Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Иван Антонов: Не мога да си представя ден без глътка кафе

| Интервю

Кафето е втората най-търгувана стока на света. Нарежда се между петрола и природния газ в класацията на световно търгуваните стоки. САЩ и Европа са най-големите пазари, следвани от Китай. Дневно в света се изпиват 2,3 милиарда чаши кафе! Около 25 милиона работници са заети в отглеждането и събирането на кафе от около 110 милиона декара насаждения с кафе на Земята.

Кафето е неотменна част от ежедневието на почти всеки от нас. Консумирането на тази напитка се е превърнало в ритуал, който съпътства деня ни, независимо дали е натоварен или не, дали е делник или празник. Много от нас просто не могат без кафе.

Животът и професията на Иван Антонов са свързани с кафето от много години. Страстта му към напитката го е отвела до редица дестинации по света, докоснал се е до други култури, опитал е различни видове кафе. Не би могъл да си представи утрото без чаша топло кафе.

Хората трябва да изберат точния микс кафе, който им харесва. Кафето има две основни характеристики: плътност и киселинност. Плътността е свързана с това колко е "силно" кафето и можем да я контролираме чрез количеството. А киселинността е фиксирана характеристика, която не можем да променяме. Тя определя мекотата, сладостта, вкуса на кафето.

Двата основни вида кафе, отглеждани за търговски цели, са Арабика и Робуста. Арабиката е доста по-мека и вкусна, с по-голяма киселинност. Докато Робустата е с твърд, земен вкус, с много повече кофеин, без никаква киселинност. Разликата между двата вида кафе е огромна. Вариантите за консумирането им са два: или да се пие само единият вид кафе - това по-често е Арабиката, или да се направи бленд между двата вида.


Ти лично какво кафе обичаш да пиеш?

Аз пия чиста Арабика, изследвам различни видове. Харесва ми, защото тя не е силно кафе, няма много кофеин в нея, а и мазнините и захарите, които съдържа, ѝ придават сладък вкус и няма нужда да се добавя захар.

Каква машина трябва да си купи човек, за да пие хубаво кафе?

Най-хубавото кафе не се получава чрез машина. Кафето като напитка е открито преди много векове, когато е нямало кафе машини. Те обаче са необходими, за да добием вкусовете на различните видове кафе. Например при приготвяне в джезве температурата е твърде висока и чрез изпаренията се лишаваме от полезните вещества и добрия вкус на кафето. За мен най-доброто кафе е приготвеното по методите от преди векове: зърната се киснат във вода около 18 часа, прецежда се и се пие. По този начин всичко полезно в него се съхранява.

Не бива да забравяме и съхранението на кафето. Преди всичко, трябва да купуваме само зърна - не купувайте смляно кафе! Добре е да го мелим вкъщи непосредствено преди приготвянето му - на мелачка или направо в машината, ако има такава функция. Човек трябва да си купува такова количество кафе, което може да изпие за два-три дни. Кафето се съхранява в контейнер, който го изолира херметически - има голямо разнообразие от тях на пазара. След като едно кафе се изпече, активният му период на развитие е от втория до четиринадесетия ден - тогава то изпуска газовете си, маслата му излизат на повърхността и в края на този период кафето е най-подходящо за консумация.

Откъде идват най-добрите сортове кафе?

Видът Робуста вирее на около 800 метра надморска височина, а Арабика - на около 1800 метра. Най-добрата Арабика се произвежда в Етиопия, Никарагуа, Кения, Колумбия. А майстори на Робустата са Индия, Индонезия, Бразилия.

А ако искаме да си направим собствен бленд, на кафе с какъв произход да заложим?

Тук опираме до вкуса на всеки отделен човек, но аз имам една формула, която винаги води до отличен резултат. Когато смесим две Арабики с една Робуста, се получава страхотна комбинация. Съотношението е 40%:40%:20%. Арабиките са Етиопия и Кения, а Робустата - Виетнам или Индонезия.

За още полезни съвети, за оксиморона безкофеиново кафе и за ролята на кафе културата в съвременния живот, слушайте целия разговор с Иван Антонов в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ с 34-то издание във Варна

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август  в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..

публикувано на 29.07.25 в 07:40

Иван Сутев за дърворезбата: Освен талант, трябва да има и много труд

Не е случайно, че рибите присъстват в изработените скулптури от Иван Сутев, директор на Музея на мозайките в Девня, тъй като е родом от Несебър. В почивните месеци Сутев се занимава с дърворезба. Иван Сутев завършва Котленската художествена гимназия през 1982 г и оттогава дърворезбата е негово хоби. „За съжаление вече годините и зрението..

публикувано на 28.07.25 в 06:55
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Борислав Сарафов от 21 юли е господин Никой

От 21 юли 2025 година Борислав Сарафов не може да изпълнява функциите на главен прокурор. Законът е ясен и всички в тази държава трябва да се съобразяват с него. Това подчерта за обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна  адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.  По думите му законът, приет на 21..

публикувано на 26.07.25 в 11:50

"Царско лято" представят Лилия Кунева и Крис Николов във Варна

Изложбата „Царско лято“ на Лилия Кунева и Крис Николов, посветена на „лятото преди бетона“, ще бъде открита от 19 часа на 1 август в Морското казино.  Картините в нея са повлияни от обиколката на художниците в Полша и Германия и опитите им да се доближат до големите майстори, обясниха за Радио Варна авторите. На откриването ще..

публикувано на 25.07.25 в 07:45

Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER): Метълът е нашата религия

Интервю с Markus "Infernal" Kuschke (DESASTER) Малко повече от месец остава до осмия „Running Free Festival“. „Стринава“ очаква на 29 и 30 феновете на олдскуула, събрани там от организаторите HMC „Metal Force“. Основните действащи лица са CORONER, ASPHYX, DESTRÖYER 666 и DESASTER. Останалите – MEZZROW, GALLOWER, LEATHERHEAD, SCHIZOPHRENIA,..

публикувано на 24.07.25 в 22:27

Николай Филипов: Българинът, който поставя огнени рекорди с най-лютите чушки в света

Българският феномен по яденето на люти чушки Николай Филипов доказа, че граници пред човешката издръжливост няма. В поредния си огнен подвиг Филипов се опита да подобри три световни рекорда, свързани с яденето на една от нaй-лютите чушки в света. „Поставих си за цел три рекорда“, сподели рекордьорът пред Радио Варна. Един от тях –..

публикувано на 24.07.25 в 09:25

„Мотодзен. Рокерски истории“ – новата книга с разкази на Красимир Симеонов

Красимир Симеонов споделя, че написването на тази книга е повлияно от последните 40 години, през които кара мотори – традиция, наследена от баща му и дядо му. Авторът признава, че през годините много от приятелите му са го подканвали да събере всичките си разкази на тази тема под едно заглавие, което впоследствие се превръща в книгата..

публикувано на 23.07.25 в 08:00