Освен яйцата и козунака, сред традиционните блюда на Великденската трапеза на българите е и агнешкото месо.
С всяка година обаче цената му се повишава. В навечерието на Великден цената за килограм агнешко месо е средно между 25 и 28 лева. Някъде е по-евтино, а другаде - дори и по-скъпо.
Анкета на Радио Варна сред варненци показа, че хората недоумяват защо е толкова скъпо, а някои дори заявиха, че ще го заменят на трапезата с друго месо. Търговци също се отказват да продават агнешко тази година заради високата цена.
Явор Григоров е месар и собственик на месарски магазин в центъра на Варна. Дълги години е продавал агнешко по Великден, но тази година ще пропусне.
"Като си заложим всички разходи и данъци и цената отива 30 лева на килограм. Тази цена изобщо не е конкурентна и прецених, че тази година няма смисъл да продавам агнешко", коментира Григоров.
В по-големите вериги пускат агнешко на промоция в седмицата преди Великден, като цената му е около 20-22 лева за килограм. Според Явор Григоров, ако е българско си струва. Но, по думите му възниква друг проблем.
"В големите търговски вериги си задължен да купиш целия артикул, примерно цял бут или цяла плшека. В месарските магазини и по-малките обекти може да ти предложат да ти го нарежат на порции", обясни Явор Григоров.
Някои хора предпочитат да си купят цяло агне от село, където цената варира между 10-12 лева за килограм живо тегло. На пръв поглед е по-евтино, но като сметнеш на калкулатора, не е съвсем така. Явор Григоров даде и пример.
"Примерно отиваш до някое село на 20-30 километра от Варна. Купуваш си цяло живо агне около 25 килограма за 12 лева на кило, което означава, че ще платиш около 300 лева. Като му махнеш обаче кожата, вътрешностите, течности, копита и други карантии, теглото на трупното месо спада с 50%. Т.е платил си 300 лева за 12.5 килограма месо. И като сметнеш ти идва отново на 24-25 лева", поясни месаря.
Той обясни и как се формира крайната цена на агнешкото. Търговците най-често го купуват за 10 лева на килограм живо тегло, защото вземат по-големи количества. 25-килограмовото агне ще струва 250 лева. Простата сметка показва, че трупното месо е на стойност 20 лева.
Григоров обаче припомни, че агнето трябва да бъде заколено задължително в кланица и да му бъде сложен син печат от БАБХ. Към тези 20 лева като се добавят по 20% ДДС и печалба за търговеца, цената му става над 28 лева.
А веригите, продаващи вносно агнешко, което е най-често от Румъния и Македония, могат да си позволят да го пуснат по-евтино, защото го купуват евтино. Според Явор Григоров цената му за килограм живо тегло е не повече от 5-6 лева.
"В тези държави овцевъдството е добре субсидирано от държавата, фермерите са спокойни и могат да планират", поясни Григоров. По думите му, в България няма промишлено овцевъдство, а заради финансовите затруднения в сектора, много производители и фермери се отказват.
"От друга страна, на младите не им се занимава, не искат да се цапат", коментира Григоров, който е от дълги години в месарския бранш.
Той посъветва хората, ако си купуват агне от село, живото му тегло му да не е повече от 25 килограма, а трупното месо, което остава, трябва да е в интервала между 11.8 и 12.5 килограма.
"Ако е по-тежко агнето, не е добре, защото и месото му става по-некачествено", обясни месаря.
Според Явор Григоров, най-хубавата и вкусна част от агнешкото е вратът му. Той предпочита плешка пред бут.
"Плешката си я готвя поне 3 часа на 150 градуса под фолио и й слагам морковче, цесънче, зелен лук, джоджен и други подправки и става много вкусно", каза с усмивка Явор Григоров, който освен месар е и кулинар, а в магазина му месото се продава и в суров вид и сготвено.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Явор Григоров:
Варненският Зоопарк обяви за постоянна инициативата за събиране на книги, с които да обогати колекцията в библиотеката си "Вземи-прочети-върни". Библиотеката се намира на открито в беседката в зоопарка и вече съдържа над 400 книги. Фондът се попълва изцяло от дарения на граждани, като последното е от вчера – три кашона с книги, каза за..
С много благодарност и радост приема титлата "Мис Варна"2025 - Яна Стоянова. Тя триумфира в поредното издание на конкурса след тежък и оспорван кастинг. Яна е на 24 години, тази година е завършила "Право" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и вече работи като правен сътрудник. Талантливата варненка записа заедно с Dj Dian Solo от..
Абсолютно всеки варненец поне веднъж се е замислял как изглежда неговият град пpез очите на гостите. Отпpавихме се на разходка с три пловдивчанки – Мари, Антоанина и Християна – за да разбеpем първите им впечатления от морската столица. И честно казано, това, което ни споделиха, може да ви изненада и доpи да ви накара да се гордеете. Според Мари..
В първата от седемте киновечери, на 25 август балчиклии и гости на града се пренесоха в Непал, където се потопиха в историята на немската двойка Ана и Михаел, които от месеци кръстосват Азия: от Монголия към Китай, през Мианмар, към Тибет и Хималаите. Невинаги пътуването е гладко, препятствията дебнат, пътят ги събира и разделя. В Непал ги чака..
Третото издание на проекта „Чайки“ и тази година събира независим дух и изкуство, за да представи многоликата българска и варненска музикална и арт сцена с нейната привлекателна различност. Арт проектът отново ще зарадва жителите и гостите на Варна с музикален фестивал и участие на нестандартни художествени произведения и творци. Вече трета година..
Днес, 26 август, отбелязваме Международния ден на кучето – празник, който ни напомня за безусловната любов на нашите четириноги приятели. Поводът ни отведе в местност "Ален Мак", сред зеленина и морски полъх, където ни посрещат Събина и Ясен Кралеви – собственици на хотел за домашни любимци и горди стопани на черната пуделка Варна. Защо..
Зорница Кюркчиева е едно от новите попълнения на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Завършила актьорство за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ, изкушена от дублажа и ролите в киното, младата актриса сега се отдава на театъра и то във Варна - там, където морето е нейно вдъхновение. От няколко месеца Зорница живее и..