Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР участва в албума на немска симфонична метъл банда

В началото на февруари немската симфонична метъл банда Xandria (Ксандрия) ще издаде новия си албум „The Wonders Still Awaiting”. В няколко от песните в този албум има и българска връзка. И още повече - свързана е с Българското национално радио и детския хор. 

С Марко Хеубаум, лидер на немската симфонична метъл група, разговаря Мартин Николов:

"В новия албум на Xandria направихме няколко неща, които преди това не бяхме осъществявали в наш албум. Едното е заради начина, по който работих по него, а второто е резултатът, който чувате. За първи път в наш албум можете да чуете детски хор", споделя Марко Хеубаум. След като любопитства дали интервюто, което се прави, е за Българското национално радио, и последващото потвърждение, той задава въпроса: 

"Защото детският хор всъщност е български хор? Работихме с класически детски хор, съставен от 40 певци. Съдействаха ни една продуцентска компания от София, която се занимава със създаването на саундраци. Работят с оркестри и хорове. Тяхна е например музиката към сериала „Тъмните му материи”, на който в момента се излъчва последният сезон. Беше истинско удоволствие да работим с певците от хора, които се занимават и с филмова музика. Нещо, което наистина завърши пъзела за мен самия. Самият аз много харесвам комбинацията от метъл и филмова музика. В миналото сме използвали класически хорове. Но този път работихме с най-големия. 40 певци, което е повече от два пъти в сравнение с хора, който използвахме в предишния ни албум. Наистина сега всичко звучи наистина мащабно и впечатляващо. Което придава на новия ни албум "The Wonders Still Awaiting" страхотна атмосфера. Да се работи с детски хор е много интересно и той внесе много красота в две от песните, в които участва". 

Оказва се, че светът е много малък. А кръгът - затворен: "Варна - Радио Варна – Българско национално радио – Детският хор на радиото – симфоничната метъл група Ксандрия – Германия". 

Марко Хеубаум продължава:

"Заедно работихме по подготовката на звукозаписните сесии. Седмици преди тях вече бяхме в контакт. Обменяхме идеи, уточнявахме партитурите за хора. Когато създадох демо версиите със семпли, може би постъпвах по начин, който живите хорове не правят. Защото за всеки глас – сопрано, алт, басове, музикалната линия трябва да е ясна. За всеки различен глас хармониите трябва да са ясно разписани". 

Всичко това е направено от аранжьорите и оркестраторите, които работят с хора. "Много е различно, защото когато работим с професионални музиканти, те идват на сесията и не знаят какво ще записват. Те виждат нотите в момента и ги записват в рамките на записната сесия. Докато с децата се работи по съвсем друг начин. Те имат необходимост да получат нотите по-рано и звукозаписната сесия минава много по-бързо", посочи Георги Еленков. 

"Превръщането на хармониите в ноти беше направено от продуцентите в София. Предварителната комуникация беше наистина голяма. Коментирахме детайлите, някои от текстовете. Беше много интересен работен процес и за мен, защото за първи път правех подобно нещо", допълни Марко Хеубаум. 

В профила на немската симфонична метъл група Xandria има качени видеоклипове с изпълненията на детския хор, които са част от новия албум на немската банда "The Wonders Still Awaiting", който ще излезе в първите дни на февруари.

Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10
Тома Белев

Тома Белев: ГЕРБ и ДПС правят нов опит за премахнат обжалването на втора инстанция по дела, свързани с ОВОС

Липсата на кворум вчера провали гласуването на първо четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Те са внесени от депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Станислав Анастасов и целят премахване на възможността за обжалване на втора инстанция по дела, свързани с оценката на въздействие върху околната среда (ОВОС) и екологична..

публикувано на 16.08.24 в 06:38

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43