Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

Снимка: Румен Сарандев

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски. 

Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна. 

Съорганизатори на събитието са Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на..

публикувано на 23.08.24 в 11:05
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани. Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го..

публикувано на 23.08.24 в 10:05

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06

Европа отдава почит на жертвите на тоталитарните режими

На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.  23 август е датата, на която министрите на Хитлер и на Сталин, Рибентроп и Молотов подписват Пакта за ненападение, познат повече като Пакт за подялба на Полша и на трите балтийски републики. Предложението за датата е внесено от..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Бебе леопард е най-новият обитател във варненския зоопарк

Леопардчето, родено през юли във Варненския зоопарк, днес вече е направило своята първа официална разходка.  Бебето леопард е момиче, родено е приблизително 700 грама и 25 сантиметра, копие на майка си Киара.  "Не можем да обещаем, че на всяко посещение в зоопарка посетилите ще могат да я видят, тъй като тепърва започва да проявява..

публикувано на 22.08.24 в 19:36

Стридите на Кранево - целувка от русалка

Вече осем години работи първата ферма за култивирани стриди в България. Намира се на 700 метра от брега край село Кранево. Собственик е инж. Коста Петров.  Той е твърдо решен да докаже, че и у нас могат да се отглеждат морски деликатеси на световно ниво. Всичко за него започва като на филм, докато гледа по  "Дискавъри ченъл" как американците..

публикувано на 22.08.24 в 16:32

Охлюви по българевски

Милион и триста хиляди охлюви се развъждат във фермата за охлюви в каварненското село Българево. Стандартът е на 1 кв. метър да има по 300 охлюва. Това обяснява Пенчо Петков, родом от Тервел, който от 15 години е в този бизнес. Загубата при адаптацията на охлювите е около 50-60 хиляди броя на декар. Загуби има и при събирането им, докато израснат,..

публикувано на 22.08.24 в 10:36