Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш за проблемите: Липса на кадри и лоша инфраструктура към плажовете

Сериозен остава проблемът с кадрите в туризма и то във всички сфери на обслужване – от персонал в хотели и ресторанти, през здравни специалисти, които обслужват както плажовете, така и курортните комплекси, та до полицаи, които гарантират сигурността в зоните за отдих и да пожароспасителни екипи и съоръжения.

Проблемите с брегоукрепването, които са не само сложни, но се и задълбочават с оглед на все по-често възникващите природни бедствия, лишават брега от плажове, които са привлекателни за туристите.

Предизвикателствата пред туристическия бранш представиха негови представители на среща с областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева, съобщават от пресслужбата на Областна управа.

От сектора обърнаха внимание на състоянието на инфраструктурата, на пътищата, които водят към курортите и плажовете. Те посочиха, че има и критични точки и са необходими усилията на местната и на държавната власт.

Представителите на туристическия бранш искат промяна в наредбата, която поставя изисквания към концесионерите на плажовете, както и адаптиране на Наредбата за водно спасителната дейност, която да бъде съобразена с дефицита на кадри.

Отварянето на Варна към морето също беше тема на дискусията и предложенията за утвърждаване на яхтения и круизния туризъм, който обаче предполага създаването на подходящи условия както в морска среда, така и на брега.

Туристическата индустрия се нуждае от силна институционална подкрепа в лицето на държавата – Областна администрация и Министерството на туризма, както и от Община Варна, която има ясни приоритети и визия за развитието на туризма. Браншът ще разчита на подкрепа от държавната и от местната власт за ясни и позитивни послания към аудиторията на потребителите на туристически продукти, за презентирането на Варна и региона като целогодишна туристическа дестинация.

Актуален е вече и въпросът с остарелите и изчерпали капацитета си възлови станции и електросъоръжения, поддържани от електроразпределителното дружество, които обслужват туристическите комплекси и зони.

„Всички ние искаме да развиваме региона като първокласна и сигурна туристическа дестинация, да удължим туристическият сезон, като надградим с възможност за ранно стартиране и късно есенно приключване. Това обаче е процес, който изисква ясна концепция, обединяване на усилията на бранша, представителите на държавата и местната власт и много работа, за да обогатим представата на гостите и на туристите за областта, да бъдем разпознаваеми не само с морски туризъм, но и като дестинация, предоставяща уникални условия и преживявания“, каза професор Андреева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Изплащат пенсиите от понеделник

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври. На 3 октомври на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Варна ще привлича гости от скандинавските страни за здравен туризъм

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни, изпращани и финансирани от здравните им каси. Във Варна здравният туризъм е една от възможностите, които се разработват за утвърждаването на морската столица като дестинация на четири сезона. Това каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. Той допълни, че вече се работи..

публикувано на 01.10.24 в 09:00

Натоварен трафик в района на двете кули дни преди началото на ремонта

Сериозно натоварен е трафикът в района на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от АМ "Хемус" , видя репортер на Радио Варна. Само след няколко дни на това място се очаква да започне работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града...

публикувано на 01.10.24 в 08:51