Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик празнува Деня на своето освобождение

В тържествена обстановка бе отбелязана 83-ата годишнина от връщането на Балчик в пределите на България. Площад “21 септември” събра стотици граждани, ученици и гости, които се поздравиха по повод историческата годишнина. Военни почести отдадоха представителна част на ВМС на Република България и Представителният духов оркестър на флота.

Продължилата четвърт век румънска окупация свършва на 21 септември 1940 г. На този ден генерал-лейтенант Георги Попов влиза в Балчик - първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 7 септември същата година. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913 г.

Тържествената церемония започна сиздигане на националния флаг. В словото си кметът на Балчик Николай Ангелов приветства балчиклии и припомни историческите събития:„Румънската окупация 1913 - 1940 г. оставя почти разорена икономика и земеделие, както и политическо и културно обезправяване на българите. През десетилетията чуждо господство, Добруджа се превръща в общобългарски символ, а свободата й - в общобългарски идеал. И неслучайно, когато идва вестта за нейното възвръщане, не само в Добруджа, но и в цяла България звънят камбаните на свободата. 21-ви септември е ден, в който Балчик празнува своето възкресение. Тук на препълнения с хора площад, стотици балчиклии възторжено посрещат своите освободители - частите на Морския отряд и 8-ми Приморски полк. 

Площадът на града се оказва твърде тесен, за да побере всички желаещи да видят и аплодират освободителните български флотски и армейски части. Най-после, след четвъртвековна окупация, Южна Добруджа е присъединена към Родината. Възстановена е границата между България и Румъния до 1913 г. Крайовският договор е връх в постиженията на българската дипломация. Той въплъщава в себе си мечтите на хиляди българи и е символ на народното единение и историческа справедливост. Над златните добруджански полета изгрява слънцето на свободата! Всяка памет за триумф на българския дух, всяка една българска военна и дипломатическа победа трябва да се помни. Наш дълг е да пазим, почитаме и предаваме на идващите поколения завета на предците ни за свободна и независима България. Поклон пред смелите и достойни българи, които преди 83 години възвърнаха надеждата, възцариха справедливостта за всички от Добруджа и за целия български народ. Вечна памет на героите“.

С падане на колене днес балчиклии почетоха паметта на хилядите репресирани и изчезнали по време на румънката окупация. Пред паметника на героите, паднали за Отечеството, институции, организации, граждани поднесоха венци и цветя.

За активното участие в обществения живот на Балчик днес Духовият оркестър на Военноморските силиполучи като подарък бас китара от най-висок клас, каквато е класата на всеки един музикант в него.

В празничния ден бе представена изложбата на централния площад  “Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК”, създадена специално за 21 септември от Исторически музей – Балчик. Тя съдържа 20 табла, които описват със снимки и текст историята на Белия град от 1850 до 1950 година.

Празникът ще завърши с концерт на ансамбъл „Българе“ от 18,30 часа на централния площад „21 септември“, но и начало на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който продължава до 24 септември.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43
Юли, 2024 г.

Жега и в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо!  Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на..

публикувано на 07.07.24 в 13:31

ДКЦ - 3 Варна няма да работи на 7 и 8 юли

Причината е възникнал пожар в сградата, който е овладян. Няма пострадали лица, нанесени са материални щети Поради възникнал пожар в сградата на ”ДКЦ 3 – Варна” ЕООД, лечебното заведение и спешният център към него, както и стоматологичните кабинети няма да работят на 7 и 8 юли. Нуждаещите се пациенти могат да се обърнат към спешен кабинет в..

публикувано на 07.07.24 в 13:29

Двама души са леко пострадали при пожара в квартал „Младост“ във Варна

Двама души са леко пострадали при пожара в блок 148 във варненския квартал „Младост“, за който Радио Варна съобщи по-рано.  По последна информация пожарът е започнал в апартамент на петия етаж във вход 4 на бл.148 в кв. „Младост“. 80-годиишната собственичка на жилището е запалила свещ в спалнята и отишла в друга стая. Тя е леко обгазена и..

публикувано на 07.07.24 в 12:29