Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християн Петков: Вече година отчитаме траен спад в броя на онлайн обявите за работа в IT сектора

Християн Петков
Снимка: Радио София

В последния месец на 2023 г. обявите за работа са намалели с 19% спрямо предходния месец. Според ежемесечния анализ на една от компаниите за предлагане на работа, това е спад от близо 7000 предложения на месечна база, като общият брой на обявите е около 30 000. Традиционно през декември се наблюдава рязък спад на обявите за работа вследствие на почивните дни по време на коледните и новогодишни празници. В резултат от тях редица работодатели преустановяват публикуването на работни позиции онлайн. Това коментира в интервю за Радио Варна Християн Петков - оперативен директор на компанията. 

На годишна база е отчетен ръст – обявите за работа са с 9% повече спрямо същия период през 2022 г., като почти във всеки един от секторите се наблюдават повече предложения спрямо миналата година.

Като ефект от резкия спад на обявите през месец декември във всеки един от секторите се отчита двуцифрен спад. Най-голям продължава да бъде той в сектор „Търговия и продажби“ (1520 предложения по-малко, 17% спад), следван от „Производство“ (1510 предложения по-малко, 25% спад) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (740 предложения по-малко, 13% спад). Следват секторите „Административни и обслужващи дейности“ (610 предложения по-малко, 15% спад), „Логистика и транспорт“ (540 предложения по-малко, 14% спад), „ИТ“ (500 предложения по-малко, 15% спад), „Строителство“ (440 предложения по-малко, 22% спад), „Здравеопазване и фармация“ (390 предложения по-малко, 19% спад), „Счетоводство, одит, финанси“ (370 предложения по-малко, 19% спад) и „Маркетинг и Реклама“ (300 предложения по-малко, 22% спад)

На годишна база се наблюдават по-голям брой обяви спрямо същия период през 2022 г. Изключение правят секторите „Маркетинг и реклама“ и „IT“, в които има годишен спад от съответно 1% и 34%.

Според анализа на HR компанията и кариерния сайт, основна промяна в дяловото разпределение се отчита отново в сектор „IT“ – той e заемал второ място по дял на предложенията през м. декември 2022 г. с 15%, а през същия месец в 2023 г. е вече на 6-о място с 9% дял.

Разпределението на обявите при останалите сектори през декември е почти същото като при останалите месеци в годината: на първо място е сектор „Търговия и продажби“ с 25%, следван от секторите „Производство“ (15%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%). Следват секторите „Административни и обслужващи дейности“ (12%), „Логистика и транспорт“ (11%), „ИТ“ (9%), „Здравеопазване и фармация“ (6%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (5%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (2%).

Броят на предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа е намалял с 19% спрямо предходния месец. Общият брой на този тип предложения е 2600, като от началото на годината те са с 43% по-малко и с 23% по-малко спрямо м. декември 2022 г..

Като дял спрямо общия брой обяви този тип предложения заемат 10% от предлагането през. м декември.

Разпределението на този тип предложения по сектори е, както следва: 52% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (18%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (8%).

Подробностите чуйте от разговора на Валерия Василева с Християн Петков - оперативен директор на компания и кариерен сайт за предлагане на работа:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00