За поредна година ученици на Варненската търговска гимназия (ВТГ) “Георги С.Раковски“ ще участват в менторска програма, в която ще учат и работят едновременно в реална бизнес среда. Започват преди повече от десетилетие заедно с международната образователна организация Junior achievement, предоставяща иновативно образование, от най-ранна възраст до университета, по предприемачество, финансова грамотност и умения за работа. През 2017 г. идеята прегръщат и бивши възпитаници на гимназията със собствен бизнес или добра професионална реализация, сред които Николай Розов (финансист), Николай Тодоров (Ник от „На тъмно“), Мартин Марков (от IT бизнеса), Николай Христов, разказа директорът на гимназията Жечка Георгиева. С годините тази подкрепа се засилва. Когато ги изкараме от учебната среда много по-пълноценно се потапят в работния процес, сподели Георгиева. От 10 г. ученици на ВТГ пътуват за обмяна на опит и в чужбина по програма ЕРАЗЪМ, като работодателите са най-различни от IT и маркетингови компании до търговски обекти, разказа още директорът. Стефан Андреев, Симеон Георгиев, Димо Димов и Деян Немски са 12-ти клас и са част от старт ъп отбора на гимназията, ръководен от преподавателя Гергана Великова, класирал се на второ място м.г. в национално състезание с приложение за оптимизиране на сметосъбирането. Преди това са били заедно и на обучение по ЕРАЗЪМ в Испания.
Четиримата абитуриенти на Варненската търговска гимназия(ВТГ) “Георги С.Раковски“, специалност „Икономическа информатика“ ще продължат да учат заедно, вече са преминали изпита за ранно записване във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Привлича ги специалността „Киберсигурност“, в която виждат продължение на наученото в гимназията. Чуйте какво разказаха още Стефан, Симеон, Димо, Деян и г-жа Василева в предаването "Новият ден":
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...
15 минути излагане на слънце и всекидневна кратка разходка са препоръчителните навици, които е хубаво да изградим като превенция срещу остеопорозата. Това каза д-р Васил Василев, завеждащ лекар на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. Витамин D е важен за усвояването на калция, който е основен компонент за здрави кости, добави той...
Днес ще преобладава слънчево време, със слаб вятър предимно от югоизток. Сутринта ще е студено с минимални температури във вътрешността на района между 3° и 8°, а по крайбрежието от 6° до 11°. В отделни райони ще има условия за слаби слани. Максималните температури ще са между 13° и 18°, за Варна около 17°. Вълнение на морето около 2 бала. Температура..
Тържествена Света литургия, водосвет и благодарствен молебен бяха отслужени по случай 100 години от създаването и освещаването на храма в Св.Йоан Рилски в село Звездица край Варна. Още от репортажа на Ваня Славова: Земята за строителство в началото на миналия век е дарена от Яни Янев преди повече от век. Царският трон в храм Свети..
Фестивал на Тиквата и приятелството между етносите ще се проведе на Димитровден , 26 октомври в с. Изворско, община Аксаково , област Варна . Анонсираме го по-рано, защото заявките за участие продължават и към този момент. Празникът в Изворско ще покаже традиционни български ястия и ще бъде озвучен с народна музика...
Юристите трябва да разчитат на собствената си преценка, на съвестта си и на спазването на етичните норми, в правото изкуствения интелект може да е спомагателен при решаването на казусите, но крайното решение трябва да се вземе от човека. Това дискутираха участниците в националната конференция "Правото в ерата на изкуствения интелект и дигиталната..
"Балчик - сцена на световните култури". Това е новото пътешествие на Държавен културен институт "Двореца" с първо издание, посветено на Испания - земята на страстни танци, китара, поезия, вкусна кухня и незабравими цветове. Следващото издание ще бъде през ноември с акцент Турция. Два дни с литература, музика, танцови уроци, изложби и кулинарни..