Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: ПП-ДБ ще върне празна папка на президента

Кирил Петков
Снимка: БТА

"С чиста съвест ще върнем папката празна", обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на формацията. То ще се състои днес от 15 часа в президентството.

Петков обясни, че папката ще получи премиерът в оставка Николай Денков, а заедно с него при държавния глава ще бъдат всички лидери на партиите в коалицията.

"Последният опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърлим в хаос, беше отхвърлена от ГЕРБ", коментира той.

Петков припомни, че от ПП-ДБ предложиха вчера на ГЕРБ да предложат премиер за втория мандат и заедно да го изпълнят, но това им настояване не бе одобрено от ГЕРБ-СДС.

Пред БНТ Атанас Атанасов пък настоя, че отговорността за това, че отиваме на предсрочни избори е категорично на ГЕРБ.

"Господин Борисов не присъстваше на преговорите. Колегите от ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, а ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението", обясни лидерът на ДСБ.

По думите му, вниманието на коалицията е било съсредоточено в търсенето на съгласие за общо управление и според него "там са катастрофирали".

"Много мълчах, защото исках да има съвместно управление. Настоявах да има реформа в службите и знаете ли какво получих - разработка на военното разузнаване срещу мен", разкри Атанасов, като той смята, че това е опит да бъде сплашен.

Атанасов не изключи нови преговори с ГЕРБ, но след предсрочния вот. ОТ ПП-ДБ настояват изборите да са 2 в 1, за да се спестят 100 млн. лв.

Във вторник парламентът обяви първия мандат за съставяне на правителство за неуспешен. Това стана, след като кандидатът за премиер на първата политическа сила в 49-ия парламент Мария Габриел подаде заявление за отказ от гласуване на предложения от нея кабинет.

След дълги преговори стана ясно, че двете водещи политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са стигнали до съгласие за продължаване на съвместно управление.

Мария Габриел получи папката от президента на 18 март. А ден по-късно я предаде със списък с министри. Часове по-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а част от министрите заявиха, че не са давали съгласието си да бъдат част от кабинета Габриел и подадоха заявления за отказ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДКЦ "Св. Иван Рилски" в "Аспарухово" с натрупани загуби

Намаление на пациенти и на изследвания през 2023 година, отчете д-р Людмил Цветков-управител на ДКЦ "Св. Иван Рилски" в Аспарухово по време на по време на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. 15 хиляди лева е сумата от натрупани загуби, заяви д-р Цветков. Те се дължат на непрекъснатите ремонти и на старата рентгенова..

публикувано на 13.09.24 в 12:27

1786 бебета са родени в АГ-болницата във Варна от началото на годината

8 милиона лева са приходите на АГ-болницата във Варна. лечебното заведение завършва годината на печалба. Това стана ясно по време на отчет на комисия "Собственост и стопанство" в Община Варна. Над 5 хиляди са пациентите, преминали през гинекологичната болница. Родени за последната година са 1786 бебета. Най-използвани са леглата в сектор..

публикувано на 13.09.24 в 12:17

Разбиха наркооранжерия в центъра на Варна (СНИМКИ)

Наркооранжерия са разбили при специализирана акция в центъра на  Варна криминалистите от Първо районно управление. 700 растения от рода на конопа са открити в оборудвани със системи за отглеждане на наркокултурта помещения в къща на ул. "Панагюрище" 6, съобщават от варненската полиция. Открити са и 5 килограма изсушена тревиста маса. От началото на..

публикувано на 13.09.24 в 11:26

86-годишен мъж от Провадия предаде на "муле" таксиметров шофьор 6500 лева за борба с алоизмамите

6 500 лева са били възстановени от криминалисти на ОДМВР Варна, на мъж на 86 – годишна възраст, жител на Провадия, станал жертва на телефонна измама. Вчера, възрастния човек е бил заблуден, че трябва да съдейства на полицията, за залавяне на телефонни измамници и да даде посочената сума.  Изпратения от мошениците таксиметров шофьор – нищо не подозиращ, е..

публикувано на 13.09.24 в 11:16
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Кризата в ДПС може да се окаже полезен процес

В следобедните часове вчера Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря коалицията на Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи-ДПС" от участие в парламентарните избори на 27 октомври. Засега на поддръжниците на почетния лидер на ДПС им остава да разчитат на резервния си вариант – да използват листите на коалицията "Алианс за права и..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Вноската по ипотечен кредит - нагоре след 1 октомври

Мерките на БНБ да затегне ипотечното кредитиране от 1 октомври няма да повлияят съществено върху обема на сделките с недвижими имоти. Това коментира пред Радио Варна Добромир Ганев, член на УС на Националното сдружение недвижими имоти. Причината е в ниския дял на хората, които разчитат на ипотечен кредит, за да си купят жилище във Варна...

публикувано на 13.09.24 в 09:30

Близо 400 украински деца ще започнат новата учебна година във варненски училища

Близо 400 украински деца ще започнат новата учебна година във варненски училища. Това каза началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) Ирена Радева. Допълнителни часове по български език и консултации ще бъдат предоставяни на желаещите, каза още тя. Недостиг на учители има по природни науки - физика, химия и биология. На места липсват..

публикувано на 13.09.24 в 09:24