Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК проектите във Варна - на какъв етап са и ще бъдат ли довършени до края на годината?

| обновено на 30.05.23 в 09:52
При четири обекта във Варна, част от големия ВиК проект, има съществено забавяне. Това ще наложи осигуряването на средства от следващата оперативна програма. Това съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на големия ВиК проект на стойност над 134 милиона лева, който се реализира на територията на Варна и областта. Министърът на регионалното развитие Иван Шишков по време на посещението си във Варна съобщи, че част от обектите по него ще бъдат прехвърлени за следващата година в новия програмен период. Кои са тези обекти и как се развива проектът, който предизвика недоволството на много от жителите на града заради разкопани улици и пропаднали участъци?

До края на тази година (ноември месец) ще бъдат довършени трите обекта, които са извън Варна, каза Коев. "Това са ремонти на деривация "Китка-Варна" и на довеждащ водопровод "Девня-Варна", втори етап. Те представляват 2-3-километрови и 60 м. на територията на Дъскотна", допълни той.

За следващия програмен период се прехвърлят дейностите по обектите на територията на Варна. По различните обекти и зони до края на годината ще се изпълнят между 70-90 %, но за част от тях изпълнението ще е в рамките на 20-25 %.

Какво ще се случи на възловите обекти и участъци като улиците "Патриах Максим", "Жельо Желев", "Прилеп", както и в квартал "Виница"?

По думите на Коев, няма да има прекъсване на работата там. "Осигурено е финансиране чрез фазиране от следващата оперативна програма. В кв. "Виница" работим съвместно с Община Варна. Мисля, че в следващите 14 дни приключва срокът за изпълнение за изграждане на битовата канализация там. Проектът във Виница е малко усложнен в тази му част. Предстои изграждане на дъждовна канализация, разширяване на пътя, бордюри, автобусни спирки и цялостно преасфалтиране", каза Коев. Той добави, че не е наясно с програмата на Община Варна и изпълнението на тяхната част.

Тепърва предстоят ремонтните дейности в горната част на ул. "Прилеп" в местност Пчелина. "Когато се въведе временната организация на движение там, тоест - затварянето на пътя, ще се изпълни и тази част", каза Коев.

Припомняме, жители на селищното образувание протестираха заради неудобни за тях алтернативни маршрути, които бяха планирани след затварянето на пътя там. "Предложена е друга алтернатива. Съвместно с кмета на район "Младост" се направи облагородяване на някои от улиците, алтернативни маршрути има, дори и график е направен по дни и по отсечки за колко дни от къде до къде ще бъде затворено", поясни Коев. Тези маршрути в момента чакат одобрение, след което започва работата в района. Това по всяка вероятност ще наложи затваряне на пътища и промяна на маршрути на градския транспорт, посочи той.

Плановете за затваряне на пътища са направени от пресечка до пресечка. 

Водопроводите на ул. "Патриарх Максим" са стари и това е смисълът на програмата, категоричен е Коев. "Неслучайно там подменяме голям диаметър от този водопровод. Той е изключително стар, корозирал и да - случват се аварии постоянно", допълни той.

Целия разговор със Сава Коев чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия, цитиран от БГНЕС.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов...

публикувано на 17.07.24 в 08:49

Горещините продължават, червен код за опасно време в няколко общини в областта

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

обновено на 17.07.24 в 08:35
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът по граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам", и на "Кулата", предаде БНР.  На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция той е натоварен на изхода за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"...

публикувано на 17.07.24 в 08:31

Адресите без ток на 17 юли

На 17.07.2024 от 08:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Промишлена зона Метро, Западна промишлена зона, фирмите: ФАЙТЪР ООД, ХЕРА БГ ООД, ГЕЯ КОМЕРС 5 ООД, ХИЛТИ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ЗОРА - М.М.С. ООД, АНДИ-Л ЕООД,..

публикувано на 17.07.24 в 06:11

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02