Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Чернево на Лазаровден

Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. Празник, свързани с пролетния момински обичай лазаруване - празник на младостта, красотата и любовта. Варненското село Чернево днес ще бъде огласено от песните и стъпките на лазарките, от смеха и младежкото им очарование. Появата на лазарките носи духа на пролетта и надеждата за нещо хубаво, за новото начало. Лазарките влизат в домовете с песни и танци, с наричания за здраве и берекет. Вярва се, че там където стъпят лазарките - през годината ще има здраве и късмет.

Обичаят "лазаруване" в село Чернево е класиран на регионално ниво за номинацията "Като живи човешки съкровища", разказа в интервю за Радио Варна Тодорка Монева - секретар на Народно читалище "Зора-1912".


Село Чернево е едно от малкото села в страната, които ревностно съхраняват и тачат народните традиции и обичаи. Основните участници в пролетния празник са моми в предженитбена възраст и по-малки момичета, наричани лазарки. Подготовката за Лазаруване започва от Заговезни, край „Бабуната” (огъня в центъра на селото), когато за пръв път преди Лазаровден се запяват лазарски песни и се играе лазарско хоро.

Няма жена в село Чернево, която да не е била лазарка. Своите спомени от детството и трепетите около Лазаровден споделиха пред микрофона на Радио Варна черневките Пенка Калчева, Янка Калчева и Троянка Христова. Според народното схващане, само мома, която е лазарувала може да се момее, т.е. да очаква сватове и да се омъжи.


За празника, песните и танците ни разказаха и момичетата от Детско-юношеската формация за автентичен фолклор при Народно читалище „Зора - 1912” в село Чернево, които представят обичая лазаруване на местно, регионално и национално ниво. След като обиколят всички къщи в селото, празникът завършва на мегдана пред читалището, където се събират всички лазарски групи.
Чернево е едно от малкото села в страната, които ревностно съхраняват и тачат народните обичаи. Черневци пазят българските традиции в автентичния им вид като ги предават и на младите поколения, въвличайки ги в честванията на не един празник - Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден... Обичаят лазаруване е с изключителна стойност за селото, тъй като се практикува ежегодно и традицията се предава такава, каквато е била преди повече от 100 години заедно с носиите, които са съхранени до днес.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Луната не спи
подобно на слушателите от

По първи петли с Ваня Славова на 26 август

Хубава българска музика, свежи събеседници и интересни репортажи очаквайте в последния понеделник на август. Както винаги от 4 до 6 часа в понеделник сутрин гларусите от Варна пеят по-силно от петлите , за да събудим морските усещания в страната. Уверявам ви този път се гмуркаме дълбоко из Северното крайбрежие , за да почувстваме какво ли е да..

публикувано на 25.08.24 в 11:26
с.Садово, общ.Аврен

На село в Садово

Точно преди пет години гостувахме на жителите на авренското село Садово. Сега отново отидохме при тях, защото животът за всички се промени през последните пет години, включително и за тях. Днес в селото от 280 са останали 180 души – християни и мюсюлмани. Религиите не ги разделят, защото местните са избрали да живеят в мир и..

публикувано на 24.08.24 в 08:00
Chart

#774 ТОП 20 (23.08-30.08.2024)

публикувано на 23.08.24 в 19:22

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 август със Светлана Вълкова

"Кеят на чайките" - книга-албум със стихове на Весела Димова, вдъхновени от картини на Светла Косева „Състояния“ -изложба на Богдан Богдев и Венелина Петкова -  (източен туш, шодо японска калиграфия и монохромен абстрактен експресионизъм) "Концерти с история" – проект на ц игуларя Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска Филхармония..

публикувано на 23.08.24 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 23 август с Иван Барбов

„С какво предпочитате кафето? С море, на слънце и някъде на почивка“. И трите неща могат да се съчетаят ако посрещнете изгрева на слънцето близо до морския бряг и с чаша кафе в ръка. Ако към слънцето и кафето прибавите и честотите на Радио Варна, гаратирано ще започнете новия ден заредени с настроение и усмивки. Иван Барбов, Емилия..

публикувано на 23.08.24 в 05:57

НОВИЯТ ДЕН на 22 август с Мариела Димитрова

Новата сграда автогарата във Варна беше официално открита на 1-ви юни. И ето, че вече  получихме сигнали за това, че там за пътниците условията не се различават особено много от старата сграда – недостатъчен брой седящи места отвън и вътре, вътре климатикът не се усеща. Това разказаха пътуващи в сигнал до Радио Варна. Репортаж в 8.10 часа.   И..

публикувано на 22.08.24 в 05:55

НА СВЕТЛО на 20 август с Мариела Димитрова

За началото на тази седмица беше определено да започне почистването на утаителя на „Совей Соди“, който прелива на метри от входа на пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това се случи днес и в 14.20 часа ще чуем репортаж от началото на почистването на река Провадийска, в която се събира утайката от производството на содовия завод.   В 15.20 часа..

публикувано на 20.08.24 в 13:37