Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков към Ковачевски: Очакваме РСМ да приеме промените в своята Конституция

Николай Денков
Снимка: БТА

Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените в своята Конституция, договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис, предаде БНР.
Това е заявил премиерът Николай Денков в телефонен разговор със своя колега - премиера на Северна Македания Димитър Ковачевски.
От правителствената пресслужба цитират Денков, който е заявил, че:
„Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно“.
Според премиера Николай Денков "И в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение". Той е поел ангажимент „в тази среда българският кабинет да бъде източник на спокойствие, но при условие, че в  Северна Македония  няма инциденти, а ако такива възникват  - държавата да реагира веднага.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Заповед увеличава гаранциите, които дават фирмите за ремонтите във Варна

От днес, 1 октомври 2024 г., е в сила заповед на кмета на Варна, според която се увеличават до четири пъти гаранциите, които строителните фирми плащат на общината при ремонтни дейности и прокопавания в урбанизираната територия. Съгласно измененията  фирмите вече ще депозират до четири пъти по-големи суми като гаранции за качествено възстановяване..

публикувано на 01.10.24 в 12:09

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41