Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията по Йордановден в Балчик и тази година ще бъде спазена

На Йор­да­нов­ден в цър­кви­те в Бал­чик ще бъ­де от­слу­же­на ут­ре­ня, све­та бо­жес­тве­на ли­тур­гия, ве­лик во­дос­вет. Службите са от 8,00 часа в балчишките храмове "Св. Георги" и "Света Петка".

От цен­трал­ния храм "Св. Геор­ги" в 11,30 ча­са по глав­на­та ули­ца ще тръг­не  ли­тий­но шес­твие към Мор­ска­та га­ра. На кея в 12.00 ч. све­ще­ни­ци­те ще хвър­лят бо­гояв­лен­ския кръст, за да бъ­де спа­сен и до­не­се здра­ве, бла­го­по­лу­чие, ус­пех и зак­ри­ла на це­лия бъл­гар­ски на­род.

При­пом­ня­ме, че ми­на­лия 6 януа­ри за пър­ви път кръс­та из­ва­ди 19-го­диш­ният фут­бо­лист от Кра­не­во Се­вас­тиян Геор­гиев. Той бе пръв сред 20 смел­ча­ци, сред кои­то и же­на.

През 2021 год. къс­ме­тът се ус­мих­на на 22-го­диш­ния то­га­ва спор­тист Жив­ко Гос­по­ди­нов сред об­що 34 смел­ча­ци.         

По случай Господския празник Богоявление църковното настоятелство при храм "Св. Успение Богородично" в балчишкото село Оброчище уведомява своите енориаши, както и всички вярващи, че на 6 януари в курорта Албена от 12:00ч. ще се осъществи традиционното богоявленско хвърляне на кръста в морето.
Вече 12 благословени години имаме радостта да споделим светлия празник с любезното съдействие на курорта Албена и кметство Оброчище, съобщи отец Филип. Събитието ще се осъществи на кея срещу хотел Арабела, както всяка друга година.

На този ден сутринта от 08:30ч. ще започне празничната света литургия, след която ще се отслужи Великия Водосвет (около 10:30ч.)
За тези, които ще вземат участие в надпреварата за кръста, е осигурен 
медицински екип, спасители, полиция. За смелчаците са предвидени още топла домашна баница, както и чай за загряване.
Тези, които ще скачат за първи път, нека се подсигурят с топла хавлия, джапанки и допълнителни дрехи и обувки, съветват организаторите, като уточняват, че е желателно участниците преди събитието да свикнат тялото със студената вода.

За желаещите да посетят събитието с хвърляне на кръста е подсигурен безплатен превоз, който ще тръгне в 11:45 ч. от храма на село Оброчище.

Богослуженията в храма ще започнат на 5 януари с отслужването на първия Велик Водосвет, с начало 9:30 ч.
По традиция на Богоявление, след хвърлянето на кръста, свещеникът начева богоявленско поръсване на домовете с осветената богоявленска вода за благословение през Новата година. Поръсването ще започне на 6 януари от 14:00 ч., уточняват от църковното настоятелство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

CINELAND® ЗАВРЪЩА IMAX ИЗЖИВЯВАНЕТО® В „CINELAND GRAND MALL“ - ВАРНА

Cineland®, новият оператор на кинокомплекса в Grand Mall - Варна, обяви днес, че зрителите, които ще посещават кинокомплекса, отново ще могат да се насладят на най-иновативното в света кино изживяване, когато IMAX® локацията отвори врати отново в края на ноември тази година. IMAX локацията ще бъде изцяло обновена с луксозни „реклайнър“..

обновено на 03.10.24 в 15:22
Фестивал

Средновековен фестивал "Рицарите в музея" се провежда във Варна

Средновековен фестивал „Рицарите в музея" започна днес във Варна по повод 580-тата годишнина от Битката при Варна на 10 ноември 1444 г. Фестивалът се провежда в двора на Археологическия музей до събота включително и пресъздава моменти от историческата паметна дата за Варна. Посетителите ще видят как обитателите на средновековния рицарски лагер..

публикувано на 03.10.24 в 14:19

Общински крос "Бъди смел, бъди добър!" на 4 октомври в Балчик

Община Балчик ще се присъедини към инициативата на Държавната агенция за закрила на детето и на 4 октомври ще организира крос под мотото “Бъди смел, бъди добър!”.  Очаква се в петъчния ден ученици от всички балчишки училища да се включат в масовото бягане. Събитието ще започне в 14:00 часа и ще се проведе по алея “Ехо”. Началото ще бъде пред..

публикувано на 03.10.24 в 13:11
Битката при Варна, илюстрация от 1564 г.

Отбелязваме 580 години от Битката при Варна

Средновековен фестивал под наслов „Рицарите в музея" ще бъде открит в 12:00 часа днес в двора на Археологическия музей във Варна. Събитието ще отбележи 580-ата годишнина от Битката при Варна през 1444 година, водена от полския крал Владислав III Варненчик. На откриването ще присъстват кметът на града Благомир Коцев и посланикът на Република Полша в..

публикувано на 03.10.24 в 08:48

Международен фонд дава до 150 000 евро за младежки стартъпи

В началото на следващата година ще бъде създаден международен фонд с частни инвестиции за подкрепа на младежки стартъпи. Проектите могат да бъдат на стойност до 150 000 евро. Това съобщи във Варна Милена Стойчева, бивш министър на иновациите в последното редовно правителство и директор на "Джуниър Ачийвмънт" .  Тя каза, че България участва със..

публикувано на 02.10.24 в 18:59

Паметен знак на Кирил Господинов откриха във Варна

Паметен знак на Кирил Господинов беше открит във Варна днес. Той е дело на скулптора Кирил Янев. Инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова, съобщава БТА.  На барелефа Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш Майстора. Изписана е популярната реплика на героя му „Ша ти сложа шапката..

публикувано на 02.10.24 в 15:13

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40