Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Когато си мотивиран

| обновено на 02.10.23 в 16:43
Снимка: Pixabay


Наскоро наблюдавах интересна гледка. Две деца в парка, увлечени в своите си детски разговори и теми. Родителите седяха наблизо, без да вземат участие в оживената дискусия. Дори май съвсем не й обръщаха внимание.

Така е. Всеки с личното си пространство и със съответните интереси. Относно последното, някак естествено разговорът стигна до мечтите. Оказа се, че едното детенце мечтае да бъде художник, защото му подарили много хубави боички, които бяха подредили амбициозните му планове за есента. Всъщност това се изясни по време на неволно подслушания разговор. Сигурна съм, че в действителност детето имаше други, далеч по-основателни причини да мечтае за бъдеще на художник. Другото детенце имаше наум да обиколи света с велосипед. При това да върти педалите много, ама много бързо, за да изпълни мечтата в кратки срокове и после увлекателно да разказва за нея. Беше изключително мотивирано и целеустремено! Освен това имаха под ръка инструмента на сбъдването - и двамата събеседници имаха велосипеди.Това ме накара да изчакам продължението. Нещо като социален експеримент.

Разпаленият разказ на второто дете завърши с призив:

- Хайде! Качвай се на колелото! Ще ти покажа колко бързо ще карам. Започваме!

И пламенно се втурна да изпълнява казаното, но настояваше и приятелчето му да действа.

В резултат се получи интересна картинка. Две деца на еднаква възраст, с еднакви велосипеди, в градината в прекрасен ден. Едното вяло се придвижваше напред, сякаш в мъдро очакване и това да мине, както минава всичко наоколо. А другото? Другото не караше колело, а летеше. Няколко метра над земята, над деня, над реалността. Мотивирано да осъществи мечтата си, уверено, че това, което прави, го приближава до онзи разкошен ден на сбъдване. Сякаш самата мисъл за резултата беше включила невидим двигател.

Припомни ми моменти от детството, когато с приятелка играехме тенис на корт всеки ден през лятната ваканция. Е, „играехме“ е силно казано. Тя гореше в играта, жадуваше дните да минават на корта, а когато не тренираме, или да се готвим за любимия й спорт, или да го обсъждаме. А аз очаквах това да свърши, за да стигнем до плажа, фокусирани в някоя философска тема и вечерта, вдъхновена от прозрения, да драсна в тефтерче поредното си стихотворение. Тя беше мотивирана за въпросния спорт, аз бях... Как да кажа... Мотивирана да подкрепя приятел. Което е добра кауза, стига човек да не забравя и своето основно нещо.

И така: деца карат велосипеди... Едното от цялото си сърце, другото - от солидарност и без необходимия плам.

Това може да продължи и по-късно - в света на възрастните. Тръгваш по път, начертан от други: родители, приятели, партньори... И пътят изглежда по-труден. Изморяваш се, натъжаваш се, оставаш без кураж, често се изгубваш.

Или другият вариант – чудесният: когато си мотивиран, гориш за каузата, решен си да направиш въпросното нещо и нито едно „Не“ по пътя не може да те събори.

Дори целият свят да се събере, за да те убеждава, че няма да се справиш и че това нещо не е за теб.

Лесна работа е да обориш света, защото се предполага, че именно ти познаваш себе си най-добре, наясно си със собствените си ценности и знаеш кои неща са най-важни за теб.

Така че... не се спирай! Започни! Пробвай! Продължи! Кое е твоето нещо знаеш единствено ти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Колева, която има пет именици в семейството си: Здраве за всички!

Православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Имениците, на които можем да честитим днес, са много, но в семейството на общинския съветник от ПП-ДБ във Варна София Колева денят е изключително специален, защото празнува не само тя, но и много от нейните близки. "Днес празнуваме: моята майка Любка и..

публикувано на 17.09.24 в 16:30

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта (програма)

Община Варна организира тържественото честване на 22 септември – Независимостта на България. Отбелязването на 116 години от историческото събитие включва военен ритуал по издигане на националното знаме на Република България и молебен. Програмата ще продължи с празнично хоро с Фолклорен ансамбъл „Варна“. Тържественото честване е от 10 часа на 22..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Варненци могат да се включат в заснемането на видеа за опазване на околната среда

Мотивиращи видеа, които да насочат вниманието към опазването на околната среда, могат да заснемат хора на различни възрасти във Варна. Идеята е на Фондация „Академия за рециклиращо изкуство“, която кани варненци да участват в безплатните срещи, които ще се проведат в няколко поредни съботи и в които ще бъдат изработени клиповете. Целта е да..

публикувано на 17.09.24 в 10:50

Почитаме светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Днес църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда..

публикувано на 17.09.24 в 07:00

16 септември във Варна: Говорят първокласниците

Новата учебна година беше открита във Варна, а безспорно денят беше най-вълнуващ за първокласниците. 3 146 деца прекрачиха за първи път прага на 37-те общински училища в морската столица. Как си представят обучението, какво им харесва в училище, научили ли са си първите стихотворения, с които участват в откриването на учебната година? Даниела..

публикувано на 16.09.24 в 16:48

Отличничката Ханна Иванова: Всичко се постига с много учене, а трудът винаги се отблагодарява

Ханна Иванова е осмокласничка в Първа езикова гимназия във Варна. Тя е приета с най-висок успех в осмите класове в специалността с немски и английски език. Отличните оценки се постигат с много учене и труд без почивка, обобщава Ханна. А трудът, допълва тя, винаги се отблагодарява. Ученичката от днес знае, че иска да продължи образованието си в чужбина..

публикувано на 16.09.24 в 16:40

Лесна работа: Училище

И ето го следващото начало! Ваканцията се отдалечава с тихи стъпки по брега. Бяла шапка, синя панделка, шарена раничка, от която се подават весели летни спомени... Боси крака оставят кратки следи по мокрия пясък... Всичко, характерно за една чудесна ваканция, която си тръгва. Плюс слънчеви очила и настроение. Да, и лека носталгия в..

публикувано на 16.09.24 в 15:30