Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

Пострадал след сблъсък: Трябва да има режим и водачите им да носят равна отговорност на пътя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга.

"При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при управление на мотоциклета в кръгово кръстовище, електрическа тротинетка се включва в движението и отнема предимството на водача на мотоциклета, който с цел да избегне удар, е спрял рязко, поднесъл се е и е паднал от мотоциклета. Мотоциклетистът е изпробван по надлежния ред за наличие на алкохол в кръвта, като пробата е отрицателна. Взета е и кръвна проба за наличие на наркотични вещества" - съобщават от пресцентъра на МВР. 

Два дни по-късно пострадалият благодари на отзовалите след инцидента: „…Вярвам в човещината и добрината на хората! Имах късмета да падна с мотора пред очите на професионалния спасител и пожарникар Пламен Петков и собственика на сервиз в Балчик Георги Пенчев. Реагираха за секунди адекватно и ме измъкнаха изпод машината. Имаше и други хора, които ми съдействаха, но в шока съм изгубил представа кой кой е. Благодаря на екипа на Спешна помощ от Балчик, който пристигна веднага и ме отведе при други хора с големи сърца и висок професионализъм - Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич.

Огромна благодарност на отделението по “Ортопедия и травматология" за грижите в момента...

... Човекът, който ме засече на кръговото, избяга. Нека тази постъпка друг да я отмерва, но трябва да има режим на тези мощно изстрелващи се е-тротинетки. Трябва водачите им да носят равна отговорност на пътя в едно с останалите участници!

Пазете сеи внимавайте, когато сте с предимство! Понякога много боли

Снощи (13 август) - пет минути преди полунощ, в балчишката полиция е подаден сигнал за сблъсък между русначе, управлявало тротинетка, и лека кола по ул. "Д-р Златко Петков", управлявана от мъж от Оброчище.

"При навлизане в паркинг механична тротинетка, управлявана от И. М.- гражданин на Руска федерация, се спуска по наклонен участък и губи контрол над превозното средство, не успява да спре и се удря в предната дясна част на автомобила, като се прекатурва през капака . Вследствие на инцидента водачът на тротинетката е със съмнения за фрактура на носна кухина, открита рана и хематом на долен десен крайник. Водачът на леката кола е изпробван за наличие на алкохол, като уредът отчита отрицателен резултат. Водачът на тротинетката е транспортиран от екип на ФЦСМП Балчик в спешно отделение на МБАЛ „Св. Анна“ – гр. Варна, където е настанен в отделение по детска неврохирургия", съобщават от Областната дирекция на МВР - Добрич.

На 11 и 13 август в община Балчик стават други две катастрофи с мотоциклетисти заради движение с несъобразена скорост. 

След Кранево в посока Златни пясъци мотоциклетист губи управление поради движение с несъобразена с пътните условия скорост и се удря челно в лека кола. Инцидентът става около 11.30 ч. през деня. Нанесени са материални щети, а жената, която е управлявала мотора, е настанена в МБАЛ „Св. Анна“ - Варна в отделение по неврохирургия с комоцио и охлузни рани, без опасност за живота.

Снощи около 22.00 ч. е настъпило ПТП по главен пътI-9 след с. Оброчище посока Балчик. Мотоциклетист от Варна самокатастрофира. Поради движение с несъобразена с пътните условия скорост при навлизане в ляв завой губи контрол и се блъска в крайпътно съоръжение – мантинела. Вследствие на произшествието водачът е с фрактура и е настанен в МБАЛ „Св. Анна“ – гр. Варна. 

Пробите на водачите за алкохол са отрицателни.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:

По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без медицински екипи и спасители по плажовете от днес, каква е равносметката от сезона?

От днес, 1 октомври, по плажовете вече няма медицински екипи и спасители.  Само два са тежките случаи, на които са се отзовали медицинските екипи във Варна и областта през лято 2024-та, обобщи за Радио Варна Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативния център I "Св. Клементина". Горещините са били предпоставка за случаи на колабирали..

публикувано на 01.10.24 в 10:30

Началото на ремонта край Двете кули - най-рано от 10 октомври

Големият ремонт на ВиК в района на Двете кули на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от магистрала "Хемус“ ще започне не по-рано от 10 октомври или минимум една седмица след срещата на ВиК Варна с ръководството на общината.  Това съобщи в официалния си профил в социалните мрежи кметът Благомир Коцев...

публикувано на 01.10.24 в 10:18

От днес спират № 209-бърз

Спира обслужването на автобусна линия 209-бърз, съобщиха от общинското дружество "Градски транспорт".  Промяната влиза в сила от днес, 1 октомври. 

публикувано на 01.10.24 в 09:44

Отменят тестването на BG-Alert и системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от Министерството на вътрешните работи.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Очакваше се тестът да се проведе в..

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Изплащат пенсиите от понеделник

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври (понеделник). Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври. На 3 октомври на всички правоимащи лица ще бъдат изплатени..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Варна ще привлича гости от скандинавските страни за здравен туризъм

Варна ще привлича туристи от скандинавските страни, изпращани и финансирани от здравните им каси. Във Варна здравният туризъм е една от възможностите, които се разработват за утвърждаването на морската столица като дестинация на четири сезона. Това каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. Той допълни, че вече се работи..

публикувано на 01.10.24 в 09:00

Натоварен трафик в района на двете кули дни преди началото на ремонта

Сериозно натоварен е трафикът в района на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република" до входа на Варна от АМ "Хемус" , видя репортер на Радио Варна. Само след няколко дни на това място се очаква да започне работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града...

публикувано на 01.10.24 в 08:51