Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР.

След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на индивидуална програма на обучение.

Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта“, разказа за Радио Стара Загора Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма пред различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

„Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно да се установи точния мотив за действията ѝ“, обяснява общественият защитник на Стара Загора Иванка Сотирова.

След извеждането на децата Сотирова срещнала трудности и при изготвянето на психо профил на майката, братчето и сестричето.

„Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури - оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората.

Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, добави Сотирова.

В момента децата се отглеждат от родственици, имат много добър изказ и богат речник. И двамата са на индивидуална подготовка, за да може по-скоро да влязат в класните стаи заедно с връстниците си. 

„Трагедията е пълна. Дано да няма други подобни“, коментира още местният омбудсман. 

Майката на децата е настанена в психиатрия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един градус по-малко в температурата за понеделник

Ще е предимно ясно, до обяд слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но валежи са по-малко вероятни.  През нощта ще духа слаб северен вятър, а утре умерен от североизток...

публикувано на 25.08.24 в 13:10

Трети ден Рила гори

Продължава пожарът в Рила, гасенето на пожара е изключително трудно заради високата надморска височина, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Пожарът бушува на територията на Националния парк над село Бистрица вече трети ден. Огнището е под Черни връх - в алпийската част на планината, на около..

публикувано на 25.08.24 в 13:07

Сезонни работници избягаха от работодателите си след седмица престой в Слънчев бряг

Сезонни работници,  наети от трети страни избягаха от работодателите си. За това съобщиха самите потърпевши хотелиери. Става дума за служители от Непал и Шри Ланка, които изчезнали без следа още след първата седмица престой в Слънчев бряг, предава NOVA. Към момента данните от полицията са, че изчезналите са четирима регистрирани у нас..

публикувано на 25.08.24 в 10:00

Започва Международната колоездачна обиколка на България

От днес до 29 август, четвъртък, ще се проведе 71-та Международна колоездачна обиколка на България. За повишаване безопасността на движение е необходимо шофьорите да карат внимателно , да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Обиколката днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Снимката е илюстративна

Мъж обра жилище в София, докато собственичката е в него

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го подгонила.  В опита си да избяга той е скочил и бил заловен от патрул на Трето полицейско..

публикувано на 25.08.24 в 09:35

Аксаково празнува със Стоичков и Станка Златева

Кулминацията на поредица от празнични прояви е тази неделя. Денят започва с празнична литургия в църковен храм „Свето Успение Богородично“, гр. Аксаково. Традиционният автомобилен ретро събор отново ще бъде в центъра на града. Сред стотиците гости в последния уикенд на август в града ще изгреят имената на футболната мегазвезда Христо..

публикувано на 25.08.24 в 09:24

Жълтият код за жеги е в сила и в неделя, 25 август

За по-голямата част от България е обявен в сила жълт код за опасни горещини в неделя, 25 август. Синоптиците прогнозират захлаждане да започне в началото на следващата седмица. Максималните температури ще бъдат между 33 градуса и 38 градуса, в София - около 33 градуса. След обяд над Източна..

публикувано на 25.08.24 в 09:21