Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овче сирене с краве мляко – какви трикове използват производителите за по-голяма печалба

Снимка: БГНЕС

Сиренето е един от най-консумираните продукти в България. Слагаме го в салата, макарони, омлет и други блюда. Наред с това обаче, сиренето е една от най-скъпите, но в същото време и най-проблемните стоки на пазара. Причина за това са честите нарушения на производителите по отношение на качеството.

Овче сирене с краве мляко

Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.

Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение.

Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София.

Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че не е изненадан от новината за овчето сирене.

Над 80% от сирената са с добавена вода

Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода. 

„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов.

Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва.

Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.

„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения.

Потребителите са се примирили

Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“.

Анкета сред варненци показа, че повечето хора са убедени, че са лъгани относно качеството на сиренето, което купуват.

„Лъжат ни, но няма какво да направим“, коментира един от анкетираните.

По-голяма част от хората предпочитат да си купуват пакетирано сирене, отколкото от витрината с насипно, защото така могат да прочетат етикета със съдържанието.

Защо имената на марките, които не отговарят на качеството остават в тайна?

Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“? Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.

В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения.

По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение.

„Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.

Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира за Радио Варна, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби.

Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите.

Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества.

Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Болница за плюшени мечета отново отваря врати във Варна в неделя

За поредна година във Варна ще се проведе кампанията  „Болница за плюшени мечета“, организирана Асоциацията на студентите-медици във Варна, която има за цел да помогне на децата да преодолеят страха си от лекари, зъболекари и медицински манипулации. Малчуганите ще имат шанса да облекат бяла престилка и да се превърнат в медици, които помагат на..

публикувано на 28.11.24 в 16:30

Започва инициативата на Фондация "Добротворци" - "Коледа за всяко дете"

"Коледа за всяко дете" е посветена на децата, които ще посрешнат Коледните и Новогодишни празници извън дома - в болници, в институции, в приемни семейства. Това е шанс за всички мали пациенти да се зарадват, да усетят топлина, да почувстват празничното вълшебство и да изживеят атмосферата на сбъдната мечта под формата на подарък. За тях..

публикувано на 28.11.24 в 14:53

Рибе, рибе: Уличните търговци на риба вече са в социалните мрежи

Мнозина от вас сигурно помнят тези търговци, които с количка и лонда, пълна с риба, огласяваха ванрнеските улици и често ни събуждаха. Напоследък те поизчезнаха от улицата, но разбираме, че вече са в онлайн пространството и предлагат риба и рибни продукти в социалните мрежи. Това каза за Радио Варна д-р Костадинка Маринова, началник отдел..

публикувано на 28.11.24 в 13:20

„Вятър – птици - море“ в Шабла

Тази събота и неделя в крайморския град Шабла ще се проведе фестивалът „Вятър – птици - море“, който е част от проекта „Шабла и птиците“. Фестивалът е посветен на богатото птиче разнообразие в района на Приморска Добруджа и е вторият за годината след проведения в края на лятото „Фестивал на хвърчилата“. Какво да очакват в двата почивни дни жителите..

публикувано на 28.11.24 в 09:05

Спасяването на мечета-сираци – част от мисията на WWF-България

Мечките у нас са застрашени от изчезване . Те са защитен вид и са вписани в Червената книга на България и убиването им е криминално престъпление. И все пак всяка година близо 100 мечки стават жертви на бракониерство.  В седмицата на Мечкинден природозащитната организация WWF насочва вниманието към шест мечета-сираци, получили..

публикувано на 28.11.24 в 06:35

„Ръка, която дава, никога не остава празна“, благотворителен концерт в помощ на Димитър Стоев от Оброчище

Общинската организация на хората с увреждания Клуб "Св. Марина" организира концерт по случай 3 декември - Световен ден на хората с увреждания. Благотворителното събитие ще бъде на 2 декември в залата на НЧ "Паисий Хилендарски - 1870", с начало в 17,30 ч . Във фоайето на читалището ще бъде подредена изложба-базар "И аз мога!". Входът е 5 лева...

публикувано на 27.11.24 в 16:30

Започва X издание на Международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“

Десетото издание на международното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“, организирано от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, обещава да обедини талантите и въображението на ученици и студенти. Събитието ще се проведе на 30 ноември 2024 г., от 9,30 ч. в..

публикувано на 27.11.24 в 12:43