Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариан Вълев: Разделението не е пътят, който културата търси

Актьорът, режисьор и сценарист за новия си игрален филм „Чалга“

2
Снимка: Елица Матеева

„Чалга" е първият български филм, заснет изцяло с мобилен телефон.

Главните роли са поверени на Елеонора Иванова – Нори и Цветелина Стоянова.
Звездният актьорски състав на продукцията включва имената на Любомир Нейков, Жана Яковлева, Лора Караджова, Стефан Денолюбов, Диляна Попова, Николай Сотиров, Димитър Рачков, Кръстьо Лафазанов, Виктор Стоянов, Елизабет Методиева, Стефан Мавродиев, Виктор Калев, Илиян Бойд, Николай Николаев, Денислав Маринчев, Милена Маркова, Невена Бозукова и самият Мариан Вълев.
 
В новия си проект Мариан Вълев, който е негов сценарист и режисьор, разказва една история за живота на младите хора, за техните мечти и ценности, за това на какво са готови, за да ги постигнат. Оператор на продукцията е Димитър Гочев.

Mapиaн Bълeв cъздaвa eдин мoдepeн филм, ĸoйтo зacягa нaй-нaшyмeлия мeйнcтpийм в Бългapия, a имeннo чaлгaтa. Cюжeтът ce въpти oĸoлo мoмичe, живoтът нa ĸoeтo e пoгълнaт oт чaлгa ĸyлтypaтa. Heгoвaтa мeчтa e дa бъдe извecтнa пeвицa и тoчнo ĸoгaтo e нa пpaгa дa я пocтигнe, то нaмиpa cилнo пpиятeлcтвo, ĸoeтo влизa в ĸoнфpoнтaция c вcичĸo, зa ĸoeтo няĸoгa ce e бopило и мeчтaло. Барбара e пocтaвeнa пpeд дилeмa – дaли дa cлeдвa пъpвoнaчaлнaтa cи цeл или дa избepe нeщo пo-виcшe, ĸoeтo ce ĸpиe в пpиятeлcтвoтo и дълбoĸaтa филocoфия нa живoтa.

Светлана Вълкова разговаря с Мариан Вълев в предаването на Радио Варна за култура „Гравитация нула“:

Много се говори за чалга в нашето общество и то не в контекста на музиката, но никой не го дефинира директно. Откъде тръгна сюжетът?

Отдавна „чалга“ като етимология вече е синоним на нещо различно от музикален жанр. Тя символизира определен начин на мислене на хората, определен начин на живот, определен начин на възпитание, социална среда. Чалгата отдавна се превърна във вид култура, който си е наш вид поп култура. Филмът „Чалга“ няма нищо общо със самата музика. Аз самият като актьор и сценарист никога не съм искал да пропагандирам своето мнение, защитавайки сценариите и ролите си. За мен е важно да бъдат задавани въпроси, разбира се, пречупени през моята призма, какъвто е случаят с този филм, и да дадем избор на зрителите сами да намерят отговорите за себе си.

„Чалга“ има ли връзка с първия Ви филм – „Лошо момиче“?

Не, няма никаква връзка. „Лошо момиче“ е филм за разрушение, разрушението на една млада личност, докато в „Чалга“ идеята е точно обратната. „Лошо момиче“ беше филм за самотата, липсата на близост между хората, за родителите, които неглижират проблемите на децата си, докато ако в „Чалга“ намерим подобни неща, те са по-скоро на емоционална основа. „Чалга“ е доста позитивен филм, той е много по-забавен, кара те да се усмихваш, понякога те кара и да се натъжиш...

Каква е историята в кино разказа?

Съвсем прозаична история, филмът не разказва за индивидуален случай, историята на това момиче е събирателна, на моменти вдъхновена от мои истински контакти с подобни младежи, доста хора минават по този път. Тук образът на Барби е много по-събирателен. Името и е Барбара, прякорът – Барби, но е много важно да не правим асоциации с куклата по никакъв начин.

Опитали сме се да говорим на езика на младите, жанрът е „тийнейджърска драма“, филмът е таргетиран към най-младата публика, но наистина се надявам да стигне и до други възрастови групи и съсловия.

Искахме да постигнем една доста мащабна композиция от лица, от музика, от заобикаляща среда, които да дадат на зрителя усещането за истинност, за естественост, разказът да върви по един достъпен начин – да могат хората да се идентифицират с героите в дадените обстоятелства.


Къде е сниман филмът?

По-голямата част е във Варна, моя роден град.

Да, виждат се емблематични места от Варна... Къде другаде?

В Бургас, София, Перник, по пътища и магистрали...

Защо го снимахте с мобилен телефон?

Защо не? Спецификата на историята, на кино разказа някак си определиха начина, по който да заснемем този филм.

Давате ли оценка, казвате ли директно – моето отношение към чалгата е такова?

Не, не, това означава аз да се самоубия като артист... Много е важно хората, които правят кино, музика, да са честни, да обичат всички и да разберат, че разделението не е пътят, който културата търси. Тя търси точно обратния път.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Марев: Дербито на Варна трябва да носи радост и гордост (ВИДЕО)

Тази неделя е варненското футболно дерби между "Спартак" и "Черно море". Този мач винаги е имал особен заряд и създава специална атмосфера. "Очаквам хубав двубой! Голямото ми желание е да няма никакви ексцесии, защото ще има доста деца. Нека победи по-добрият", коментира за Радио Варна в  навечерието на този сблъсък една от футболните легенди на "Черно..

публикувано на 20.09.24 в 09:50

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 20.09.24 в 07:50

Ihsahn (EMPEROR): Артистът създава изкуство, което ни помага да разберем себе си по-добре

Интервю с Ihsahn (EMPEROR) „Music Of The Ages 2024“ е музикален форум, кайто на 20, 21 и 22 септември в Античния театър в Пловдив ще предложи три специални концерта – на MONO INC., на PAIN OF SALVATIONи на Ihsahn – лидерът на EMPEROR. Със съдействието на организаторите на този тридневен тежък празник „Blue Hills Events“, отново разговаряхме с..

публикувано на 20.09.24 в 06:25

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION): Музиката все повече зависи от външни фактори

Интервю с Daniel Gildenlöw (PAIN OF SALVATION) PAIN OF SALVATION са част от форума „Music Of The Ages“, който „Blue Hills Evehts“ организират в Пловдив. Мястото по традиция е Античният театър, а датите са 20 септември с MONO INC., 21 – с PAIN OF SALVATION и 22 септември с IHSAHN. Интервюто с лидера на PAIN OF SALVATION Daniel Gildenlöw..

публикувано на 19.09.24 в 08:20

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20