Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нора и нейните човешки арменски и неарменски истории

Нора или Шинорик, както звучи автентичното ѝ име, разказва откак се помни. Публикува обаче едва от няколко години - от 2015 г.

Майсторски написани кратки истории, заредени с емоция, ирония, малко тъга и смях. Като тази как се месеци наред получава призовки - заради името си, да се влее в редиците на българската армия след завършване на средното си образование. Или други, свързани с дома и гозбите на баба ѝ, една от няколкото десетки хиляди арменци, успели да оцелеят и да се спасят у нас след Арменския геноцид през 1915 г. в тогавашната Османска империя.

Ето и един кратък спомен от "Откровенията на един Шинорик" на Нора Ардашева.

"Преди много години, тогава, когато имаше много силна арменска общност в нашия град (каква ирония, че това беше по времето, когато църквата беше в немилост заради политическите настройки на държавата ни), нашата танцова трупа беше поканена в Армения на турне!

Годината беше 1982, ако не се лъжа.

Отделно откровение може да се напише за това пътуване, но аз ще се съсредоточа върху посещението ни в Ечмиадзин /арменският Ватикан/

Беше върховно преживяване за моите крехки години, повярвайте.

Беше Голяма Богородица. Арменци от цял свят се бяха присъединили на големи групи към семинаристи, духовници и послушници.

В невероятната църква, прозвуча ангелският глас на Лусине Закарян. Всички бяхме разтърсени. Големи мъже хлипаха до мен, без да крият сълзите си. Сълзи на радост, гордост, че си частица от това величествено поклонение и дълбоко християнско смирение!

Представяте си, нали? Имах чувството, че се намирам в Забранения град!!!

След литургията, Върховният ни духовен глава, Католигосът, последван от дълга редица висши сановници, излезе величествено от църквата и се отправи към покоите си.

Хора от цял свят се втурнаха да докоснат...не знам какво всъщност.

А аз?

Аз, стоях неспособна да анализирам емоциите си и се стараех да запомня всеки миг от това свещенодействие, защото знаех, че това не се случва всеки ден.

Запомних много неща!

Запомних странните качулки, които носеха свещениците от най-близкото му обкръжение, запомних блясъка на диамантите(повярвайте различавах ги тогава, различавам ги и сега) инкрустирани в кръстовете, висящи на вратовете им и кървавочервените рубини по ръцете им! Запомних белите мерцедеси, последен модел, в които се качиха след това той и приближените му и отпрашиха на някъде!

Бях изключително впечатлена. Въздействието на тези картини върху крехкото ми комсомолско съзнание беше като шок!

Както и ужасяващата беднота, в която живееха 90% от нашите сънародници в Армения."


Повече може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Творби на Борис Георгиев гостуват в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя за пръв път две непоказвани в града произведения на своя патрон - портретни рисунки на актрисата Роза Попова (1879-1949 г.) и художествения критик Стефан Митов (1895-1963 г.), които са притежание на Софийска градска художествена галерия. Рисунките са датирани 1928 г. Борис Георгиев..

публикувано на 03.10.24 в 19:07

Представят каталога "50 години Етнографски музей - Варна"

Етнографският музей във Варна ще представи юбилейно издание, което включва 50 експоната от фонда на музея, свързани с основните теми в експозицията, която представя бита и културата на населението във Варненския регион от втората половина на ХIХ и началото на ХХ век. Изданието "50 години Етнографски музей - Варна" ще бъде представено от 16 часа на 10..

публикувано на 03.10.24 в 12:14

Керанка Далакманска с премиера на стихосбирката "Петият ъгъл" в Каварна днес

Керанка Далакманска представя днес своята нова поетична книга "Петият ъгъл". Премиерата е от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Градечлиев" в Каварна. Редактор на изданието е  писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев.  Датата 2 октомври е значима за поетесата - днес тя празнува рожден ден и продължава да търси своя "пети..

публикувано на 02.10.24 в 10:30

В Деня на поезията и музиката балчишкият литературен клуб възобновява дейност

В навечерието на 60-ата си година Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик възобнови своята дейност – като още през септември започна творческият сезон 2024-2025г. Гости на първата творческа вечер бяха Таня Доганова - Христова - енциклопедист, диригент и кинорежисьор, създател на единствения по рода си мъжки..

публикувано на 01.10.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

обновено на 27.09.24 в 10:56

Режисьорът на филма-победител на "Златна роза": В "Триумф" има много пластове

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Маргита Гошева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградите на публиката, на Съюза на българските филмови дейци, както и отличието за..

публикувано на 27.09.24 в 09:40

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58