Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Иван Антонов: Не мога да си представя ден без глътка кафе

| Интервю

Кафето е втората най-търгувана стока на света. Нарежда се между петрола и природния газ в класацията на световно търгуваните стоки. САЩ и Европа са най-големите пазари, следвани от Китай. Дневно в света се изпиват 2,3 милиарда чаши кафе! Около 25 милиона работници са заети в отглеждането и събирането на кафе от около 110 милиона декара насаждения с кафе на Земята.

Кафето е неотменна част от ежедневието на почти всеки от нас. Консумирането на тази напитка се е превърнало в ритуал, който съпътства деня ни, независимо дали е натоварен или не, дали е делник или празник. Много от нас просто не могат без кафе.

Животът и професията на Иван Антонов са свързани с кафето от много години. Страстта му към напитката го е отвела до редица дестинации по света, докоснал се е до други култури, опитал е различни видове кафе. Не би могъл да си представи утрото без чаша топло кафе.

Хората трябва да изберат точния микс кафе, който им харесва. Кафето има две основни характеристики: плътност и киселинност. Плътността е свързана с това колко е "силно" кафето и можем да я контролираме чрез количеството. А киселинността е фиксирана характеристика, която не можем да променяме. Тя определя мекотата, сладостта, вкуса на кафето.

Двата основни вида кафе, отглеждани за търговски цели, са Арабика и Робуста. Арабиката е доста по-мека и вкусна, с по-голяма киселинност. Докато Робустата е с твърд, земен вкус, с много повече кофеин, без никаква киселинност. Разликата между двата вида кафе е огромна. Вариантите за консумирането им са два: или да се пие само единият вид кафе - това по-често е Арабиката, или да се направи бленд между двата вида.


Ти лично какво кафе обичаш да пиеш?

Аз пия чиста Арабика, изследвам различни видове. Харесва ми, защото тя не е силно кафе, няма много кофеин в нея, а и мазнините и захарите, които съдържа, ѝ придават сладък вкус и няма нужда да се добавя захар.

Каква машина трябва да си купи човек, за да пие хубаво кафе?

Най-хубавото кафе не се получава чрез машина. Кафето като напитка е открито преди много векове, когато е нямало кафе машини. Те обаче са необходими, за да добием вкусовете на различните видове кафе. Например при приготвяне в джезве температурата е твърде висока и чрез изпаренията се лишаваме от полезните вещества и добрия вкус на кафето. За мен най-доброто кафе е приготвеното по методите от преди векове: зърната се киснат във вода около 18 часа, прецежда се и се пие. По този начин всичко полезно в него се съхранява.

Не бива да забравяме и съхранението на кафето. Преди всичко, трябва да купуваме само зърна - не купувайте смляно кафе! Добре е да го мелим вкъщи непосредствено преди приготвянето му - на мелачка или направо в машината, ако има такава функция. Човек трябва да си купува такова количество кафе, което може да изпие за два-три дни. Кафето се съхранява в контейнер, който го изолира херметически - има голямо разнообразие от тях на пазара. След като едно кафе се изпече, активният му период на развитие е от втория до четиринадесетия ден - тогава то изпуска газовете си, маслата му излизат на повърхността и в края на този период кафето е най-подходящо за консумация.

Откъде идват най-добрите сортове кафе?

Видът Робуста вирее на около 800 метра надморска височина, а Арабика - на около 1800 метра. Най-добрата Арабика се произвежда в Етиопия, Никарагуа, Кения, Колумбия. А майстори на Робустата са Индия, Индонезия, Бразилия.

А ако искаме да си направим собствен бленд, на кафе с какъв произход да заложим?

Тук опираме до вкуса на всеки отделен човек, но аз имам една формула, която винаги води до отличен резултат. Когато смесим две Арабики с една Робуста, се получава страхотна комбинация. Съотношението е 40%:40%:20%. Арабиките са Етиопия и Кения, а Робустата - Виетнам или Индонезия.

За още полезни съвети, за оксиморона безкофеиново кафе и за ролята на кафе културата в съвременния живот, слушайте целия разговор с Иван Антонов в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Куманов

Куманов за кризата с водата: Трябва да се спрат кражбите на най-ценния ресурс, а крадците да влизат в затвора

Лошото управление на водите през последните 30 години и високите нива на загуби на вода са причината за безводието и налагането на режим на много места в страната. Проблемът може да бъде решен с въвеждане на драстични мерки срещу кражбите на вода и законодателни промени, гарантиращи строги наказания. Това мнение изказа инж. Димитър Куманов от сдружение..

публикувано на 26.09.25 в 07:55

Cafard (HOULE): Като вокалистка на блек метъл банда натискът върху мен е по-голям, но това ме мотивира да ставам все по-добра

Интервю с Cafard и Græy Gaast (HOULE) Най-накрая БАТЮШКА на Krzysztof Drabikowski ще направи концерт в София. Датата е 27 септеммври, мястото – „Mixtape 5“, организатор – „BGTSC“. С полската банда у нас също за първи път ще дойдат французите HOULE. Блек метъл групата е създадена през 2019 година. Има един едноименен миниалбум и..

публикувано на 25.09.25 в 14:26

Режисьорът Деян Пройковски: Не е достатъчно да имаш само мечти, трябва да имаш и сили, за да ги осъществиш

До 28 септември Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" е домакин и организатор на първото издание на новия Черноморски театрален фестивал под наслов "Театърът се вълнува". Откриването му беше с премиерата на спектакъла "Алма Малер" с режисьор Деян Пройковски. Спектакълът е разказ за една необикновена жена – съпругата на композитора Густав..

публикувано на 25.09.25 в 08:00

Мадлен Божилова - майсторка на златен филигран между Балчик и Своге

Мадлен Божилова, носител на престижния приз от ЮНЕСКО "Живо човешко съкровище на България" за нематериално културно наследство, е избрала Балчик за свой дом през по-топлата половина на годината, а през останалото време твори в родния Своге. Това е причината балчиклии и гости на града да имат по-честата възможност да наблюдават сръчността на ръцете и..

публикувано на 24.09.25 в 08:14

Пет дни "Театърът се вълнува" във Варна - първо издание на Черноморския театрален фестивал

От 24 до 28 септември Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде домакин и организатор на първото издание на новия Черноморски театрален фестивал. Събитието се случва в юбилейния 105-и сезон на театъра и ще използва двете й сцени – Основна и Филиал, обясни Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна...

публикувано на 23.09.25 в 07:55

Историкът Траян Димитров: Трудно можем да кажем, че сме независими днес, често гледаме към чужди посолства

Ако във времето, когато Независимостта на България e извоювана, тя е означавала свобода от чужда власт, то сега тя е въпрос на ценности и национален избор. Това коментира историкът Траян Димитров в предаването на Радио Варна "Новият ден", като подчерта, че чуждото влияние днес е непренебрежим фактор. В момента трудно можем да кажем, че сме..

обновено на 22.09.25 в 10:52

Второто балканско издание на фестивала „Пиктоплазма“ във Варна

Второто балканско издание на световния фестивал за съвременно изкуство и дизайн „Пиктоплазма“ ще проведе във Варна от 20 до 22 септември. В цветния форум, който тази година е с разширена и обогатена програма, ще участват илюстратори, аниматори, графити артисти и визуални разказвачи от Балканския полуостров.  Pictoplasma е създадена преди..

публикувано на 22.09.25 в 08:00