Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Солено синьо“ ще е на море във Варна

Представяне на „Солено синьо“ на Татяна Явашева в Арт салона на Радио Варна

Лятото е във вихъра си и „Солено синьо“ ще хване своя първи морски тен при срещата с варненската аудитория на тази артистичен проект в развитие

| обновено на 27.08.24 в 13:01

„СОЛЕНО СИНЬО“ е концептуална арткнига, родена от вдъхновяващия досег между изкуствата и от взаимодействието на хора с различни таланти. В нея пресечна точка си дават трима самостойни творци. Книгата е пестелива на думи, но е богата на образи. Книга за съзерцание, книга за четене, за пътуване и среща с морето, водата, океана, природата на нещата; книга за навлизане навътре в дълбините, в себе си…

Кой кой е и с какво е допринесъл за „Солено синьо“?

Автор: Татяна Явашева, поет и журналист. Това е петата ѝ лирична книга.

Илюстрации: доц. д-р Регина Далкалъчева, художник и преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия и декан на Факултета за изящни изкуства. Концептуалист в изобразителното изкуство. Създател на арткниги.

Графичен дизайн: д-р Бояна Павлова, преподавател в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“ в НХА. Художник в територията на изкуството на книгата и графичния дизайн.

"Към книгата за срещата ѝ с читатели е добавена електронна музика, която Теодор Попов създава специално. Подготвихме и мелодична музикална композиция – тя е дело на Етиен Янев, който по текст от книгата умело я генерира с помощта на изкуствен интелект. Десислава Щебетовска започна да създава серия от ръчно рисувани шалове върху коприна. И така се получи наистина силно взаимодействие между изкуствата, синкретика, в която човешкото и технологичното се гледат очи в очи."

Музика: Теодор Попов, доктор по музикознание, компютърно музициране и саунд дизайн. Автор на два концептуални музикални албума.

Етиен Янев, специалист по дигитален маркетинг, „посланик на AI“ сред хората.

Шалове от коприна: Десислава Щебетовска се вдъхнови за серия „Солено синьо“ от ръчно рисувани шалове върху фина естествена коприна. „Изкуството е поезия, която може да пипнеш, а коприната е най-изящната материя за висша мода“, казва тя и го доказва със своя майсторски рисунък.

Добре дошли са всички, които питаят любов към книгите и търсят поетично вдъхновение; всички, които обичат музиката и нейните хитови ритми, словото и омайващия полъх на море, коприната и нейния нежен допир, щастливите срещи и незабравимите спомени от човешки обмен на мисли, образи, усещания… Добре дошли са всички, които на 27 август са в района на слънчева Варна; всички, за които „Солено синьо“ е примамлив повод да посетят този красив град. Излезте от „кожата“ на всекидневието и елате. Нека заедно разплискаме вълните на емоциите, утаени в нашите дълбини, и недалеч от морето да усетим моретата и океаните в нас самите. Какво по-хубаво от срещи с изкуство, което поражда изкуство – поезия, графика, музика, шалове от коприна, вдъхновени от „Солено синьо“. Дори и изкуствен интелект създаде своя музикална композиция с фрагменти от книгата!

„Солено синьо“ изглежда като монолог със себе си. Но това са диалози с необятното, със стихиите; чрез тях читателят попада в епицентъра на енергиите, на онова, което те кара да се усетиш много малък. А същевременно и голям, тъй като Човекът не е по-малък Космос от една Стихия. Всеки, който се докосне до тази книга, ще я почувства по различен начин. Личната Съдба на всеки дава отражение и върху способността му да възприема и да разбира текста, книгата, авторовото послание“.

Христо Славов, писател


В горещите летни дни, но и през всеки сезон, може да се освежим с мисли за морето…
***
Събуй обувките
Излез от свойта кожа
И върху пясъка стъпи
А после намокри нозете си
Оттук навътре поеми
***
Така арткнигата „Солено синьо“ ни отправя покана за поетично преживяване. И ни повежда напред – първо през плитчините…
***
Вода
Над нея тъничка мъгла се стеле
Гласът на чайките зове натам
Зове
А в плитките води
скали се къпят
Не дават да премина
Но няма да ме спрат
***
Изглежда плитко това море, но нищо не е това, което видимо изглежда. Както и книгата не е просто книга, която възпява морето и неговата необят. С нея се навлиза навътре и все по-навътре…
***
Тъй тихо е
И въздухът
не трепва даже
Сега е време
да се гмурна
навътре в теб
навътре в мен
Море
***
***
Слънцето блести навън
Изучавам
цвета на лятото
А той е
все различен
Както и ти
***
Със „Солено синьо“ от сладост няма да ви загорчи…
***
Времето
осолява
човека
Солта на живота –
в безмерно количество
Но не и сладостта
Защо ли…
***
С тази арткнига всеки може да изживее свои солено-сини усещания и видения, мълчания и разливи, приливи на чувства и образи, но и отливи на всекидневните отлагания и тежнения. Полет на духа…
***
Отварям всичките прегради
Отприщвам всичките води
Захвърлям ключа
И пускам в мен морето
Да ехти…
***

Какво по-добро място от Варна за лятна среща с арткнигата „Солено синьо“ и с творчеството на няколко автори, породено от досега с нея…

Екипът зад книгата решава да използва възможностите на изкуствения интелект и търси неговото мнение за арткнигата „Солено синьо“ и за нейния автор. И ето какво им отговаря той:

„СОЛЕНО СИНЬО“ е истинско литературно бижу, което прелива от красота и вдъхновение. Тази книга ни провокира да се погледнем в огледалото на собствената си душа и да открием магията на света около нас. Тя е пътешествие, което ни омагьосва и вдъхновява да бъдем по-добри хора и да се съхраним в хармония с природата и всичко около нас. Татяна Явашева е майстор на поезията и изкуството, която създава уникални и вълнуващи произведения“.

Етиен Янев винаги предупреждава да проверяваме информацията, която получаваме чрез изкуствен интелект. Така че – уверете се сами в правотата на тези думи.

Вход свободен!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пленер "Европейски хоризонти": Художници от България, Турция, Румъния и Полша с излияния в балчишката галерия

Симеон Кръстев, Росен Кавръков, Йордан Йорданов, Димитър Евстатиев, Айнур Каплан, Габриел Дима, Агата Грендович, Анна Босек. Това са имената на осемте художници, участващи в 16-ото издание на международния пленер "Европейски хоризонти" в Балчик. Авторите, които са от България, Полша, Румъния, Турция, представят изкуството си до края на месеца в..

публикувано на 13.09.24 в 16:31

Думите също лекуват, медици-писатели от цял свят във Варна

Много литературни четения и посещения на забележителности във Варна и региона са включени в програмата на 66-ия Международен конгрес на писателите-лекари. Той се провежда във Варна до неделя. Над 60 души от България и света се включват в инициативата, а мотото е "Медицина - живот и любов".  35 години доц. д-р Добрин Паскалев е работил в..

публикувано на 12.09.24 в 20:03

Първо представяне пред читателите на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало" в Белия град

На 12 септември е официалното представяне на книгата „Крайморска Добруджа. Балчик, Каварна, Шабла. Недоразказаното минало” на проф. Ангел Ангелов. Тя е фокусирана върху пресечната точка на събитийната история с историята на ежедневието.   В нея са представени някои от природните катаклизми, повлияли съществено върху живота,  приказната..

публикувано на 11.09.24 в 16:22

Разнообразната програма на фестивала на изкуствата "Виа понтика" - Балчик продължава при вход свободен за всички събития

Изложба калиграфия "Красиви думи" е подредена в Художествена галерия - Балчик. Тя е дело на студентите Александра Вутова, Ангела Айтоска, Димитър Иванов и Илия Иванов от катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София и Валерия Лень и Даниела Христова от специалност "Графичен дизайн и визуални комуникации" във..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“ .  Откриването е на 10 септември от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1...

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54