Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Овче сирене с краве мляко – какви трикове използват производителите за по-голяма печалба

Снимка: БГНЕС

Сиренето е един от най-консумираните продукти в България. Слагаме го в салата, макарони, омлет и други блюда. Наред с това обаче, сиренето е една от най-скъпите, но в същото време и най-проблемните стоки на пазара. Причина за това са честите нарушения на производителите по отношение на качеството.

Овче сирене с краве мляко

Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.

Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение.

Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София.

Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че не е изненадан от новината за овчето сирене.

Над 80% от сирената са с добавена вода

Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода. 

„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов.

Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва.

Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.

„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения.

Потребителите са се примирили

Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“.

Анкета сред варненци показа, че повечето хора са убедени, че са лъгани относно качеството на сиренето, което купуват.

„Лъжат ни, но няма какво да направим“, коментира един от анкетираните.

По-голяма част от хората предпочитат да си купуват пакетирано сирене, отколкото от витрината с насипно, защото така могат да прочетат етикета със съдържанието.

Защо имената на марките, които не отговарят на качеството остават в тайна?

Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“? Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.

В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения.

По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение.

„Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.

Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира за Радио Варна, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби.

Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите.

Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества.

Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Марков с апел хората да подкрепят каузата на самоука художничка

Росен Марков апелира българите да проявят благотворителност и да подкрепят каузата на Фани - самоука художничка, израснала в социални домове от раждането си. За нея научава от появата й в популярен тв формат. Жената рисува портрети и има намерение, ако спечели формата, да дари сумата на дома, в който живее в момента. Росен Марков ще закупи картина от..

публикувано на 01.10.25 в 11:50

Откриха Международния фестивал "Златният делфин" с пищна церемония във Варна

С тържествена церемония, поздравителна реч от временно изпълняващия длъжността кмет на Варна Павел Попов и представление на детската театрална академия „Питър Пан“, стартира 19-то издание на Международния фестивал на кукленото изкуство „Златният делфин“. В словото си Попов подчерта значението на фестивала като част от културната програма на..

публикувано на 01.10.25 в 11:45
Снимката е илюстративна.

Търсят помещение за разкриване на още един пенсионерски клуб в "Младост"

Търсят помещение за разкриване на още един пенсионерски клуб в район "Младост" във Варна. Общо те са 24. Клубовете изцяло са на издръжката на общината, която покрива режийните разходи и разхоте за консумативи. Това каза зам.-кметът по социални дейности на Община Варна Снежана Апостолова. Друга добра новина е, че заплатите на уредниците са повишени с 50%...

публикувано на 01.10.25 в 10:50

Пенсионери с пенсии над 2000 лева: Живеем по-добре, отколкото като активно работещи

Изплащането на пенсиите през октомври т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (вторник) и ще завърши на 20 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври 2025 г., съобщиха от НОИ. На 2 октомври на..

публикувано на 01.10.25 в 10:20

"Магията на Арсен" идва във Варна с ново зрелищно шоу

На 12 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна ще се състои спектакълът "Магията на Арсен" - едно зрелищно шоу на илюзиониста Веселин Долмов - Арсен, който обещава напълно нови номера и изненади за публиката. Може би някои вече са ме гледали и си мислят, че ще видят същото. Не - този път има много нови неща, увери магьосникът.  Сред..

публикувано на 01.10.25 в 08:30

"Ориент експрес" отново бе посрещнат във Варна (СНИМКИ)

Легендарният влак "Ориент експрес" днес пристигна отново във Варна. Луксозната композиция бе посрещната на жп гарата в морската столица малко след 17:00 часа.  Историческият влак пътува от 1883 година по линията Париж - Истанбул. Преди Втората световна война по време на преминаването му през България той е управляван лично от цар Борис Трети...

публикувано на 30.09.25 в 18:50

Варна домакинства фестивала "Пагур", организират лекции и майсторски класове с вход свободен

От 1 до 5 октомври 2025 г. курортен комплекс Златни пясъци ще бъде домакин на фестивала "Пагур", който ще събере млади готвачи, бармани, сладкари и сервитьори в международен празник на кулинарията и гостоприемството. Форумът обещава да бъде повече от кулинарно събитие – мост между образованието и бизнеса, възможност за нови партньорства и бъдещи..

публикувано на 30.09.25 в 12:31