Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Заради климатичните промени - създават късноцъфтящи овошки

Снимката е илюстративна
Снимка: Радио Шумен

Положителните температури няма да са много добре дошли за нас – всички, които работим под открито небе, както казваме. Ако трайно се задържат високите температури, специално при овощните дръвчета ще тръгне рано сокодвижението и това ще доведе до ранен цъфтеж. Ако даден сорт трябва да цъфне нормално, по книга, последните дни на март – първата седмица на април, ще изпревари с десетина дена, което може би ще бъде фатално, тъй като както казват старите хора до Гергьовден има опасност от слани. А, когато паднат сланите ще има много повреди по цветовете и реколтата ще бъде много малка. Това коментира за Радио Варна инженер-агрономът Боян Богомилов, собственик на овощен разсадник в русенското село Басарбово.

Например м.г. в Русе само един ден през април беше фатален, когато температурата падна до (-6) градуса, на места до (-10) и повреди всичко. Независимо, че ябълките и крушите са късноцъфтящи. Но, всичко е въпрос на микроклимат. В Южна България или във Варна, където зимата е топла, заради морето, нещата ще бъдат по-зле, тъй като овошките ще тръгнат, ще се развият и това неминуемо ще доведе до ранен цъфтеж и след това до осланяване, ако има такива ниски температури. Време е вече да има добра година, за което и аз се надявам, но там е всичко до късмет, подчерта Богомилов.

Тук не става въпрос за затоплянето на въздуха, а на почвата. Когато се затопли почвата от 5 до 8 градуса в продължение на една седмица движението на соковете ще започне и след това трудно може да бъде спряно, подчерта агрономът. Хубаво е да има няколко студени вълни и след това. При есенниците е много важна снежната покривка, оттам идва влагата. Колегите в тази сфера са професионалисти и вероятно ще успеят да постигнат нужните добиви, защото все пак имаме някаква влага. Най-вероятно те са използвали снежната покривка, която беше допреди няколко седмици, тогава вкарват и важните азотни торове. Може би при тях ще бъде добре.

Създават все по-нови, по-устойчиви и по-късно цъфтящи сортове

Селекционерите имат задачата да измислят начини за адаптиране на овощарството към климатичните промени, добави Богомилов. Такава е тенденцията - в много държави има вече селекционни центрове, които създават все по-нови по-устойчиви и по-късно цъфтящи сортове. Има нова неща в производството на овощния посадъчен материал, които правим и са като подготовка за тези промени. Например за кайсията – вместо да се облагородява ниско долу на овошката да се слага пъпката, се слага високо горе, тоест стеблото е дивата част. По този начин реално се забавя сокодвижението. Но, старите хора са казали „срещу Природата  няма как да се получат нещата“.




По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са за неизплатени заплати и неправомерни уволнения

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева  При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..

публикувано на 31.10.25 в 19:52

Братята Цветомир и Стефан Добреви - за морската храна с любов

Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..

публикувано на 31.10.25 в 14:20

"Лайкфабрика" или как лайковете се превръщат в новата валута за труд, идеи и креативност

Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено  пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..

публикувано на 31.10.25 в 12:35

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес.  Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата.  Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..

публикувано на 31.10.25 в 08:48

Слънчево време с температура от 22 градуса в последния ден на октомври

Очакваните максимални температури на въздуха днес са от 18° до 23°, за Варна около 22°. Температурата на морската вода е между 16° и 18°.  По Черноморието ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето ще е 2 бала.  Във Варна най-високата температура на днешния ден / 29.0°/измерена през 1992 година, а най-ниската /-1.0°/..

публикувано на 31.10.25 в 06:27

Upgrade your look – мъжките официални обувки, които всеки гардероб трябва да има

Обувките са финалният щрих, който може напълно да преобрази една мъжка визия. Те говорят за стил, внимание към детайла и личен вкус – качества, които никога не остават незабелязани. В света на мъжката мода официалните обувки не са просто необходимост, а израз на увереност и елегантност. Независимо дали става дума за бизнес среща, специален..

публикувано на 30.10.25 в 16:27