Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яви ми, ако знаете где е Лъвский затворен

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Заглавието на публикацията е част от писмото на Иван Драсов до Данаил Попов от 17 март 1873 г., два месеца след обесването на Апостола в София.

Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

ПИСМО ОТ ДАНАИЛ ПОПОВ ДО ИВАН ДРАСОВ В ПИСЕК ОТНОСНО УКАЗАНИЯ ОТ ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ ВЪВ ВРЪЗКА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ, СЛУХ ЗА ПРЕДАВАНЕ ЛЕВСКИ ОТ ЧЛЕН НА ЛОВЧЕНСКИЯ КОМИТЕТ, ОТКАРВАНЕ НА ОСЪДЕНИТЕ В ДИАРБЕКИР И ПРЕКЪСВАНЕ ВРЪЗКАТА С ФИЛИП ТОТЮ

                                                                                    Турну Мъгуреле, 11 март 1873 г.

         Байно,

         И двете ви писма съм приел, последнето ви от 1-вий т.м.2 днес на 11/23 т.м. приех. Съдържанието му видях.

    ...

    Тез дене дойде тука человек⁴ нашенец отсреща, от околността Филибелишка, който е бил най-добрий в много неща сътрудник за в ония страни на В.Левски. Той е селаченин, но човек жив и добър, решителен. Той е проводен без никакви писма (страха ради), за да узнае какъв ред ще вземат занапред работите ни. Той, понеже не е познат от никого нас, наумил си, че се познава със Савата⁵ наш, и тъй вместо в Гюргево излазя на Зимниче и оттамо при мене дохожда, според ракомандацията на някого си Ганча Ханджия, когото аз не познавам.

    ...

    Той ни разказа и увери, че преди 1 месец почти В. Левски обесили го в София, навярно , това го чухме и от други вече, че е истина. И тъй загубихме вече едного българина, който твърде рядко се ражда и вечная му памет!

    ...

    Забравих – реченийт отсрещен человек доказва ни, че като ишел за насам, минал през рожднения ви град.⁸ Тамо се срещнал с някои момци наши. Доказали му, че пушката на В. Левски взета оттука е у тях и други еще неща. Също, че Васил е предаден от едно го из членовете от гръдът ви.

   ...

                                       Ваш приятел Драгомиревски

                                       Никопол, 11 мартия 1873.

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 52, л. 19-20. Автогр.

---------------------------------------------------------------------------------------

4. Иван Атанасов – Арабаджията – вж. И док. №80,83. 5.Младенов. 8. №51, 3 февр. 1873 г.


В звуковия файл може да чуете част от озвученото писмо.



ПИСМО ОТ ИВАН ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ПОПОВ В ТУРНУ МЪГУРЕЛЕ ЗА СЪОБЩЕНИЯ НА РУСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ, СТУДЕНТИ В ПРАГА, И СВЕДЕНИЯ ОТ БЕЛГРАД С ОБВИНЕНИЕ, ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ЛЕВСКИ

                                                                                              Писек, 17 март 1873 г.

        Г-(н) П. Драгомиров,

        в Никопол

    На три мои писма до вас нямам никакъв отговор. Приели сте ги или не? Явете ми!

    ...

    Друго: От Белград ми явяват, че Ценов² бил предал Левский и това доколко е вярно, не знам. Затова им явили от Българско. Дали ще би тоя синковец направил такава глупост! Твърде ми е чудно да повярвам.

    ...

    Яви ми, ако знаете где е Лъвский затворен.

                                      Като ви поздравя съм ваш Д. Ясенов.

Държавен архив – Варна, ф.690 К, оп.2, а.е. 52, л. 24-25. Автогр.

----------------------------------------------------------------------------------------

2. Димитър Ценович – вж. Док. №71, бел. 5.


В звуковия файл може да чуете озвученото писмо.


По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

НОВИЯТ ДЕН на 16 септември с Мариела Димитрова

Малко над 58 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг тази година в цялата страна, информират от Министерството на образованието и науката. Във Варна в общинските училища над 3 100 първокласници започват обучението си днес. В 8.10 часа – репортаж от варненското основно училище „Добри Чинтулов“. В 10.20 часа ще добавим още от картината на..

публикувано на 16.09.24 в 06:14
ПЛОСКОСТИЧНО, 
Франция, 2024, 16’50’’, 2D анимация
режисьор Алис Сае

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 13 септември със Светлана Вълкова

20-ти Световен анимационен фестивал Варна – разговор с артистичния директор на форума проф. Анри Кулев „Време-пространствени полета“ – изложба на Огняна Серафимова в ГХГ „Б.Георгиев“ В очакване на „Златна роза“ – фестивала на българския филм Йончо Цолов от Врачанско е най-дълголетният българин, живял е 130 години – разказ за една..

публикувано на 13.09.24 в 11:25
Chart

#776 ТОП 20 (13.09-20.09.2024)

публикувано на 13.09.24 в 10:13
Балчик

НОВИЯТ ДЕН в петък, 13 септември

Жителите на местност „Пчелина“ във Варна обявяват протестни действия чрез блокада на ул. „Прилеп“ в петък от 08:00 ч. - репортаж; Нови правила за отпускането на ипотечни кредити влизат в сила от 1 октомври. Според новите изисквания на БНБ търговските банки ще финансират не повече от 85% от стойността на жилището, а месечните вноски ще бъдат до 50%..

публикувано на 12.09.24 в 18:00

НА СВЕТЛО на 12 септември с Мариела Димитрова

Започваме новини за  причините за обявеното частично бедствено положение във варненския район „Приморски“ , а след 15 часа и за и    новите проекти в сектор „Образование“ в община Варна .  Международни експерти ще обсъждат Иновации в строителството ще бъдат представени на двудневен форум във Варненския свободен университет..

публикувано на 12.09.24 в 13:57
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 11 септември

За конфликта в ДПС и отражението му върху предстоящите предсрочни избори, разговор с Гюнер Тахир - бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС; Как жителите на област Добрич гледат на случващото се в политическия живот на страната, имат ли останали надежди за правителство и управляващи, които да мислят за техните проблеми и каква активност..

публикувано на 11.09.24 в 07:52

НОВИЯТ ДЕН на 10 септември с Мариела Димитрова

В аптечната мрежа във Варна липсва една марка инсулин от два месеца, фармацевти препоръчват да търсим останали бройки в по-малки градове. Това разказа в сигнал до Радио Варна Пепа Жекова. В Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) също имат един сигнал за липсата на този инсулин, но като цяло всички инсулини у..

публикувано на 10.09.24 в 06:08