Диетологът и здравен инструктор Ники Суков посъветва да изключим от менюто си в този период от годината всякакви сладки храни и такива, които са с високо съдържание на захар. Той обясни, че по този начин се повишават нивата на инсулин в тялото, а това е пагубно за защитните ни сили и имунитета. Експерта препоръча да избягваме по-сладките плодове като бананите например, както и меда. Освен сладките изкушения, добре е да ограничим и консумацията на въглехидратни храни.
Според Ники Суков от ключово значение за повишаване на имунитета ни е витамин D, който можем да си набавим естествено чрез слънцето. По думите му, половин час на слънце на ден ще има много благоприятен ефект върху организма ни. В случай, че няма слънце обаче, този така важен витамин можем да си набавим чрез храна. Суков препоръча да хапваме повече мазни храни като свински ребра, яйца, както и по-мазна риба. Рибеното масло в здравословни количества също влияе много добре на организма ни. Специалистът напомни, че в този период на годината е хубаво да ядем повече сезонни плодове и зеленчуци или пък ферментирали зеленчуци, които познаваме под наименуванието туршии. Препоръчителни за по-висок имунитет са също чесънът и лукът, които той нарича природни антибиотици, както и праз и черна ряпа.
Чуйте повече в звуковия файл
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..