да чака следващи изяви. Има амбиция да стигне до световната титла.

публикувано на 04.10.24 в 09:50

Лудогорец изпусна Виктория в Пилзен

Виктория Пилзен и Лудогорец завършиха 0:0 в мач от втория кръг на основната фаза на Лига Европа. Срещата бе евродебют на новия треньор на "орлите" Игор Йовичевич. Лудогорец игра силно и може да съжалява , че не победи. В 17-ата минута Диниш Алмейда сбърка, като Принс Аду се озова на добра позиция, но бе затворен от португалския бранител и не успя да..

публикувано на 04.10.24 в 09:45

Хубулов спечели сребърен медал

Ален Хубулов, настоящ европейски шампион до 23 г., спечели сребро на престижния турнир "Братя Хадарцеви" във Владикавказ (Русия).  Още на старта в категория до 125 кг националът надви шампиона на "сборная" Абдула Курбанов, който на световното в Белград през миналия сезон, спечели олимпийска квота за сборная, с минималното 1:1.  След това Хубулов се..

публикувано на 04.10.24 в 09:34

Илиан Илиев извика Минчев

Националният селекционер на България Илиан Илиев повика футболиста на “Славия” Иван Минчев за предстоящите мачове с Люксембург (12 октомври) и Северна Ирландия (15 октомври) от турнира Лига на нациите. Минчев ще замени Илия Груев, който отпада от състава поради контузия.

публикувано на 04.10.24 в 09:33

"Берое" обяви новия си треньор

ПФК Берое съобщава, че Хесус Урибесалго е новият старши треньор на тима.  Хосу Урибе, както е наричан в родината си, е роден на 25 април 1969 в Хихон, Испания.  Най-много мачове - 70, има начело на испанския Реал Авилес, който води от юли 2013 до март 2015.  Работил е и в Лас Палмас през сезон 2002/03, а през следващия е част от Хетафе. Има престои и..

публикувано на 04.10.24 в 09:32

Александър Джартов: Пожароприложният спорт е полезен за нашата система (ВИДЕО)

Александър Джартов е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност защита на населението" – МВР в България. Той е специален гост на 10-ия юбилеен турнир по пожароприложен спорт „Одесос“ във Варна. Г-н Джартов се появи   и на стадион „Локомотив“, където се провеждат състезанията. Той даде специално интервю за Радио Варна.

публикувано на 03.10.24 в 11:23

Елвира Краснобаева: Решението ми е категорично и е в полза на семейството ми

Най-перспективната състезателка у нас - художествената гимнастичка Елвира Краснобаева, заяви, че напуска в България, отива да живее в Русия и да се състезава за Армения. Нейното решение е категорично, подчерта в интервю за Радио Варна гимнастичката, която обясни, че причините за него са изцяло семейни.  Елвира Краснобеава заменя България с..

публикувано на 03.10.24 в 09:56