Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на Васил Левски

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата

Паметникът на Васил Левски на Алеята на възрожденците е вторият поред издигнат в Морската градина на Варна. Намира се точно срещу този на Христо Ботев.

Автор на паметника е Жеко Спиридонов – един от тримата създатели на българската скулптурна школа. Бюстовият портрет на Апостола, Спиридонов отлива в Париж - в леярната на братя Монтагутели. Паметникът, висок 3,17м., е сглобен още през юни 1912 г., но е открит специално в деня на 34-тагодишнина от освобождението на Варна – 27 юли 1912 г. 


Бюстът на Апостола е поставен върху светлосив гранитен пиедестал, разделен на пояси. На лицевата му част с печатни букви е изписано Василъ Левски и годините 1837 – 1873. В основата на бюста е поставена бронзова лаврова клонка. На западната и източната страна на пиедестала ръкописно са изписани два стиха от Вазовата ода „Левски“, които гласят:  

„Думите му бяха и прости и кратки,  

пълни с упованье и надежди сладки.“ 

                             и  

„Това расо черно, що нося отгоре, 

не ме помирява с тия небеса...“ 


И паметникът на Васил Левски е издигнат по идея на варненския комитет „Българско Възраждане“, който замисля и осъществява Алеята на възрожденците.

Комитетът е създаден през 1908 г., като идеята на членовете му е да бъдат издигнати 22 паметника на духовни деятели, писатели и революционери. Първите два бюста – на Христо Ботев и Апостола, са направени с личните средства само на членове на комитета, за всички останали са се търсили и дарения от варненци.

Архитектурният проект на Алеята е дело на инж. Георги Бърнев – член на комитет „Българско Възраждане“.


Оригиналният чертеж на Алеята на възрожденците се съхранява в Държавен архив – Варна.


Повече за историята на този паметник може да чуете в звуковия файл. С изследователя на историята на Варна Николай Савов, автор и на книгата "Паметниците на Варна", разговаря Мартин Николов. 

Рубриката се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

По публикацията работи: Веселина Божинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#772 ТОП 20 (19.07-26.07.2024)

публикувано на 19.07.24 в 19:36

В „Гравитация нула“ на 19 юли

„Гравитация нула“ на 19 юли 2024 година с Мартин Николов -   Албумът на Дани Белчева „Naive“ и представянето му във Варна на 23 юни; -   Мойра Янкова от Варна е единствената българка, приета в специалност "Оперно пеене“ във Виенската консерватория; -   Детските книжки и първите седем години при най-малките – говори..

публикувано на 19.07.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН на 19 юли с Иван Барбов

Когато и да си легне човек вечерта, рано сутринта в 6:00 часа все ще му се спи. Това гласи мисъл с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Гарантирано няма да ви се спи ако се събудите с програмата на Радио Варна. Във времето до 10:30 часа ще проследим събуждането на деня, а Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев..

публикувано на 19.07.24 в 05:56

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 юли

Защо не е толкова важно Апостолът да бъде канонизиран и екранизиран според историка Станка Димитрова - разговор по повод 187 години от рождението на Васил Левски; Тази вечер жителите на село Приселци и околните - Аврен, Бенковски, Здравец и Садово ще се съберат на протест заради всекидневното безводие в района; Множество сигнали стигат до..

публикувано на 18.07.24 в 13:22

НА СВЕТЛО на 17 април с Валерия Василева

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж, съветва анестезиологът и плажен лекар д-р Лилиа Куртева. Храмовият празникът на манастира „Света Марина“ в село Ботево отново събра стотици гости. Почти половинвеквече е верен на своето работно място един от познатите ни синоптици от НИМХ-Варна – Любомир Маджаров. В сила е нова..

публикувано на 17.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55