Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия:

„Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще се нагледаме на още по-интересни неща, защото в момента и служебния кабинет, и действията на конкретни политически лидери, оказват влияние върху електората,“ коментира Радев.

Политологът посочи, че компроматните войни оказват сериозно влияние върху избирателната активност:

„Политическите партии трябва по някакъв начин да си обучават избирателите и да представят своите програми, насочени към проблемите на гражданите, а не да се говори от трибуните, че ще разрешат проблемите на хората. Всъщност, ние не чуваме ясна дефиниция какви са тези проблеми. Няма някакви проучвания или данни, както би следвало да се прави от гледна точка на теорията,“ посочи политологът.

Радев посочи, че властта е в центъра на вниманието - с конкретни личности, които заемат конкретни постове. А на заден план остава публичното управление.

Атанас Радев, който е председател и на Националния младежки форум, е имал среща с кметът на Варна Благомир Коцев. Темата е била работата на Консултативния младежки съвет. Стана ясно, че той ще бъде свикан от кметската администрация за да бъде възобновен диалога с младежките организации в града:

„Консултативният съвет играеше много сериозна роля преди години и не случайно Варна беше и Европейска младежка столица през 2017-а. В последните години местната власт беше пренебрегнала този диалог. А местната власт е тази, която трябва да се ангажира по пряко с проблемите на младите хора, защото там се виждат реални резултати,“ каза Атанас Радев.

Той подчерта, че в България младежката политика остава на заден план, защото не се разбира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20
доц. Диана Петкова

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта. С най-високото отличие..

публикувано на 24.10.24 в 08:00

Поетът Валери Станков: Обичам този свят въпреки неговите недостатъци и изкривявания

Въпреки недостатъците и изкривяванията в този свят, аз продължавам да го обичам. Това подчерта за Радио Варна поетът Валери Станков.  В контекста на провелите се частични местни избори във Варна и в навечерието на балотажа за същите, Станков разсъждава, че никога не би се кандидатирал за кмет на Варна.  "Защото през последните 30 години..

публикувано на 23.10.24 в 08:00

Д-р Васил Тенекеджиев: Римската статуя най-вероятно е надгробна фигура

Мраморната статуя на мъж от римско време, открита във Варна, най-вероятно е надгробна фигура. Това коментира в предаването на Радио Варна "Гравитация нула" археологът гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев . " Специалистите по епиграфика, с които се консултирахме, смятат, че това най-вероятно е така, следейки по формулата, която е използвана. Там се..

публикувано на 22.10.24 в 08:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 21.10.24 в 08:10
Велин Жеков

Близо 200 хиляди варненци гласуват за районен кмет днес, в 198 секции се гласува машинно

201 са секциите, в които гласуват избирателите от двата варненски района днес - "Одесос" и "Приморски". В 198 от тях се гласува машинно. В случай, че машина дефектира, тя няма как да бъде ремонтирана. В такъв случай в секцията се минава изцяло на гласуване с хартиена бюлетина. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 08:55

Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY): Личният музикален почерк е много важен

Интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY) Marty Friedman е добре познат в китарния свят. Още повече, че записва два изключителни албума с CACOPHONY и Jason Becker. С Marty Friedman са и т.нар. класически албуми на MEGADETH. Още докато беше част от състава на Dave Mustaine, китарният герой показа и другото си, по-романтично лице...

публикувано на 19.10.24 в 11:23